26 noi, 2019 18:32
3 927
1
Facebook și Google ar putea plăti taxe din banii noștri în Moldova
26 noi, 2019 18:32
3 927
1

Ministerul Finanțelor a propus o modificare la Legea Bugetului, care prevede obligarea companiilor internaționale, care prestează servicii electronice pentru persoane fizice din Moldova, să se înregistreze la noi în țară și să achite suma TVA aferentă serviciilor, adică 20 % din suma serviciului livrat.

Ce prevede, de fapt, această modificare? 

Companiile internaționale precum Facebook, Google sau Netflix trebuie să achite 20 % din câștigul pe care îl obțin în urma procurării serviciilor de către moldoveni, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

Spre exemplu, Netflix va trebui să plătească statului Republicii Moldova 20 % din banii câștigați pe abonamentele cumpărate de moldoveni.

Cum ne afectează pe noi ca și consumatori această lege? 

Companiile internaționale vor include în prețul serviciilor prestate acea sumă de 20 %, respectiv, un abonament de pe Netflix de 7.99 de dolari, pe care îi achităm la momentul de față, ne-ar costa 9.58 de dolari. 

Același lucru urmează să se întâmple cu toate serviciile: publicitatea pe Facebook sau Google, descărcările aplicațiilor și jocurilor (cu plată) de pe AppStore și Google Play, cărțile digitale de pe Amazon, etc.

De ce se vor aceste modificări? 

Conform notei informative a acestei modificări de lege, contribuabilii se confruntă cu dificultatea monitorizării zilnice a extragerilor de pe card și onorarea obligației fiscale privind plata TVA. 

Iar dacă e să vorbim mai simplu: la momentul de față, TVA de 20 % procente la procurarea unui produs digital din afara țării plătesc doar persoanele juridice, în schimb cele fizice nu. 

Prin implementarea acestei legi, toate companiile străine care oferă servicii digitale vor fi obligate să se înregistreze în Moldova și să plătească 20 % TVA. 

Exemplu: O mie de moldoveni au cumpărat publicitate de la Facebook în valoare de un milion de lei, Facebook va plăti statului moldovenesc 20 % din acel milion, doar că banii nu-i achită Facebook, ci acei o sută de moldoveni, pentru că Facebook va include în taxa serviciilor + 20 %.

Ministerul Finanțelor susține că astfel încearcă să asigure concurența loială dintre prestatorii de servicii electronice naționali și internaționali, în plus, estimează că în urma acestei măsuri va obține aproximativ 100 de milioane de lei la buget.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter