main logo
1008

Cutremurele ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă un fenomen spațial

Cutremurele oferă perspective asupra interiorului stelelor neutronice.

Cutremurele ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă un fenomen spațial

O echipă de astronomi a folosit un model de cutremure pentru a înțelege erorile în sincronizarea pulsarilor. Rezultatele lor sugerează că pulsarii ar putea avea interioare mult mai ciudate decât se credea, transmite Știri.md cu referire la dcnews.ro.

Pulsarii sunt sunt stele neutronice care se rotesc rapid. Stelele neutronice sunt ultra-dense de materie atomică, de obicei nu mai mari de câteva mile în diametru, cu o masă de câteva ori mai mare decât cea a Soarelui.

Când aceste stele cu neutroni se rotesc, ele emit fascicule de radiații care desenează cercuri în jurul stelei. Dacă se întâmplă că Pământul să se afle pe unul dintre aceste cercuri, atunci am vedea o străfulgerare periodică de la acele fascicule de radiație.

Pulsarii vor păstra un ritm precis pentru perioade incredibil de lungi de timp. Totuși, ocazional, se știe că se defectează atunci când trec brusc de la o rată de rotație la alta.

Astronomii nu înțeleg pe deplin ce cauzează erorile, dar recent o echipă de cercetători a creat un model al modului în care funcționează erorile. Modelul se bazează pe cutremure.

Legătura cu cutremurele

Cutremurele au multe cauze, dar una dintre ele apare atunci când se acumulează prea multă tensiune și presiune între plăcile tectonice, iar scoarța Pământului cade sub presiune. Aceasta are ca rezultat un cutremur și o reașezare a materialului din adâncul Terrei.

Când vine vorba de stele de neutroni, interioarele lor complexe pot suferi, de asemenea, presiuni enorme, componentele materialului stelelor neutronice apăsând pe alte materiale interioare. Dacă presiunea devine prea mare, steaua neutronică se rearanjează, declanșând un cutremur și o realiniere a propriului interior. Odată cu noua distribuție a masei în cadrul stelei neutronice, apare o nouă viteză de rotație.

Cercetătorii au folosit modelul unui cutremur pentru a încerca să determine ce se află în interiorul stelelor neutronice. Nucleele stelelor neutronice ar putea fi neutroni într-o stare extrem de exotică sau o formă mai degenerată de materie formată aproape în întregime din quarci (n.r. o particulă elementară care interacționează prin forța nucleară puternică și care constituie materia „grea” numită și barionică) ciudați.

Cercetătorii au descoperit că modelul interiorului stelei neutronice care includea quarci ciudați a fost mai capabil să producă erori printr-un mecanism de cutremur stelar.

Astronomii vor trebui să facă observații suplimentare pentru a testa această idee, dar până acum există dovezi despre cum caracteristicile observaționale ale stelelor neutronice ne pot oferi indicii cu privire la interioarele lor misterioase.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării