main logo
601

Conexiunile de Internet mobil 4G sunt tot mai solicitate

Numărul total al utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin rețelele 4G s-a majorat, comparativ cu sfârșitul anului 2021, cu circa 5,7% și a alcătuit peste 2,1 mil., constituind o pondere de 76% din totalul conexiunilor la serviciile de Internet mobil în bandă largă.

Conexiunile de Internet mobil 4G sunt tot mai solicitateFoto: iStock

Despre aceasta arată datele trimestrul II al anului 2022 prelucrate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI, transmite Știri.md.

Numărul total al utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă a crescut, timp de trei luni, cu 3,5% și a însumat circa 2,8 mil., însă, numărul utilizatorilor de Internet mobil dedicat a scăzut cu 8,8% și au totalizat circa 134 mii.

Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă, raportată la 100 de locuitori, a crescut cu 4,5 puncte procentuale și a ajuns la 106,8%.

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom - Unite), în perioada de raportare, volumul total al traficului de Internet mobil a înregistrat o creștere de 28%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, și a totalizat 61,5 mil. GB, traficul generat de utilizatorii de Internet mobil prin smartphone a crescut cu 48,7% și a alcătuit 47,5 mil. GB, iar traficul generat de cei care au utilizat accesul dedicat la Internet mobil a scăzut cu 13,2% și a totalizat 13,9 mil. GB. 

Un utilizator care a accesat Internetul mobil de pe smartphone a generat în medie un trafic lunar (AUPU) de 6 GB (+28,3%), iar un utilizator care a folosit accesul dedicat la Internet mobil – un AUPU de 34,7GB (+16,4%).

Aceleași date arată, că volumul total al veniturilor obținute de furnizori din vânzarea serviciilor de Internet mobil a crescut, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 4,1% și a alcătuit circa 327,3 mil. lei.

Venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) de Internet mobil de pe smartphone a scăzut cu 6,5% și a alcătuit 36,2 lei, iar ARPU de Internet mobil dedicat a crescut cu 8,4% și a alcătuit 101,4 lei.

Cotele de piață ale furnizorilor de servicii de acces la Internet mobil, în funcţie de venituri, nu au suferit mari schimbări: Orange Moldova – 59%, Moldcell – 36% şi Moldtelecom – 5 %.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării