main logo
634

Dronele au înlocuit câinii în calitate de păstori în Noua Zeelandă

Progresul tehnologic are impact nu doar asupra pieței locurilor de muncă a oamenilor – roboții amenință și joburile rezervate tradițional unor animale domestice.

Dronele au înlocuit câinii în calitate de păstori în Noua Zeelandă

În Noua Zelandă, de exemplu, fermierii au renunțat la serviciile câinilor-păstori în favoarea unor drone operate de la distanță, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Dronele nu doar transmit imagini în direct despre starea vitelor, caprelor sau oilor, dar și latră exact ca câinii, ceea ce le face pe animalele din cireadă să creadă că sunt în continuare supravegheate de păstorii canini, comunică Radio New Zealand

Tendința de ”angajare” a dispozitivelor mobile și roboților în domeniul agriculturii este în ascensiune și numeroasele achiziții de drone în cadrul Zilelor Câmpului din Hamilton – o expoziție-târg a tehnicii agricole ce a devenit populară printre fermierii nou-zelandezi – probează acest fapt. 

Potrivit specialistului de drone Adam Kerr, citat de postul de radio, tot mai mulți fermieri sunt în căutarea tehnologiilor care i-ar ajuta să efectueze lucrări ce sunt periculoase, murdare sau pur și simplu plictisitoare. 

Control de la distanță

Corey Lambeth, un păstor angajat la o fermă de oi și vaci din North Canterbury, afirmă că activitățile legate de mișcarea cirezii, verificarea rezervelor de apă și mâncare au devenit mai eficiente datorită dronelor.

”Pe timp de iarnă este ideal să operezi drona fiind acasă la cald. Nici nu trebuie să ies afară – pornesc drona și mă asigur că toate vitele și oile sunt în interiorul țarcului. 

Atunci când o oaie fată, eu apropii imaginea cu ajutorul zoom-ului și monitorizez procesul, fără să deranjez viitoarea mamă”, a declarat acesta jurnaliștilor locali. 

Una din dronele utilizate de fermieri, de modelul DJI Mavic Enterprise, costă 3,500 USD. 

În afară de funcția de monitorizare, aceasta poate înregistra diverse sunete și le reproduce cu ajutorul unui difuzor, inclusiv lătratul câinilor sau vocea păstorului. 

Cireada se deplasează mai repede cu ajutorul dronelor iar vitele sunt mai puțin stresate decât atunci când sunt fugărite de câini. 

Totodată, este eliminat riscul de rănire a câinilor când aceștia se apropie prea mult de vacile și vițeii nou-născuți. 

O dronă cât doi oameni și patru câini

Potrivit sursei citate, o dronă poate înlocui două persoane și două echipe de câini. 

Ceea ce a uimit păstorul este că câinii au început să perceapă dronele în calitate de ajutoare, nu rivali sau dușmani.

Deși proprietarii de vite economisesc timp și bani cu ajutorul dronelor, ei nu au renunțat definitiv la păstorii patrupezi. 

Cei din urmă sunt de neînlocuit încă pe timp de vânt sever sau ploaie, când operarea dronelor nu este posibilă, iar perioada de explorare a unei drone nu poate fi comparată cu cei 10 ani de experiență de păstor a unui câine.

În prezent dronele sunt utilizate în agricultură într-un spectru larg de activități – supravegherea culturilor, analiza solurilor, identificarea bolilor sau a paraziților de plante etc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării