main logo
470

Compania Apple, dată în judecată pentru monopol

Aproape în fiecare săptămână, oficialii Apple se confruntă cu un nou proces. De această dată, subiectul litigiului este monopolul impus de compania americană prin definirea App Store ca sursă unică de aplicații terțe pe iPhone, iPad sau iPod Touch.

Compania Apple, dată în judecată pentru monopolFoto: Technobezz

Un număr important de dezvoltatori a inițiat un proces împotriva Apple din cauza monopolului pe care îl impune pentru distribuirea de aplicații pe platformele din portofoliu, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Printre cei care s-au plâns unui tribunal de acest fenomen, se numără creatorii unei aplicații cu nume pentru copii și a unui program de monitorizare a efortului când te joci basketball.

În opinia creatorilor de aplicații, modelul de afaceri al Apple are consecințe negative pentru utilizatori și dezvoltatori. Prin impunerea unor restricții agresive asupra a ceea ce ajunge în App Store, dar mai ales a ceea ce este refuzat, gigantul din Cupertino sabotează dezvoltatorii. 

Mai mult decât atât, taxa anuală de 99 de dolari și cei 30% din încasări pe care Apple îi ia de la fiecare dezvoltator cu programe în App Store sunt văzute ca practici malițioase.

Marea frustrare a anumitor creatori de programe pleacă de la faptul că, atunci când o aplicație este refuzată, nu mai are nicio șansă să ajungă la utilizatori, sub nicio altă formă. Dacă problema pe care o ai cu aplicația nu este foarte evidentă pentru tine, riști să pierzi pentru totdeauna posibilitatea de monetizare a efortului tău de câteva luni sau câțiva ani.

Soluția văzută de dezvoltatorii dezamăgiți și, de altfel, scopul procesului este de a permite integrarea în iOS a altor magazine de aplicații. Acest gest i-ai obliga pe cei de la Apple să inoveze mai mult în propriul App Store pentru a rămâne în fața concurenței. Astfel, în final, utilizatorii ar avea de câștigat și asta e cel mai important lucru. Mai mulți senatori din Statele Unite au încurajat desființarea monopolului deținut de Apple, Google și alte companii când vine vorba de software-ul de pe aparatele create in-house.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării