main logo
557

Cinci tehnologii imaginate de Jules Verne care au devenit realitate

Jules Verne a fascinat copilăria multora dintre noi, dar a fost mai mult decât un autor de romane de aventură. Tehnologiile pe care le-a gândit în urmă cu 150 de ani au devenit realitate și parte a rutinei zilnice.

Cinci tehnologii imaginate de Jules Verne care au devenit realitate

Jules Verne a fost un profet sau un mare inventator? Greu de spus. Unii ar spune că ambele, având în vedere că multe dintre tehnologiile gândite de el au devenit realitate, transmite Știri.md cu referire la Playtech.ro.

Atunci când spui Jules Verne, gândul te duce la romanele 20.000 de leghe sub mări, Călătorie spre centrul Pământului sau Ocolul Pământului în 80 de zile, dar și multe altele.

Verne s-a născut la începutul secolului al XIX-lea, în Franța, deci a trăit în așa-numita epocă a scientismului. A fost un secol în care mentalitatea medievală începea să fie ridiculizată, în sfârșit, de gândirea empirică, de teoriile științifice demonstrate și de apariția unor invenții capabile de lucruri care pentru om erau imposibile până atunci.

Jules Verne și-a dorit inițial să devină avocat (ca mulți alții în acea vreme), dar pasiunea sa pentru scris și pentru știință era mai mare. Așa a devenit unul dintre părinții SF-ului. Doar că, azi, romanele sale nu mai sunt SF.

Submarinul electric. Una dintre cele mai cunoscute „profeții” adeverite ale lui Jules Verne este submarinul. Când erai copil, l-a întâlnit în romanul 20.000 de leghe sub mări, unde era comandat de Căpitanul Nemo.

Verne a gândit un vehicul subacvatic impresionant, pus în mișcare de electricitate, de formă hidrodinamică și capabil să se scufunde la adâncimi impresionante. La acea vreme, un astfel de vehicul era de domeniul utopicului. Azi, n-o fi ele electrice, ci mai degrabă nucleare, dar submarinele sunt o realitate.

Și, să nu uităm de costumele de scafandru.

Cel mai probabil, el s-a inspirat din invențiile din cadrul expozițiilor științifice care aveau loc periodic. Pentru oamenii de rând, erau un spectacol ieftin, pentru scriitori și inventatori erau un izvor de inspirație și cunoaștere.

Elicopterul. Celebrul autor a așternut pe hârtie schițele multor vehicule zburătoare, dar printre ele s-a numărat și elicopterul.

În romanul Robur Cuceritorul, Verne descrie în detaliu o mașinărie care poate decola datorită unor motoare racordate la niște elice. Acestea puteau ridica mașinăria până la cer.

Oamenii secolului XIX au fost fascinați de zbor și au crezut cu tărie că visul poate deveni realitate.

Holograma. Dacă ai prins copilăria anilor ‘80 sau ‘90, poate că prima dată ai auzit/văzut holograme în filmul Star Wars. Totuși, înainte să ajungă pe marile ecrane, hologramele au fost prezente în literatură, iar Jules Verne a fost probabil primul sau printre primii autori care au scris despre ele.

Hologramele apar în romanul Castelul din Carpați, unde locuitorii unui sat erau îngroziți de zgomotele și imaginile ciudate făcute de un castel sinistru. În „realitate”, erau doar niște iluzii optice care azi pot fi echivalente cu hologramele, după cum le-a gândit și descris autorul.

Programele de știri. Pare ciudat, dar în așa-zisul univers SF al lui Verne, apar și programele de știri care pentru noi, azi, sunt o banalitate…și un subiect de critică. Romanul O zi din viața unui ziarist american în anul 2889 (despre care se spune că ar fi fost scris de fiul lui Jules Verne, Michel), oferea la vremea respectivă o idee despre cum ar putea evolua tehnologia.

Autorul/autorii vorbesc despre o alternativă la ziarele secolului al XIX-lea, una similară cu ce vezi azi la TV.

Modulul lunar și călătoria în spațiu. În romanul De la Pământ la Lună, Jules Verne a prezis una dintre cele mai mari realizări ale umanității care avea să se petreacă abia peste o sută de ani.

În secolul XIX, scriitorul vedea modulul lunar ca pe un proiectil lansat în spațiu de un tun gigantic, cu astronauții în interiorul acelui proiectil. În cele din urmă, omul n-a fost lansat în spațiu cu tunul, dar a pășit pe Lună…iar călătoria ar putea continua.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării