main logo
448

Avertismentul unui expert în etică: Roboţii se pot răzbuna pe noi

Dacă maşinile vor deveni conştiente, acestea s-ar putea răzbuna pe modul în care le-am tratat „strămoşii”, avertizează Nicholas Agar de la Victoria University Wellington.

Avertismentul unui expert în etică: Roboţii se pot răzbuna pe noi

„Probabil comportamentul nostru cu inteligenţa artificială de astăzi ar trebui format în funcţie la cum ne-am aştepta ca oamenii să se poarte cu orice robot din viitor care poate simţi şi suferi”, a scris Agar într-un eseu pentru The Conversation publicat recent. „Cum ne-am aştepta ca viitoarele maşini cu conştiinţă să reacţioneze la noi?”, se mai întreabă expertul, transmite Ştiri.md cu referire la descopera.ro.

Ideea roboţilor abuzaţi care devin violenţi este deja înrădăcinată în cultura populară. Pe scurt, Agar recomandă să nu îi mai jignim pe Alexa sau pe Siri dacă nu vrem ca un Terminator să intre peste noi, scrie Futurism.

„Dacă vom face maşini cu capacităţi psihologice umane, ar trebui să ne pregătim de posibilitatea ca acestea să devină conştiente de sine. Cum vor reacţiona atunci la comportamentul nostru faţă de ele?”, mai adaugă expertul.

De asemenea, noţiunea aceasta ridică problema modului în care oamenii tratează alţi oameni. Spre exemplu, susţinătorii bordelurilor cu roboţi susţin că oamenii cu tendinţe violente pot fi lăsaţi să acţioneze după impulsurile lor fără să rănească pe cineva, în timp ce alţii consideră că aceste bordeluri le vor da oamenilor „gustul violenţei” pe care o caută cu alţi oameni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării