main logo
1093

Alertă: Poluarea chimică a depășit limita sigură pentru umanitate

Poluarea chimică care străbate planeta amenință stabilitatea ecosistemelor globale de care depinde omenirea, anunță oamenii de știință.

Alertă: Poluarea chimică a depășit limita sigură pentru umanitateFoto: descopera.ro

Plasticele reprezintă una dintre cele mai mari îngrijorări, au spus ei, împreună cu 350.000 de substanțe chimice sintetice, inclusiv pesticide, compuși industriali și antibiotice, notează The Guardian, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Poluarea cu plastic se găsește acum de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane, iar unele substanțe chimice toxice, cum ar fi PCB-urile, au rezistă pentru foarte mult timp și sunt foarte răspândite.

Studiul concluzionează că poluarea chimică a depășit un „prag planetar”, punctul în care schimbările făcute de om asupra Pământului îl împing pe acesta din urmă dincolo de mediul stabil din ultimii 10.000 de ani.

Poluarea chimică amenință sistemele Pământului

Poluarea chimică amenință sistemele Pământului prin deteriorarea proceselor biologice și fizice care stau la baza întregii vieți.

De exemplu, pesticidele elimină multe insecte care nu sunt ținta lor, dar care sunt fundamentale pentru toate ecosistemele și, prin urmare, pentru furnizarea de aer curat, apă și hrană.

„A existat o creștere de cincizeci de ori a producției de substanțe chimice din 1950 până în prezent și se preconizează că aceasta se va tripla din nou până în 2050”, a declarat Patricia Villarrubia-Gómez, de la Centrul de Reziliență din Stockholm (SRC).

„Ritmul în care societățile produc și eliberează noi substanțe chimice în mediu nu este în concordanță cu rămânerea într-un spațiu de operare sigur pentru umanitate”, a continuat ea.

„Masa totală a materialelor plastice depășește acum masa totală a tuturor mamiferelor vii”

Unele amenințări au fost abordate într-o măsură mai mare, au spus oamenii de știință, cum ar fi substanțele chimice CFC care distrug stratul de ozon și protecția acestuia de razele ultraviolete dăunătoare.

Nu este simplu de determinat dacă poluarea chimică a depășit o graniță planetară, deoarece nu există o linie de bază pre-umană, spre deosebire de criza climatică și nivelul preindustrial de CO2 din atmosferă.

Există, de asemenea, un număr mare de compuși chimici înregistrați pentru utilizare, aproximativ 350.000, și doar o mică parte dintre aceștia a fost evaluată pentru siguranță.

Cercetarea a folosit o combinație de măsurători pentru a evalua situația.

Acestea au inclus rata producției de substanțe chimice, care crește rapid, și eliberarea lor în mediu, care se întâmplă mult mai rapid decât capacitatea autorităților de a urmări sau de a investiga impactul.

„Masa totală a materialelor plastice depășește acum masa totală a tuturor mamiferelor vii. Pentru mine, acesta este un indiciu destul de clar că am depășit o limită. Avem probleme, dar există lucruri pe care le putem face pentru a inversa o parte din acest lucru”, a spus profesorul Bethanie Carney Almroth, de la Universitatea din Gothenburg.

Limita planetară pentru poluarea chimică, una dintre cele 9 depășite de umanitate în prezent

Villarrubia-Gómez a spus: „Trecerea la o economie circulară este cu adevărat importantă. Asta înseamnă schimbarea materialelor și produselor, astfel încât acestea să poată fi reutilizate, nu irosite”.

Cercetătorii vor ca producția și emisiile de substanțe chimice să aibă parte de reguli mai dure pe viitor, așa cum o are în prezent dioxidul de carbon care formează gazele de seră.

Studiul echipei a fost publicat în Environmental Science & Technology.

Limita planetară a poluării chimice este a cincea dintre cele nouă despre care oamenii de știință spun că au fost depășite, celelalte fiind încălzirea globală, distrugerea habitatelor sălbatice, pierderea biodiversității și poluarea excesivă cu azot și fosfor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării