main logo
945

Dilema morală morbidă cu trenul a fost testată în viața reală

Dilema morală morbidă cu trenul are scopul de a testa, la nivel teoretic, cât de departe ar merge oamenii pentru a salva vieți în situații excepționale, iar acum a fost pusă și în practică.

Dilema morală morbidă cu trenul a fost testată în viața reală

Situația propusă de dilemă sună cam așa: un tren vine în viteză și este gata să lovească cinci oameni legați de șine. Singura salvare a acestor oameni ești tu – tot ce trebuie să faci este să tragi de o manetă care va schimba sensul trenului. Rămâne însă o problemă – pe noul sens de mers al trenului se află o altă persoană, care va muri dacă tragi de manetă. Ce vei face? Vei alege să ai o conștiință curată prin a nu face nimic și a lăsa trenul să își urmeze cursul inițial, care va ucide cinci persoane? Sau le vei salva, deși asta înseamnă să iei viața unui om care poate ar mai fi trăit dacă nu ai fi intervenit?

Oamenii de știință au hotărât să testeze această situație și în viața reală. Experimentul a inclus 200 de studenți voluntari, șoareci închiși în cuști și șocuri electrice, transmite Ştiri.md cu referire la Playtech.

Fiecare din participanți a trebuit să intre separat în laborator, unde au trebuit să ia o decizie dificilă. Acolo, un aparat cu electroșocuri era conectat la două cuști separate. Una din ele avea cinci șoareci în ea, pe când cealaltă doar unul. Participanților li s-au oferit douăzeci de secunde pentru a lua o decizie – să nu facă nimic, iar celor cinci șoareci să li se administreze  un șoc electric foarte dureros, dar nu letal, sau să apese un buton și să îi salveze pe cei cinci șoareci, în schimbul chinuirii șoarecelui singur.

În realitate, niciunuia din șoareci nu li s-a administrat vreun șoc electric. Totuși, participanții nu au știut acest lucru în timpul experimentului. Dintre aceștia, 84% au ales să apese pe buton, pentru a-i salva pe cei cinci șoareci de la a primi vreun șoc electric. Rezultatele experimentului practic nu s-au potrivit cu cele ale experimentului teoretic. În acesta din urmă, doar 66% din participanți au spus că ar fi ales să apese pe buton.

Totuși, este dificil să echivalăm ideea de a administra șoarecilor electroșocuri cu cea a uciderii oamenilor. Chiar și așa, experimentul sugerează că, puși în situații extreme, oamenii vor lăsa la o parte deontologia (nu este considerat etic să rănești o ființă, în pofida faptului că vei salva mai multe). Tu ce crezi că ai face dacă ai fi pus față în față cu o situație similară?

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării