main logo
505

Cum vrea NASA să aducă probe marțiene înapoi pe Pământ

Pentru a aduce o probă de rocă marțiană pe Pământ fără a elibera potențialii agenți patogeni de pe Planeta Roșie, NASA va trebui să meargă acolo unde nicio agenție spațială nu a mai ajuns – crearea unui laborator special de izolare care nu există încă.

Cum vrea NASA să aducă probe marțiene înapoi pe PământFoto: descopera.ro

NASA speră să aducă mostre de rocă de pe Marte înapoi pe propria noastră planetă până în 2033, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Orice va ajunge în interiorul aeronavei care intenționează să preia mostrele va trebui tratat cu foarte multă atenție.

Nu pentru că există mari ca mostrele să dezlănțuie o epidemie marțiană ci pentru că, deși este extrem de puțin probabil, merită totuși să fie luate toate măsurile necesare pentru a exclude orice risc.

NASA vrea să excludă orice risc

„Deoarece nu este o șansă de zero la sută, ne asigurăm că nu există nicio posibilitate de contaminare”, a declarat, pentru New York Times, Andrea Harrington, curatorul de probe marțiene de la NASA.

Cu toate acestea, nici măcar o echipă desemnată a NASA care a vizitat laboratoarele de înaltă securitate din întreaga lume nu și-a dat seama cum să se pregătească pentru întoarcerea misiunii.

Un laborator special pentru studierea rocilor marțiene

Problema principală este că unele laboratoare sunt concepute pentru a proteja ceea ce se află în interiorul lor de contaminarea exterioară, în timp ce altele sunt construite pentru a proteja exteriorul de ceea ce conțin acestea.

NASA va avea nevoie de ambele – pentru a se asigura că mostrele de pe Marte nu afectează Pământul sau invers – și se dovedește că acesta este un design extrem de neobișnuit.

Cu alte cuvinte, agenția spațială americană va trebui să adapteze capacitățile actuale sau chiar să construiască ceva complet nou.

De asemenea, se ia în considerare construirea unui laborator modular.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării