main logo
980

Cum s-a văzut impactul cu asteroidul Dimorphos filmat de un telescop de pe Pământ

Impactul dintre sonda spațială DART, lansată de NASA, și asteroidul Dimorphos a fost filmat cu un telescop special conceput pentru astfel de misiuni. Universitatea din Hawaii a publicat imaginile.

Cum s-a văzut impactul cu asteroidul Dimorphos de pe Pământ

În imaginile publicate de Universitatea din Hawaii se vede un punct luminos care se mișcă în spațiu, iar la un moment dat luminozitatea acestuia crește foarte mult, probabil în urma impactului cu sonda spațială, și un nor de resturi rezultate în urma impactului se împrăștie ca o undă de șoc, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Asteroidul Dimorphos a fost lovit de sonda spațială DART cu o viteză de 20.000 km/h, în încercarea de a-i schimba traiectoria în spațiu.

Scopul misiunii DART este de a determina dacă această metodă poate fi folosită în eventualitatea în care pe viitor va fi detectat un asteroid care are o traiectorie de coliziune cu Pământul.

Prima parte a misiunii - lovirea asteroidului - a reușit pe deplin, urmând să se determine și dacă Dimorphos a fost scos de pe traiectoria lui.

Telescopul Atlas, care a filmat impactul, este un sistem de avertizare timpurie a unui impact cu un asteroid, dezvoltat de Universitatea din Hawaii și finanțat de NASA. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării