main logo
737

Cum sunt oamenii care comentează pe Internet înainte să citească

Cercetătorii au vrut să afle de ce unii oameni citesc un titlu sau un paragraf introductiv dintr-un articol, apoi comentează de parcă ar ști despre ce e vorba.

Cum sunt oamenii care comentează pe Internet înainte să citească

Astfel, au descoperit că acei oameni au senzația că știu mai multe decât știu în realitate (cumva, nu este nicio surpriză), transmite Știri.md cu playetech.ro.

Mulți preferă ca, în loc să citească articole întregi, să supraestimeze propria lor capacitate de a înțelege o problemă anume. 

Asta se întâmplă mai ales în cazul oamenilor a căror cunoaștere este ghidată de emoții puternice.

„Pentru că mulți utilizatori de social media au contact doar în trecere cu știrile postate, expunerea la informațiile politice de pe social media ar putea pur și simplu să creeze iluzia de înțelegere politică”, au subliniat cercetătorii de la York College of Pennsylvania.

La studiu au participat în jur de 1.000 de oameni, care au fost împărțiți în 3 grupuri, pentru a măsura câte cunoștințe au dobândit asupra unui subiect și câte cunoștințe credeau că au dobândit. 

Fiecare grup a primit veștile într-un format oarecum diferit, iar toți participanții au fost puși să completeze un chestionar care le măsura stilul cognitiv.

Primul grup (320 de oameni) a fost pus să citească un articol complet din The Wahington Post despre alimentele modificate genetic. 

Al doilea grup (319 oameni) a fost pus să privească un newsfeed de Facebook cu patru preview-uri de articole, unul din ele fiind de la articolul despre alimentele modificate genetic. 

Al treilea grup (351 de participanți) nu au primit vreo informație. Pentru a le măsura nivelul de cunoștințe cu privire la alimentele modificate genetic, cercetătorii au adresat tuturor oamenilor câte șase întrebări. 

Cinci răspunsuri se puteau găsi doar în articol, a trei se puteau deduce din preview. Mai mult, participanții au trebuit să estimeze câte răspunsuri corecte au dat.

La final, s-a dovedit că oamenii care citiseră articolul au oferit cele mai multe răspunsuri corecte, pe când cei care au citit doar preview-ul au oferit în medie cu un răspuns corect mai mult decât cei care nu citiseră nimic. 

Mai mult, cei care citiseră preview-urile au arătat un nivel mai mare de încredere în corectitudinea răspunsurilor lor. Motivul? Uneori, senzația că aveau dreptate era mai satisfăcătoare decât să aibă cu adevărat dreptate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării