main logo
741

Cum funcționează sistemul electronic de vot pornit la Parlament

Astăzi, 9 septembrie, deputații au revenit din vacanță, iar la prima ședință din această toamnă, aceștia nu vor mai vota cu mâinile ridicate, ci electronic.

Cum funcționează sistemul electronic de vot pornit la Parlament

”Sistemul electronic de numărare a voturilor va eficientiza procedura de vot a actelor normative ale Parlamentului în cadrul ședințelor din plen și va asigura corectitudinea numărării rezultatelor votului exprimat, facilitând în acest sens activitatea forului legislativ”, asigură Parlamentul, transmite Știri.md.

Sistemul tehnologic este format din două module interconectate, Programul BOSCH DCN-CW Conference Software și Programul de afișare a datelor, care colectează și afișează opțiunile de vot prin intermediul unei interfețe grafice.

Instrucțiunea sistemului electronic de vot reglementează regulile de utilizare a sistemului, sistematizarea votului expus, afișarea rezultatelor votului și dezagregarea acestuia în opțiunile exprimate – pentru sau contra, distribuirea pe fracțiuni, precum și nominal per deputat.

Pentru a se folosi de acest sistem, deputații au primit cartele speciale care indică locul acestora în sala de plen.

După procedura de vot, raportul privind rezultatul votului în format PDF se va stoca și arhiva în format electronic. La fel, raportul în ansamblu pe proiectele de acte normative/administrative urmează a fi plasat pe pagina web a Parlamentului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării