main logo
666

Bitcoin consumă mai multă energie electrică decât România

Bitcoin nu este suflat cu aur sau cu argint, dar are un cost. Bitcoin consumă mai multă energie electrică decât România sau Portugalia.

Bitcoin consumă mai multă energie electrică decât RomâniaFoto: playtech.ro

Cei de la Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) au estimat care este costul energetic al rețelei bitcoin și au comparat rezultatele cu consumul de energie electrică al țărilor din lumea întreagă, transmite Știri.md cu referire la Playtech.ro.

În timp ce unitatea terawați pe oră este una standard pentru măsurarea consumului de energie electrică, ea poate fi cam abstractă fără context. 

De aceea, cercetătorii au creat această platformă online în care este comparat consumul de energie electrică al criptomonedei cu consumul de energie al țărilor.

În lume se produc 25.082 TWh (terawați pe oră), iar consumul total este de 20.863 TWh. Potrivit CBECI, rețeaua bitcoin consumă, de-a lungul unui an, echivalentul a 53,81 TWh (terawați pe oră). Adică mai mult decât România (48,64 TWh) sau Portugalia (46,94 TWh).

Mai mult, criptomoneda consumă aproape la fel de multă energie ca Danemarca și Qatar împreună. Asta înseamnă că bitcoin reprezintă aproape 0,25% din întregul consum anual de energie electrică din lume. 

Înseamnă și faptul că energia risipită de dispozitivele electronice din SUA ce sunt în priză, dar inactive ar putea alimenta rețeaua monedei virtuale timp de patru ani.

Moneda virtuală consumă atât de multă energie electrică pentru că minerii din întreaga lume caută bitcoin, mențin rețeaua și validează toate transferurile.

De reținut este faptul că aceste date sunt estimări, nu date exacte. De aceea, CBECI are o limită minimă de consum de energie electrică pentru bitcoin de 21,81 TWh, dar și una maximă de 148,87 TWh (acestea se pot schimba în funcție momentul când accesezi platforma). De asemenea, aceste date sunt actualizate în timp real și fluctuează.

Țara cu cel mai mare consum de energie electrică este China cu 5564 de terawați pe oră, apoi SUA cu 3902 de terawați pe oră, apoi de India cu 1137 de terawați pe oră.

Prețul unui bitcoin a urcat luna trecută până la 13.000 de dolari, pentru ca apoi să scadă din nou până la pragul de 10.000 de dolari. 

În acest moment, prețul unei monede este de 11.000 de dolari, dar ar putea ajunge până la 12.500 de dolari în această săptămână.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării