main logo
860

Adevărul Facebook despre vizibilitatea postărilor de la 25 de prieteni

Un mesaj care le-a oferit utilizatorilor soluția miraculoasă să vadă ce postează mai mulți dintre prietenii lor pe Facebook s-a răspândit din nou pe rețeaua socială de Paște, împreună cu o urare tradițională de sărbători.

Adevărul Facebook despre vizibilitatea postărilor de la 25 de prieteni

“Rețeta” e veche de câțiva ani, iar Facebook a explicat și care sunt motivele pentru care ea a devenit convingătoare, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

De Paște, un fake news mai vechi a reînceput să bântuie pe conturile de Facebook din România. 

Astfel, mai multe persoane au publicat în ultimele zile pe conturile lor un mesaj-șablon prin care prietenii acestora și cei care îi urmăreau erau învățați cum să ocolească “noul algoritm” al rețelei de socializare care ar limita vizibilitatea postărilor la doar 25 de persoane. 

Mesajul era însoțit și de o “urare de sezon” care să îl facă să pară mai personal: “Hristos a înviat!” 

“Mulțumesc pentru sfatul de a ocoli algoritmul Facebook! Am o pagină de noutăți într-adevăr nouă! Văd postări de la persoane pe care nu le-am mai văzut. 

Noul algoritm FB alege aceleași persoane – aproximativ 25 – care îți vor vedea postările. Ține degetul oriunde în această postare și apasă pe „copiază”.

Mergi pe pagina ta unde scrie „la ce te gândești”. Atinge degetul oriunde în câmpul gol. Faceți clic pe „Lipește”(paste). 

Asta va ocoli sistemul. Bună ziua prieteni reactivați și prieteni vechi! HRISTOS A ÎNVIAT!”, se arată în mesajul viralizat. 

Postarea falsă cu mesaj creștin adăugat a fost preluată chiar și pe pagina unui protopopiat din Maramureș, cel din Chior. 

Nu cu mare succes însă în acest caz, pentru că mesajul nu primise niciun like sau share.

Mit vechi de aproape trei ani Mesajul fals a fost lansat în circulație pe Facebook la finalul lui 2017 și de atunci el redevine viral în mod constant. 

Chiar rețeaua de socializare l-a dezmințit într-un comunicat oficial publicat în februarie 2019.

„Ideea că News Feed-ul vă arată doar postări de la un număr stabilit de prieteni este un mit”, afirma Ramya Sethuraman, un manager de produse care lucrează în zona de ierarhizare.

„Scopul News Feed este să îți arătăm postările care contează pentru tine, astfel încât să ai o experiență plăcută. Dacă cumva v-am fi împiedicat să vedeți conținut de la toată lumea, la doar un set mic de prieteni, probabil că nu v-ați întoarce pe Facebook.”, a spus aceasta.

Unde se strecoară totuși o notă de adevăr 

Totuși, persistența mitului „26 de prieteni” este de înțeles, scriu cei de la Facebook care și explică de unde o asemenea impresie. 

“Acest lucru se datorează faptului că postările din Feed-ul dumneavoastră de știri sunt clasificate în ordinea în care credem că veți fi cel mai interesat să le vedeți. 

Algoritmii Feed News acordă prioritate postărilor preconizate să stârnească conversații între oameni, fie din cauza formatului – de exemplu, videoclipurile live tind să ducă la mai multe discuții decât videoclipurile obișnuite – sau pentru că postările au fost partajate de persoane, grupuri sau pagini cu care interacționați frecvent”. 

Astfel, este posibil să vedeți în partea de sus a feedului dumneavoastră conținut postat adesea de aceeași utilizatori, “ceea ce poate face ca ideea „26 de prieteni” să pară plauzibilă.

Cu toate acestea, dacă derulați în jos, este posibil să vedeți postări de la un grup și mai larg de oameni”, adaugă reprezentanta Facebook.

Și în scenariul potrivit căruia dacă postați un singur comentariu la o postare a unui prieten “vă deblocați” să afișați în feedul acestora există un sâmbure de adevăr. Și asta pentru dacă postați frecvent comentarii la postările unui prieten, lucrurile publicate de acesta vă vor fi afișate mai des decât postările cuiva cu care nu interacționați niciodată, mai spun oficialii Facebook.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării