main logo
555

După telefon, căștile wireless sunt acuzate că provoacă apariția cancerului

Căștile wireless AirPods ale Apple au fost subiect de controversă și, la fel ca smartphone-urile, au fost acuzate că provoacă apariția cancerului.

Căștile wireless, acuzate că provoacă apariția cancerului

În 2015, 250 de oameni de știință din 40 de țări au semnat o petiție în care i se cerea Organizației Mondiale a Sănătății și Națiunilor Unite să stabilească reguli mai clare privind siguranța câmpurilor electromagnetice și radiației ce „este generată de dispozitivele electrice wireless”, transmite Știri.md cu referire la Playtech.ro.

În martie 2019, mai multe publicații au raportat greșit că în acea petiție era mențional cu numele căștile AirPods ale Apple și că acesta reprezintă un risc.

În acea petiție nu era menționat AirPods (aceste căști nici nu existau la momentul semnării). De fapt, nu erau menționate nici căștile wireless. 

Produsele vizate în acea petiție erau „telefoanele mobile, Wi-Fi-ul, antenele, contoarele inteligente, aparatele de monitorizat pentru bebeluși și dispozitivele electrice utilizate în livrarea de energie electrică care generează un câmp electromagnetic de frecvență foarte joasă”.

O eroare a unui jurnalist de la o publicație, o eroare ce a fost preluată și împrăștiată în tot online-ul.

Pe 7 martie 2019 a apărut un articol pe platforma de blogging Medium cu numele „Sunt AirPods și alte căști bluetooth sigure?”. 

Articolul conține un citat de la un cercetător care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu căștile Apple. Tot acolo este menționat și aceea petiție semnată de cei 250 de oameni de știință, însă în articol nu se precizează că acei oameni de știință din 40 de țări susțin că AirPods ți-ar putea dăuna sănătății.

Totuși, pe 11 martie 2019, cotidianul tabloid Daily Mail a publicat un articol cu titlul: „Sunt AirPods periculoase? 250 de oameni de știință semnează o petiție care avertizează că astfel de căști wireless ar putea provoca apariția cancerului”

Mai departe, știrea a fost preluată de nenumărate alte publicații. A doua zi, Daily Mail a actualizat articolul corectând informațiile dar a fost prea târziu. Subiectul se viralizaze.

În cele din urmă, oamenii de știință care au semnat petiția nu au susținut că tehnologia wireless provoacă apariția cancerului, ci și-au exprimat îngrijorările în legătură cu faptul că cercetările despre asta nu sunt concludente. Doar anumite studii arată că tehnologia wireless ar putea avea efecte negative asupra sănătății.

Ca și în cazul telefoanelor mobile, încă nu există un un studiu care să ateste 100% că există o corelare între o formă de cancer și utilizarea intensă a unui dispozitiv wireless.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării