main logo
869

Experți: Securitatea cibernetică a Moldovei trebuie să fie o prioritate

Securitatea cibernetică a Republicii Moldova trebuie să reprezinte o prioritate pentru autoritățile de la Chișinău.

Experți: Securitatea cibernetică a Moldovei trebuie să fie o prioritate

O spun experții în domeniul securității cibernetice potrivit cărora protejarea datelor guvernamentale și datelor companiilor private este extrem de importantă, mai ales, în contextul războiului din Ucraina, transmite Știri.md, cu referire la IPN.

Potrivit experților, aprobarea Strategiei pentru Transformare Digitală va oferi un plan concret de acțiuni privind prevenirea atacurilor cibernetice, dar și capacitățile de răspuns ale instituțiilor statului, în cazul în care acestea vor avea loc.

Directoarea executivă a Institutului European de Studii Politice, Natalia Spînu, spune că securitatea cibernetică a Republicii Moldova este parte a securității naționale și vizează acțiuni de protecție a datelor, informațiilor. Potrivit expertei, în prezent, securitatea cibernetică nu este reglementată de lege, fapt ce vulnerabilizează și mai mult Republica Moldova.

„Nu există o abordare centralizată a acestei probleme. Fiecare instituție se descurcă pe cont propriu, fie că vorbim de ministere, agenții sau instituții private. Acest lucru are loc din cauza lipsei cadrului legislativ aliniat la legislația europeană. De aceea, noi ar trebui să ne grăbim cu aprobarea acestei legi. Trebuie să avem și o instituție la nivel național care să susțină instituțiile publice și private, dacă au fost atacate sau dacă au nevoie de asistență. Noi, experții în securitate, punem accent mai degrabă pe prevenire, decât pe un răspuns când un incident deja a avut loc. Prezența unui cadru legal ar impune instituțiile să respecte regulile de securitate cibernetică. De asemenea, este foarte importantă aplicarea sancțiunilor. Atât timp cât nu se aplică sancțiuni, nu cred că vom reuși creșterea nivelului de securitate a instituțiilor ”, a spus Natalia Spînu în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Aspecte ce vizează securitatea cibernetică se regăsesc în Strategia pentru Transformare Digitală a Republicii Moldova. Documentul este supus, în prezent, dezbaterilor publice. Potrivit expertului în politici de digitalizare, Victor Guzun, la baza Strategiei stau câteva obiective de bază și anume: asigurarea unui mediu TIC competitiv, unei economii digitale reziliente și unui mediu digital sigur pentru toți.

„Linia roșie a acestei strategii de transformare digitală este că fiecare cetățean trebuie să beneficieze de securitate cibernetică. Nu vorbim de securitatea cibernetică doar din perspectiva autorităților, ci fiecare entitate, fiecare autoritate publică locală și fiecare cetățean, toți suntem responsabili de securitatea energetică. Este vorba de protejarea securității Republicii Moldova și a infrastructurii sale critice. Al doilea deziderat este identificarea capacităților de identificare, detectare, răspuns și recuperare în cazul amenințărilor cibernetice. Ne dorim crearea unui sistem de protejare a datelor, pentru a asigura confidențialitatea și integritatea datelor”, a spus expertul în politici de digitalizare, Victor Guzun.

Strategia pentru Transformare Digitală a Republicii Moldova reprezintă un document cadru, elaborat cu suportul partenerilor externi, și presupune viziunea Guvernului pentru perioada 2023-2030 în domeniul dezvoltării digitale și securității cibernetice.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării