main logo
885

Femeile sau bărbații: Un studiu arată cine are viață mai lungă

Un nou studiu a pus sub semnul întrebării ideea de mult timp vehiculată conform căreia femeile trăiesc mai mult decât bărbații, în special în cazul bărbaților însurați și a celor care au terminat o facultate, relatează The Guardian.

Femeile sau bărbații: Un studiu arată cine are viață mai lungă

În analiza care ia în calcul date obținute de pe toate continentele în ultimele două secole s-a ajuns la concluzia că, deși bărbații au o speranță de viață mai scăzută decât cea a sexului opus, au o „șansă însemnată de a trăi mai mult decât femeile”, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Între 25% și 50% dintre bărbați au trăit mai mult decât femeile, potrivit academicienilor danezi, care au spus că diferențele mari ale speranței de viață maschează uneori suprapuneri ale duratei de viață dintre cele două sexe.

Studiul publicat în jurnalul BMJ Open a examinat datele despre durata de viață a bărbaților și femeilor din 199 de țări din ultimii 200 de ani. Concluzia a fost că bărbații au o probabilitate mare de a trăi mai mult decât femeile, în special în cazul bărbaților care sunt căsătoriți și cei cu studii superioare.

„Bărbații care sunt căsătoriți sau au o diplomă universitară tind să trăiească mai mult decât femeile care sunt nemăritate sau care nu au o diplomă de absolvire a liceului”, au spus autorii studiului.

Speranța de viață fluctuantă de-a lungul timpului, atribuită fumatului și altor diferențe ale stilului de viață

În țările dezvoltate, probabilitatea ca bărbații să aibă o viață mai lungă decât femeile a scăzut până în anii '70, moment în care șansele au început să crească gradual în rândul tuturor populațiilor, potrivit aceleiași analize.

Mărirea și scăderea diferențelor de speranță de viață au fost atribuite în special fumatului și a altor diferențe de comportament. „O interpretare oarbă a diferențelor de speranță de viață poate uneori să ducă la o percepție distorsionată a adevăratelor inegalități [ale duratei de viață].”

În cercetare se mai menționează că „deși speranța de viață la bărbați este în general mai joasă decât la femei, iar rata mortalității la bărbați este de obicei mai mare la toate vârstele, bărbații au o șansă bună de a trăi mai mult decât femeile.”

Academicienii au sugerat faptul că o mai bună măsurătoare ar fi examinarea duratei de viață a ambelor sexe în țări diferite.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării