Apple lansează primele Mac-uri cu procesoare de iPhone și iPad
10 noiembrie, 18:02
217
0
Apple lansează primele Mac-uri cu procesoare de iPhone și iPad
10 noiembrie, 18:02
217
0

Gigantul american Apple este așteptat să prezinte marți primele laptopuri cu procesoare proprii, construite în baza arhitecturii ARM, similară cu cea de pe iPhone și iPad, potrivit Reuters.

Acestea vor înlocui procesoarele Intel, care se găsesc pe Mac-uri din anul 2006, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Apple este așteptată să anunțe trei produse: un MacBook Air de 13 inchi, un MacBook Pro de 13 inchi și un MacBook Pro mai mare, cu ecran de 16 inchi, scrie The Verge.

Cel mai probabil, acestea vor veni cu un procesor derivat din A14, care se află deja pe noua gamă iPhone 12 și pe iPad Air.

Tranziția tuturor Mac-urilor către cipuri proprii va dura doi ani, a anunțat anterior Apple.

Astfel, este de așteptat ca desktopurile iMac sau Mac Pro să fie trecute pe noua arhitectură în următorii ani, deoarece acestea necesită o putere de calcul mult mai mare.

De la Intel la ARM

Piața calculatoarelor este dominată de arhitectura x86 și de cipurile produse de către Intel și Advanced Micro Devices (AMD).

Apple dorește să treacă acum calculatoarele sale pe arhitectura ARM, dezvoltată de compania britanică ARM Holdings.

Aceasta este deținută în acest moment de către grupul japonez SoftBank, dar producătorul american de cipuri grafice Nvidia a anunțat recent că va prelua ARM pentru 40 de miliarde de dolari.

Apple proiectează deja propriile cipuri pentru iPhone, iPad și Apple TV acestea fiind realizate tot pe arhitectura ARM, însă sunt produse fizic în fabricile grupului taiwanez TSMC.

Arhitectura ARM domină și smartphone-urile Android, cei mai mari producători de cipuri pentru acestea fiind Qualcomm (SUA) și MediaTek (Taiwan).

Microsoft a trecut deja Windows pe ARM, dar vânzările sunt slabe

Microsoft lucrează deja cu Qualcomm pentru portarea sistemului de operare Windows pe arhitectura ARM.

Până acum au lansat dispozitive cu astfel de procesoare producători precum Lenovo și Asus, dar și Microsoft, care are pe piață tabletele Surface Pro X.

Totuși, vânzările acestor produse nu au rupt gura târgului.

Însă trecerea liniei de Mac-uri de la Apple pe noua arhitectură va duce la un interes mai mare și va stimula adopția deoarece noile produse vor capta interesul consumatorilor.

Laptopuri mai ieftine și cu baterie mai bună

Cum noile cipuri sunt dezvoltate pe baza celor de smartphone-uri, este așteptat ca acestea să fie foarte eficiente și să aibă o durată foarte bună a bateriei.

De asemenea, este așteptat ca acestea să ducă la ieftinirea Mac-urilor, deoarece Apple controlează acum fluxul de producție și nu mai depinde de Intel.

Singura problemă o constituie performanța, care ar trebui să fie similară cu cea a procesoarelor Intel pentru ca utilizatorii să nu aibă o experiență proastă cu noile dispozitive.

Dar performanța cipurilor Apple de pe tabletele iPad Pro și iPad Air este deja comparabilă cu cea a unor laptopuri cu procesoare Intel.

O complicație suplimentară o constituie însă faptul că producătorii de softuri pentru Mac trebuie să le realizeze acum pe noua arhitectură.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter