main logo
517

Facebook își dezvoltă cipuri proprii pentru inteligența artificială

Facebook își dezvoltă cipuri proprii pentru inteligența artificială, gigantul lansând mai multe anunțuri pentru ocuparea unor locuri de muncă în cadrul unei divizii dedicate acestei activități, scrie Bloomberg.

Facebook își dezvoltă cipuri proprii pentru inteligența artificialăFacebook își dezvoltă cipuri proprii pentru inteligența artificială

Anunțul menționează că se caută un manager care să dezvolte o ”organizație care să realizeze SoC/ASIC, firmware și dezvoltare de drivere”, scrie libertatea.ro.

SoC vine de la ”system on a chip” și reprezintă procesoare care grupează în cadrul lor mai multe componente cu funcții diferite. Procesoarele de pe smartphone-uri sunt de acest tip, având în ele încorporată atât funcția clasică de procesare, cât și modem sau funcții Wi-Fi.

ASIC sunt cipuri realizate special pentru a realiza o anumită funcție. Cipurile ASIC, realizate pe comandă, sunt folosite de ”minerii” de monede virtuale. Acestea sunt produse fizic în fabricile companiei TSMC din Taiwan.

Tot mai multe companii importante din tehnologie își dezvoltă procesoare proprii. Apple face deja asta din 2010, iar cipurile sale se regăsesc în iPhone, iPad, iPod, HomePod sau Apple TV. Mai nou, presa a scris că Apple va înlocui procesoarele Intel de pe linia MacBook.

De asemenea, Samsung produce procesoare proprii pentru o parte din smartphone-urile și tabletele proprii, ca și rivalul chinez Huawei.

Pe de altă parte, Amazon își dezvoltă propriile cipuri pentru inteligență artificială. Concomitent, Google are deja astfel de cipuri proprii. Numite Tensor, acestea sunt instalate în sistemele de inteligență artificială ale gigantului, conform New York Times.

Ei bine, acum vine rândul Facebook. Compania condusă de Mark Zuckerberg va lansa curând o nouă generație a dispozitivului de realitate virtuală Oculus VR, dar acesta va fi produs în colaborare cu grupul chinez Xiaomi și va avea procesoare Qualcomm.

Presa a scris de curând că Facebook va lansa o serie de boxe inteligente, care să rivalizeze cu Amazon Echo, Google Home și Apple HomePod. Însă lansarea acestora ar fi fost amânată, din cauza scandalului Cambridge Analytica, în cadrul căruia compania este acuzată de neglijență în manipularea datelor personale colectate de la utilizatori.

Firma de marketing politic Cambridge Analytica a accesat ilegal informațiile a peste 87 de milioane de oameni, inclusiv mai bine de 112.000 în România.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării