main logo
272

Facebook va lansa un instrument pentru filtrarea publicității electorale

Gigantul Facebook va lansa la sfârşitul lunii martie mecanismul său de transparenţă în materie de publicitate politică în interiorul Uniunii Europene.

Facebook va lansa un instrument pentru filtrarea publicității electorale

Astfel compania vrea să se opună tentativelor de manipulare în perspectiva alegerilor europarlamentare din mai, a confirmat miercuri o responsabilă din cadrul companiei, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Reţeaua socială va lansa „la sfârşitul lui martie” procedura de accept pe care vor trebui să o urmeze persoanele sau entităţile care vor să difuzeze publicitate electorală în campania pentru alegerile europene, le-a explicat jurnaliştilor Katie Harbath, care răspunde de această problemă în cadrul Facebook.

„Vom cere ca persoanele să urmeze această procedură de agrement în fiecare ţară unde vor să se adreseze ţintit alegătorilor”, a explicat Katie Harbath, aflată în vizită în această săptămână la Paris şi Bruxelles.

Această măsură va permite Facebook să procedeze la verificări şi să solicite precizări privind activitatea agenţilor de publicitate electorală, dar şi să interzică, dacă va fi necesar, difuzarea de reclame finanţate de actori străini.

Totodată, campaniile publicitare vor rămâne accesibile publicului timp de 7 ani după difuzarea lor, astfel încât, cu un simplu click, vor putea fi obţinute date, printre care estimarea fondurilor cheltuite şi numărul de vizualizări. Rapoarte săptămânale pe fiecare ţară vor fi difuzate în luna mai.

Gigantul Facebook, acuzat că a servit în 2016 drept suport pentru ingerinţa oficinelor ruse în sprijinul lui Donald Trump, foloseşte deja acest tip de instrumente cu ocazia unor alegeri foarte importante, precum cele de la mijloc de mandat din SUA sau prezidenţialele din Brazilia, şi îşi propune să instituie un mecanism de anvergură mondială până la sfârşitul lui iunie, a menţionat Katie Harbath.

În plus, Facebook a înfiinţat recent două „centre operaţionale” regionale dedicate alegerilor, la Dublin şi în Singapore, suplimentar faţă de cel instalat de sediul său central din Menlo Park, SUA, pentru a putea reacţiona la orice oră la eventuale tentative de interferenţe.

Comisia Europeană a reproşat în februarie giganţilor Internetului, în special Facebook şi Twitter, că nu-i furnizează suficiente informaţii despre eforturile lor împotriva dezinformării, în contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European de la finele lunii mai.

„Am realizat mari progrese în aceşti doi ani, dar ne rămân eforturi enorme de făcut”, a admis Katie Harbath. Ea a dat asigurări că Facebook este acum „foarte bine pregătit pentru a gestiona situaţiile pe care le putem prevedea, şi pentru a putea reacţiona rapid la cele care ar putea interveni”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării