main logo
593

Facebook și Google, amenințate cu pedepse în SUA și Europa

Politicieni cer înăsprirea regulilor impuse unor astfel de firme pentru a le limita puterea, în condițiile în care nu s-au dovedit suficient de eficace în lupta împotriva dezinformării.

Facebook și Google, amenințate cu pedepse în SUA și EuropaFoto: reuters.com

Firmele de înaltă tehnologie, mai ales cele care ocupă spațiul rețelelor de socializare, sunt amenințate în Europa, dar și în Statele Unite cu măsuri punitive, dat fiind puterea și influența pe care au acumulat-o, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

Mai ales acum, ca în America campania electorală a început practic, se fac auzite apeluri ca firme cum sunt Facebook sau Google să fie dezmembrate, pentru a evita situații în care se constituie în monopoluri li anihilează opoziția, dată fiind forța lor financiară.

Argumentul Facebook este că Statele Unite trebuie să procedeze cu grijă pentru că pericolul este … China. Directoarea Facebook, Sheryl Sandberg, a spus într-un interviu că dacă firme americane vor fi dezmembrate, giganții tehnologici chinezi nu vor fi.

Aceste remarci survin pe fondul războiului comercial în care președintele Trump a împins cele două țări, plângându-se că China nu tratează echitabil America, în raporturi comerciale. 

Între altele, președintele Trump a interzis firmelor americane să folosească informații și tehnologie de la orice entitate considerata un pericol pentru securitatea națională – un ordin care vizează firma chineză Huawei și 70 dintre afiliații săi.

Nu este clar dacă Facebook are motive să se teamă de China, pentru că rețeaua de socializare WeChat nu va fi lăsată să domine piața americană. E mai probabil ca Sandberg profită de climatul de ostilitate și teama creată de pozițiile lui Trump, încercând să sperie opinia publică cu pericolul chinez.

Ideea de a dezmembra Facebook – care deține și rețelele Instagram și WhatsApp – a fost vehiculată în medii politice și chiar de către unul dintre membrii fondatori ai Facebook, Chris Hughes.

Senatoarea și candidata la președinție, Elizabeth Warren, vrea să dezmembreze nu doar Facebook, ci și Google, Amazon și Apple. 

Argumentul ei este că peste două treimi din traficul de pe Internet trece prin site-uri pe care Facebook sau Google le controlează sau operează. Mai mulți politicieni cer înăsprirea regulilor impuse unor astfel de firme pentru a le limita puterea, în condițiile în care nu s-au dovedit suficient de eficace în lupta împotriva dezinformării.

Facebook a avut propriile sale probleme cu China și își dorește să penetreze acea piață. Cu toate acestea eforturile s-au lovit de rezistența autorităților și rețeaua continuă să fie blocată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării