main logo
1304

Descoperire: Mumie a unei femei însărcinate, găsită în sarcofagul unui preot

Descoperire importantă făcută de o echipă de oameni de știință polonezi: singura mumie egipteană însărcinată găsită până acum, relatează BBC.

Mumie a unei femei însărcinate, găsită în sarcofagul unui preot

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Warsaw Mummy Project și publicată în Journal of Archaeological Science. Proiectul, început în 2015, folosește tehnologia pentru a examina artefactele aflate la Muzeul Național din Varșovia, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Până acum se credea că mumia este a unui preot bărbat, dar scanările arată că este de fapt vorba despre o femeie aflată în ultimele etape ale sarcinii. Experții cred că rămășițele sunt cel mai probabil ale unei femei cu statut înalt, cu vârsta între 20 și 30 de ani, care a murit în secolul I î.Hr.

„Acesta este singurul exemplu cunoscut de femeie însărcinată mumificată și primele imagini radiologice ale unui astfel de făt”, au scris cercetătorii.

Pe baza circumferinței capului fătului, ei estimează că sarcina era în 26-30 de săptămâni când mama a murit, din motive care rămân necunoscute.

„Aceasta este cea mai importantă și cea mai semnificativă constatare a noastră de până acum, o surpriză totală”, a spus Wojciech Ejsmond, membru al echipei de la Academia de Științe din Polonia.

Patru mănunchiuri, despre care se crede că sunt organe înfășurate și îmbălsămate, au fost găsite în cavitatea abdominală a mumiei, dar oamenii de știință spun că fătul nu a fost scos din uter.

Oamenii de știință spun că nu este clar de ce fătul nu a fost extras și îmbălsămat separat, dar cred că ar putea fi vorba despre credințele egiptenilor despre viața de apoi sau de dificultăți tehnice.

Din cauza relatărilor contradictorii privind originile sale, cercetătorii au botezat mumia „Misterioasa doamnă”.

Ei spun că rămășițele mumificate au fost donate Universității din Varșovia în 1826. Donatorul a susținut că mumia a fost găsită în mormintele regale din Teba, dar cercetătorii spun că era o practică obișnuită în secolul al XIX-lea să spui că antichitățile provin din situri arheologice celebre, pentru a le crește valoarea.

Inscripțiile de sarcofag i-au făcut pe experții din secolul al XX-lea să creadă că mumia din interior este cea a unui preot bărbat, pe nume Hor-Djehuti.

Dar acum oamenii de știință, după ce au identificat mumia drept o femeie, cred că aceasta a fost plasată la un moment dat în sicriul greșit de dealerii de antichități în secolul al XIX-lea, când jefuirea și reambalarea rămășițelor erau practici obișnuite.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării