main logo
2205

Ai un număr de telefon vechi și nu-l folosești? Ce riști dacă expiră

Păstrarea aceluiași număr de telefon atunci când îți schimbi telefonul, sau „te portezi” într-o altă rețea prezintă mai multe avantaje decât credeai.

Ai un număr de telefon vechi și nu-l folosești? Ce riști dacă expirăFoto: TeknoSafari

Pe lângă faptul că prietenii și cunoscuții te vor putea găsi în continuare pe baza contactului salvat în agentă, păstrarea aceluiași număr de mobil timp de mulți ani poate funcționa și ca o poliță de asigurare împotriva tentativelor de hacking și accesarea în mod oportunist a datelor tale personale, transmite Știri.md cu referire la Go4it.ro.

Odată ce respectul număr de telefon nu mai este „împrospătat” prin plata abonamentului sau achiziționarea de credit pentru cartela prepay, la expirarea perioadei de grație operatorul de telefonie mobilă își rezervă dreptul de a „recicla” numărul respectiv, atribuindu-l unei alte cartele SIM. 

Așa se face că o persoană complet străină poate ajunge după ceva timp să folosească vechiul tău număr de mobil.

Teoretic, cineva rău intenționat poate folosi numărul de telefon al unui SIM nou achiziționat pentru a descoperi eventuale conturi online încă asociate acestuia. 

Spre exemplu, dacă numărul respectiv a fost folosit la autentificarea unui cont Facebook, iar proprietarul acestuia a omis să-l scoată de pe lista numerelor utilizate pentru sistemul de autentificare în doi pași, noul proprietar al cartelei SIM poate folosi opțiunea de recuperare a parolei pentru a obține acces la contul de Facebook.

O altă problemă este că noul proprietar al numărului de telefon va continua să primească actualizări personalizate destinate fostului proprietar. 

Acest lucru poate fi destul de invaziv – pentru ambele părți. Studiul publicat de Universitatea Princeton relatează un incident în care un utilizator al unui număr nou a fost „bombardat cu mesaje SMS care conțin rezultate ale testelor de sânge și rezervări la întâlniri la SPA”, care erau în mod evident destinate altcuiva.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării