main logo
4311

Avertizare pentru cei care au bitcoini: Vă puteţi pierde toţi banii

O echipă de strategi ai unuia dintre cei mai mari manageri de active din lume a lansat un avertisment pentru cei care sunt începători în lumea criptomonedelor şi care se aruncă în actualele condiţii de piaţă cu economiile înspre monede digitale: Vă puteţi pierde toţi banii, conform Bloomberg.

Avertizare pentru cei care au bitcoini: Vă puteţi pierde toţi baniiFoto: zf.ro

Între ameninţarea adusă de potenţiale reglementări stricte şi monedele digitale pe care le vor lansa băncile centrale, nimic nu împiedică preţul unei criptomonede mari să coboare rapid spre zero, potrivit diviziei UBS Global Wealth Management, transmite Știri.md cu referire la Zf.ro.

Pe măsură ce unii bani de pe Wall Street intră în piaţa bitcoinului într-un ritm nemaivăzut până acum, elveţienii cred că preţul ar putea cunoaşte o creştere pe termen scurt, însă industria se confruntă cu riscuri existenţiale.

„În opinia noastră, nimic nu împiedică preţul unei criptomonede să ajungă la zero atunci când va apărea o versiune mai bine proiectată a acesteia sau când autorităţile de reglementare vor interveni asupra pieţei. (...) 

Netscape şi Myspace sunt exemple de aplicaţii de reţea care s-au bucurat de o popularitate larg răspândită, dar care au dispărut la un moment dat”, notează mai mulţi strategi de la UBS, printre care Michael Bolliger, directorul de investiţii pentru pieţe emergente la nivel global.

Bitcoin oscilează în jurul sumei de 35.000 de dolari, după ce a atins la începutul anului un maxim de aproape 42.000 de dolari. Această clasă de active volatile a stârnit dezbateri printre cei mai mari manageri de portofolii din piaţă. În timp ce unii investitori faimoşi precum Paul Tudor Jones şi Stan Druckenmiller intră în industrie, criticii bitcoin arată cu degetul spre scandal şi manipulare.

Pe termen scurt, preţurile criptomonedelor pot creşte chiar şi până la un nou maxim istoric, alimentate de momentumul din piaţă, adopţie la nivel instituţional şi o ofertă limitată. Însă, pe termen lung, piaţa este expusă intervenţiilor autorităţilor de reglementare, notează strategii. Aceştia arată spre decizia Marii Britanii de a interzice vânzarea anumitor produse derivate pe criptomonede către investitorii de retail.

Ca majoritatea firmelor de investiţii, UBS Wealth este sceptică referitor la aplicabilitatea monedelor virtuale în lumea reală, însă strategii evită să numească bitcoin o „bulă”, în contextul în care este dificil să determini valoarea corectă a unui activ, dacă nu există cash flow.

Alţi investitori au pus ţinte de preţ ambiţioase pe bitcoin. Spre exemplu, Scott Minerd de la Guggenheim Investments crede că bitcoin va ajunge la 400.000 de dolari, în timp ce o echipă de strategi ai JPMorgan Chase situează preţul bitcoin la 146.000 de dolari pe termen lung.

„Prin urmare, investitorii în criptomonede trebuie să limiteze dimensiunea investiţiilor lor la o sumă pe care îşi permit să o piardă”, a notat UBS.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării