11 ianuarie, 11:42
0
96

2021 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată

11 ianuarie, 11:42
0
96

Ultimii șapte ani au fost cei mai călduroși șapte ani înregistrați pe planetă de când se fac măsurători, arată noile date furnizate de serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.

2021 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodatăFoto: Profimedia

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că temperatura Pământului continuă să crească ca urmare a emisiilor de combustibili fosili generați în atmosferă, notează CNN, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Serviciul Copernicus, care urmărește temperatura globală și alți indicatori climatici, a constatat că 2021 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată. 

C3S_PR_Jan2022_12month_anomaly_Global_ea_2t_202101-20212_1991-2020

Deși tendința pe termen lung este în creștere, sunt așteptate fluctuații anuale ale temperaturii globale, în principal din cauza condițiilor meteorologice la scară largă și a curenţilor oceanici, cum ar fi El Niño și La Niña. Primul fenomen generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale. Cel de-a doilea curent produce revenirea la normalitate, când apele se răcesc și urmează perioade de secetă și vânt.

„Lucrul cu adevărat important este să nu ne focusăm doar pe tendințele dintr-un anumit an, ci mai degrabă să vedem imaginea de ansamblu a temperaturilor care cresc continuu. Această încălzire continuă nu înseamnă că fiecare an va fi mai cald decât precedentul”, a declarat Freja Vamborg, cercetătoare științifică în cadrul Copernicus.

Experții Copernicus au spus că, în ultimii șapte ani, temperatura medie anuală a Pământului a fost cu 1,1 până la 1,2 grade Celsius peste nivelurile dinaintea revoluției industriale, măsurate între 1850 și 1900.

Prin urmare, experții climatici avertizează că omenirea a reușit să parcurgă 73% din drumul până la pragul de limitare a temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale. De altfel, climatologii susțin că planeta trebuie să rămână sub acest prag pentru a fi evitate cele mai grave catastrofe climatice.

Kim Cobb, directorul Programului de Schimbare Globală la Institutul de Tehnologie din Georgia, a declarat că o încălzire de 1,1 grade Celsius este o estimare potrivită. „Este foarte corect să spunem că lumea este mai caldă cu 1,1 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, deoarece ultima jumătate a ultimului deceniu a fost mai caldă decât prima jumătate”, a declarat Cobb pentru CNN.

2021 a fost un avertisment 

2021 au arătat foarte clar că lumea simte deja efecte fără precedent ale crizei climatice pentru care mulți nu sunt pregătiți, inclusiv evenimente de topire semnificative în regiunea arctică, inundații mortale, valuri de căldură fără precedent și secete istorice.

Copernicus a constatat, de asemenea, că concentrațiile globale de gaze cu efect de seră – cauza principală a crizei climatice și a dezastrelor care se agravează – au continuat să crească.

„2021 a fost încă un an cu temperaturi extreme, cu cea mai călduroasă vară în Europa, valuri de căldură în Mediterană, ca să nu mai vorbim de temperaturile nemaiîntâlnit de ridicate din America de Nord”, a spus, la conferința de presă de prezentare a raportului, directorul C3S, Carlo Buontempo, adăugând că „aceste evoluții sunt un memento sumbru al necesității să ne schimbăm modul de viață, să facem pași decisivi și eficienți spre o societate sustenabilă și să luăm măsuri pentru reducerea emisiilor nete de carbon”.

Polar ice melting on sunny Atlantic Ocean Greenland

Suntem deja în pericol. Temperatura medie a Pământului este de 1,1 grade Celsius peste era preindustrială

În 2015, liderii mondiali au convenit la conferința ONU pentru schimbări climatice de la Paris să țină seama de avertismentele oamenilor de știință și să limiteze creșterea rapidă a temperaturii Pământului la sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, cu un obiectiv preferat de sub 1,5 grade Celsius.

Acest prag poate să nu pară îngrijorător, dar oamenii de știință de la NASA spun că este similar cu modul în care o creștere cu 1 sau 2 grade a temperaturii corpului uman poate duce la febră. Cu fiecare fracțiune de grad de încălzire, boala se agravează odată cu creșterea probabilității de a necesita spitalizare.

Pentru planetă, oamenii de știință urmăresc creșterea temperaturii Pământului față de valoarea de bază de la începutul Revoluției Industriale de la mijlocul până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când oamenii au intensificat arderea combustibililor fosili precum cărbunele și petrolul.

C3S_PR_Jan2022_EOY_time_series_of_annual_global_temperatures_1970-2021_wrt_1991-2020

Kim Cobb a spus că cele mai recente cercetări privind clima evidențiază consecințe în cascadă, care ar amenința fiecare aspect și necesitate de pe Pământ, inclusiv biodiversitatea, apa dulce și aprovizionarea cu alimente.

„Abia am depășit pragul de 1 grad Celsius față de era preindustrială și, totuși, nu scăpăm de o serie aproape constantă de fenomene meteorologice extreme și climatice”, a declarat Cobb pentru CNN.

„Cu rare excepții, aceste fenomene meteo extreme pot fi asociate în definitiv de încălzirea globală cauzată de om. În viitor, ar trebui să ne așteptăm ca frecvența și severitatea unor astfel de fenomene meteorologice extreme să crească, provocând pagube enorme asupra societăților din întreaga lume”, a avertizat directorul Programului de Schimbare Globală la Institutul de Tehnologie din Georgia.

În 2021, aproape fiecare colț al lumii a simțit efectele faptului că planeta se încălzește rapid. Cercetătorii de la Copernicus au indicat câteva regiuni care au înregistrat cele mai multe temperaturi peste medie în 2021:

- vestul SUA și Canada până la Groenlanda,

- zone mari din Africa centrală și de nord,

- Orientul Mijlociu.

Conform serviciului Copernicus al Uniunii Europene, Europa a avut parte în 2021 de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent, temperaturile depăşind uşor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august.

De asemenea, fenomenele meteorologice severe s-au intensificat, făcând ravagii pe tot continentul, de la inundațiile mortale din Germania, Belgia și Olanda până la incendiile intense din estul și centrul Mediteranei.

În America de Nord, serviciul Copernicus a constatat perioade de abateri incredibile de temperatură față de normalul perioadei. Punctul culminant a fost înregistrat de valul de căldură din Pacificul de Nord-Vest și Columbia Britanică. De asemenea, a remarcat impactul pe scară largă al incendiului Dixie, al doilea cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în California, care a degajat un fum dăunător pe tot continentul.

Pe măsură ce efectele încălzirii globale și amplifică, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU a concluzionat în august 2021 că singura modalitate de a opri tendința alarmantă a creșterii temperaturii medii globale este reducerea profundă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Inversarea încălzirii globale, un motiv pentru care merită să lupți

În noiembrie, Climate Action Tracker, un grup internațional de cercetare cu scopul de a monitoriza acțiunile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a avertizat că lumea se îndreaptă către o încălzire globală de 2,4 grade Celsius până în 2100, dacă nu și mai mult, în ciuda angajamentelor noi și actualizate ale țărilor în materie de climă, inclusiv cele făcute la COP 26, conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow.

De asemenea, experții climatici au avertizat în cadrul COP26 că emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial în 2030 vor fi de aproximativ două ori mai mari decât cele necesare pentru limitarea încălzirii globale la 1.5 de grad e Celsius peste nivelurile preindustriale.

Captură de ecran din 2021.11.10 la 00.22.23

Angajamente climatice ale statelor lumii nu sunt suficiente şi vor duce la o încălzire a planetei noastre cu 2,7 grade Celsius, sau cu 2,1 grade Celsius în cel mai bun caz, până la sfârșitul acestui secol, dacă sunt luate în calcul promisiunile privind neutralitatea carbonului, potrivit estimărilor formulate de ONU şi publicate în cadrul COP26. În acel moment, planeta ar fi în stare critică.

Raportul Copernicus publicat luni a constatat că emisiile de carbon au continuat să reprezinte o tendință precipitată în 2021, în ciuda pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor implicite. Emisiile de metan, un gaz cu efect de seră de aproximativ 80 ori mai puternic decât dioxidul de carbon pe termen scurt, au continuat să crească „foarte substanțial” anul trecut.

Freja Vamborg, cercetătoare științifică în cadrul Copernicus, a subliniat că raportul servește drept îndrumător că creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră este ceea ce alimentează încălzirea rapidă a planetei. Aceasta a mai spus că „tendința de creștere a temperaturii medii globale va continua să prindă tot mai mult contur, pe măsură ce vom continua să emitem gaze cu efect de seră”.

Răsplata umanității pentru oprirea creșterii temperaturii medii globale la pragul de 1.5 grade Celsius, a afirmat Cobb, ar trebui să fie mai mult decât suficientă pentru a provoca acțiuni îndrăznețe și colective. Alegerea de a limita emisiile de combustibili fosili la acel punct ar putea „răci planeta în a doua jumătate a acestui secol"

„Ideea că am putea trăi pentru a vedea o inversare a încălzirii globale este un model de inspirație”, a spus Cobb, subliniind și că acesta „este un viitor pentru care merită să lupți”.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că temperatura Pământului continuă să crească ca urmare a emisiilor de combustibili fosili generați în atmosferă, notează CNN, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Serviciul Copernicus, care urmărește temperatura globală și alți indicatori climatici, a constatat că 2021 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată. 

C3S_PR_Jan2022_12month_anomaly_Global_ea_2t_202101-20212_1991-2020

Deși tendința pe termen lung este în creștere, sunt așteptate fluctuații anuale ale temperaturii globale, în principal din cauza condițiilor meteorologice la scară largă și a curenţilor oceanici, cum ar fi El Niño și La Niña. Primul fenomen generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale. Cel de-a doilea curent produce revenirea la normalitate, când apele se răcesc și urmează perioade de secetă și vânt.

„Lucrul cu adevărat important este să nu ne focusăm doar pe tendințele dintr-un anumit an, ci mai degrabă să vedem imaginea de ansamblu a temperaturilor care cresc continuu. Această încălzire continuă nu înseamnă că fiecare an va fi mai cald decât precedentul”, a declarat Freja Vamborg, cercetătoare științifică în cadrul Copernicus.

Experții Copernicus au spus că, în ultimii șapte ani, temperatura medie anuală a Pământului a fost cu 1,1 până la 1,2 grade Celsius peste nivelurile dinaintea revoluției industriale, măsurate între 1850 și 1900.

Prin urmare, experții climatici avertizează că omenirea a reușit să parcurgă 73% din drumul până la pragul de limitare a temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale. De altfel, climatologii susțin că planeta trebuie să rămână sub acest prag pentru a fi evitate cele mai grave catastrofe climatice.

Kim Cobb, directorul Programului de Schimbare Globală la Institutul de Tehnologie din Georgia, a declarat că o încălzire de 1,1 grade Celsius este o estimare potrivită. „Este foarte corect să spunem că lumea este mai caldă cu 1,1 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, deoarece ultima jumătate a ultimului deceniu a fost mai caldă decât prima jumătate”, a declarat Cobb pentru CNN.

2021 a fost un avertisment 

2021 au arătat foarte clar că lumea simte deja efecte fără precedent ale crizei climatice pentru care mulți nu sunt pregătiți, inclusiv evenimente de topire semnificative în regiunea arctică, inundații mortale, valuri de căldură fără precedent și secete istorice.

Copernicus a constatat, de asemenea, că concentrațiile globale de gaze cu efect de seră – cauza principală a crizei climatice și a dezastrelor care se agravează – au continuat să crească.

„2021 a fost încă un an cu temperaturi extreme, cu cea mai călduroasă vară în Europa, valuri de căldură în Mediterană, ca să nu mai vorbim de temperaturile nemaiîntâlnit de ridicate din America de Nord”, a spus, la conferința de presă de prezentare a raportului, directorul C3S, Carlo Buontempo, adăugând că „aceste evoluții sunt un memento sumbru al necesității să ne schimbăm modul de viață, să facem pași decisivi și eficienți spre o societate sustenabilă și să luăm măsuri pentru reducerea emisiilor nete de carbon”.

Polar ice melting on sunny Atlantic Ocean Greenland

Suntem deja în pericol. Temperatura medie a Pământului este de 1,1 grade Celsius peste era preindustrială

În 2015, liderii mondiali au convenit la conferința ONU pentru schimbări climatice de la Paris să țină seama de avertismentele oamenilor de știință și să limiteze creșterea rapidă a temperaturii Pământului la sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, cu un obiectiv preferat de sub 1,5 grade Celsius.

Acest prag poate să nu pară îngrijorător, dar oamenii de știință de la NASA spun că este similar cu modul în care o creștere cu 1 sau 2 grade a temperaturii corpului uman poate duce la febră. Cu fiecare fracțiune de grad de încălzire, boala se agravează odată cu creșterea probabilității de a necesita spitalizare.

Pentru planetă, oamenii de știință urmăresc creșterea temperaturii Pământului față de valoarea de bază de la începutul Revoluției Industriale de la mijlocul până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când oamenii au intensificat arderea combustibililor fosili precum cărbunele și petrolul.

C3S_PR_Jan2022_EOY_time_series_of_annual_global_temperatures_1970-2021_wrt_1991-2020

Kim Cobb a spus că cele mai recente cercetări privind clima evidențiază consecințe în cascadă, care ar amenința fiecare aspect și necesitate de pe Pământ, inclusiv biodiversitatea, apa dulce și aprovizionarea cu alimente.

„Abia am depășit pragul de 1 grad Celsius față de era preindustrială și, totuși, nu scăpăm de o serie aproape constantă de fenomene meteorologice extreme și climatice”, a declarat Cobb pentru CNN.

„Cu rare excepții, aceste fenomene meteo extreme pot fi asociate în definitiv de încălzirea globală cauzată de om. În viitor, ar trebui să ne așteptăm ca frecvența și severitatea unor astfel de fenomene meteorologice extreme să crească, provocând pagube enorme asupra societăților din întreaga lume”, a avertizat directorul Programului de Schimbare Globală la Institutul de Tehnologie din Georgia.

În 2021, aproape fiecare colț al lumii a simțit efectele faptului că planeta se încălzește rapid. Cercetătorii de la Copernicus au indicat câteva regiuni care au înregistrat cele mai multe temperaturi peste medie în 2021:

- vestul SUA și Canada până la Groenlanda,

- zone mari din Africa centrală și de nord,

- Orientul Mijlociu.

Conform serviciului Copernicus al Uniunii Europene, Europa a avut parte în 2021 de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent, temperaturile depăşind uşor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august.

De asemenea, fenomenele meteorologice severe s-au intensificat, făcând ravagii pe tot continentul, de la inundațiile mortale din Germania, Belgia și Olanda până la incendiile intense din estul și centrul Mediteranei.

În America de Nord, serviciul Copernicus a constatat perioade de abateri incredibile de temperatură față de normalul perioadei. Punctul culminant a fost înregistrat de valul de căldură din Pacificul de Nord-Vest și Columbia Britanică. De asemenea, a remarcat impactul pe scară largă al incendiului Dixie, al doilea cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în California, care a degajat un fum dăunător pe tot continentul.

Pe măsură ce efectele încălzirii globale și amplifică, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU a concluzionat în august 2021 că singura modalitate de a opri tendința alarmantă a creșterii temperaturii medii globale este reducerea profundă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Inversarea încălzirii globale, un motiv pentru care merită să lupți

În noiembrie, Climate Action Tracker, un grup internațional de cercetare cu scopul de a monitoriza acțiunile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a avertizat că lumea se îndreaptă către o încălzire globală de 2,4 grade Celsius până în 2100, dacă nu și mai mult, în ciuda angajamentelor noi și actualizate ale țărilor în materie de climă, inclusiv cele făcute la COP 26, conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow.

De asemenea, experții climatici au avertizat în cadrul COP26 că emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial în 2030 vor fi de aproximativ două ori mai mari decât cele necesare pentru limitarea încălzirii globale la 1.5 de grad e Celsius peste nivelurile preindustriale.

Captură de ecran din 2021.11.10 la 00.22.23

Angajamente climatice ale statelor lumii nu sunt suficiente şi vor duce la o încălzire a planetei noastre cu 2,7 grade Celsius, sau cu 2,1 grade Celsius în cel mai bun caz, până la sfârșitul acestui secol, dacă sunt luate în calcul promisiunile privind neutralitatea carbonului, potrivit estimărilor formulate de ONU şi publicate în cadrul COP26. În acel moment, planeta ar fi în stare critică.

Raportul Copernicus publicat luni a constatat că emisiile de carbon au continuat să reprezinte o tendință precipitată în 2021, în ciuda pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor implicite. Emisiile de metan, un gaz cu efect de seră de aproximativ 80 ori mai puternic decât dioxidul de carbon pe termen scurt, au continuat să crească „foarte substanțial” anul trecut.

Freja Vamborg, cercetătoare științifică în cadrul Copernicus, a subliniat că raportul servește drept îndrumător că creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră este ceea ce alimentează încălzirea rapidă a planetei. Aceasta a mai spus că „tendința de creștere a temperaturii medii globale va continua să prindă tot mai mult contur, pe măsură ce vom continua să emitem gaze cu efect de seră”.

Răsplata umanității pentru oprirea creșterii temperaturii medii globale la pragul de 1.5 grade Celsius, a afirmat Cobb, ar trebui să fie mai mult decât suficientă pentru a provoca acțiuni îndrăznețe și colective. Alegerea de a limita emisiile de combustibili fosili la acel punct ar putea „răci planeta în a doua jumătate a acestui secol"

„Ideea că am putea trăi pentru a vedea o inversare a încălzirii globale este un model de inspirație”, a spus Cobb, subliniind și că acesta „este un viitor pentru care merită să lupți”.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate

Loading...

18 ianuarie, 17:44
53
1 096

Ceban: Deconectați-vă căldura la voi în Guvern, Parlament și Președinție

18 ianuarie, 17:44
53
1 096

Deconectați-vă căldura la voi în Guvern, Parlament, Președinție și Ministere!

Ceban: Deconectați-vă căldura la voi în Guvern, Parlament și PreședințieFoto: știri.md

Îndemnul vine din partea edilului Capitalei, Ion Ceban, după ce Ministerul Educației și Cercetării a transmis o circulară tuturor Direcțiilor educaționale din țară să economisească resursele energetice în școli și grădinițe, transmite Știri.md.

"Cei de la Guvern vor ca copiii să învețe în cușme și cu mănuși din cauza incompetenței lor. Vor economii pe seama copiilor noștri!

Ministerul Educației și Cercetării a transmis astăzi o circulară tuturor Direcțiilor educaționale din țară să economisească resursele energetice în școli și grădinițe. Am spus și la începutul săptămânii.

În municipiul Chișinău nu vom permite să înghețe bolnavii în spitale și copiii în școli și grădinițe. Să deconecteze căldura în birourile celor mai falnici și bravi demnitari, iar oamenii nu sunt vinovați pentru prostia lor", a menționat Ceban.

Îndemnul vine din partea edilului Capitalei, Ion Ceban, după ce Ministerul Educației și Cercetării a transmis o circulară tuturor Direcțiilor educaționale din țară să economisească resursele energetice în școli și grădinițe, transmite Știri.md.

"Cei de la Guvern vor ca copiii să învețe în cușme și cu mănuși din cauza incompetenței lor. Vor economii pe seama copiilor noștri!

Ministerul Educației și Cercetării a transmis astăzi o circulară tuturor Direcțiilor educaționale din țară să economisească resursele energetice în școli și grădinițe. Am spus și la începutul săptămânii.

În municipiul Chișinău nu vom permite să înghețe bolnavii în spitale și copiii în școli și grădinițe. Să deconecteze căldura în birourile celor mai falnici și bravi demnitari, iar oamenii nu sunt vinovați pentru prostia lor", a menționat Ceban.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate
16 ianuarie, 12:08
0
154

Alegerile din 2021, în pandemie: Cât de protejați s-au simțit alegătorii

16 ianuarie, 12:08
0
154

Potrivit unui sondaj realizat de PNUD, majoritatea alegătorilor (78%) cred că educația civică continuă în domeniul electoral este importantă pentru asigurarea alegerilor incluzive, transparente și corecte, arată un sondaj realizat după scrutinul parlamentar din vara lui 2021.

Alegerile din 2021, în pandemie: Cât de protejați s-au simțit alegătoriiFoto: știri.md

73% din respondenți sunt siguri că educația electorală poate spori activismul cetățenilor în cadrul alegerilor. Totodată, majoritatea absolută a alegătorilor (96%) sunt convinși că este important ca fiecare cetățean să participe la alegeri. Însă, doar 65% din respondenți recunosc că participă la alegeri de fiecare dată, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info

Sondajul de opinie a fost realizat de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice CIVIS, la cererea PNUD Moldova, în perioada august – septembrie 2021. La sondaj au participat 1.501 respondenți. Cercetarea prezintă rezultatele datelor colectate pentru alegerile parlamentare din iulie 2021. Analiza datelor se face în comparație cu sondajul populației generale pentru alegerile prezidențiale din 2020, cele parlamentare și locale din 2019.

96% din respondenții sondajului sunt mulțumiți de modul în care a fost gestionat, pe timp de pandemie, procesul de votare în ziua alegerilor parlamentare. 92% din cei care au răspuns afirmă că s-au simțit în siguranță și au declarat că participând la alegeri au fost încrezători că nu se vor infecta cu virusul Covid-19. Comparativ cu alegerile prezidențiale din 2020, a crescut cu 15% ponderea alegătorilor care s-au simțit în siguranță foarte mare că nu se vor infecta. Conform respondenților, au fost respectate practic toate regulile anti-pandemice în ziua alegerilor, cu excepția utilizării pixului personal.

De asemenea, majoritatea celor care au participat la votare au rămas mulțumiți de toate aspectele organizării procesului electoral (peste 90%). 35% din respondenți (în creștere cu 2% față de sondajul precedent) doresc să se implice în procesul electoral în calitate de observatori, voluntari și funcționari electorali.

40% din respondenți au auzit sau au fost martori la încălcări pe durata perioadei electorale a alegerilor parlamentare 2021, în special cadouri electorale (bani, produse alimentare etc.). 8% din alegători au făcut referință la amenințări la locul de muncă privind opțiunea de vot în favoarea unui concurent electoral.

Studiul evidențiază și anumite deficiențe, cum ar fi că majoritatea secțiilor de votare deschise la parlamentare nu au fost dotate cu rampe de acces. Doar 35% din alegători au confirmat existența rampelor. Totuși, procentul acestora este în creștere cu 12% față de primul sondaj (parlamentarele 2019).

Doar 10% din respondenți cunosc toate actele în baza cărora se poate vota pe teritoriul țării. Doar 17% din alegători consideră că modul de finanțare a partidelor politice sau a concurenților electorali și a campaniilor electorale este destul de transparent.

A crescut procentul celor care cunosc despre posibilitatea de a verifica datele personale în listele electorale pe pagina web a CEC (cec.md) - 62% din respondenți, în creștere cu 12% față de studiul precedent. 29% (în scădere cu 3% față de studiul precedent) știu că pot verifica listele electorale și la secțiile de votare.

Cercetarea a fost realizată în baza unui eșantion reprezentativ la nivel național, acoperind atât zonele rurale, cât și cele urbane. Grupul-țintă a fost populația cu drept de vot, în vârstă de 18 ani și mai mult din 314 localități. 70% din chestionare au fost realizate în limba română și 30% în limba rusă. Marja de eroare este de ± 2,6%.

73% din respondenți sunt siguri că educația electorală poate spori activismul cetățenilor în cadrul alegerilor. Totodată, majoritatea absolută a alegătorilor (96%) sunt convinși că este important ca fiecare cetățean să participe la alegeri. Însă, doar 65% din respondenți recunosc că participă la alegeri de fiecare dată, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info

Sondajul de opinie a fost realizat de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice CIVIS, la cererea PNUD Moldova, în perioada august – septembrie 2021. La sondaj au participat 1.501 respondenți. Cercetarea prezintă rezultatele datelor colectate pentru alegerile parlamentare din iulie 2021. Analiza datelor se face în comparație cu sondajul populației generale pentru alegerile prezidențiale din 2020, cele parlamentare și locale din 2019.

96% din respondenții sondajului sunt mulțumiți de modul în care a fost gestionat, pe timp de pandemie, procesul de votare în ziua alegerilor parlamentare. 92% din cei care au răspuns afirmă că s-au simțit în siguranță și au declarat că participând la alegeri au fost încrezători că nu se vor infecta cu virusul Covid-19. Comparativ cu alegerile prezidențiale din 2020, a crescut cu 15% ponderea alegătorilor care s-au simțit în siguranță foarte mare că nu se vor infecta. Conform respondenților, au fost respectate practic toate regulile anti-pandemice în ziua alegerilor, cu excepția utilizării pixului personal.

De asemenea, majoritatea celor care au participat la votare au rămas mulțumiți de toate aspectele organizării procesului electoral (peste 90%). 35% din respondenți (în creștere cu 2% față de sondajul precedent) doresc să se implice în procesul electoral în calitate de observatori, voluntari și funcționari electorali.

40% din respondenți au auzit sau au fost martori la încălcări pe durata perioadei electorale a alegerilor parlamentare 2021, în special cadouri electorale (bani, produse alimentare etc.). 8% din alegători au făcut referință la amenințări la locul de muncă privind opțiunea de vot în favoarea unui concurent electoral.

Studiul evidențiază și anumite deficiențe, cum ar fi că majoritatea secțiilor de votare deschise la parlamentare nu au fost dotate cu rampe de acces. Doar 35% din alegători au confirmat existența rampelor. Totuși, procentul acestora este în creștere cu 12% față de primul sondaj (parlamentarele 2019).

Doar 10% din respondenți cunosc toate actele în baza cărora se poate vota pe teritoriul țării. Doar 17% din alegători consideră că modul de finanțare a partidelor politice sau a concurenților electorali și a campaniilor electorale este destul de transparent.

A crescut procentul celor care cunosc despre posibilitatea de a verifica datele personale în listele electorale pe pagina web a CEC (cec.md) - 62% din respondenți, în creștere cu 12% față de studiul precedent. 29% (în scădere cu 3% față de studiul precedent) știu că pot verifica listele electorale și la secțiile de votare.

Cercetarea a fost realizată în baza unui eșantion reprezentativ la nivel național, acoperind atât zonele rurale, cât și cele urbane. Grupul-țintă a fost populația cu drept de vot, în vârstă de 18 ani și mai mult din 314 localități. 70% din chestionare au fost realizate în limba română și 30% în limba rusă. Marja de eroare este de ± 2,6%.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate
14 ianuarie, 19:50
0
179

NOAA: 2021, pe locul 6 în topul celor mai călduroşi ani din istorie

14 ianuarie, 19:50
0
179

Anul 2021 se află pe locul 6 în clasamentul celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor meteorologice, conform unui nou raport al Administraţiei Naţionale americane pentru Oceane şi Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA), transmite vineri DPA.

NOAA: 2021, pe locul 6 în topul celor mai călduroşi ani din istorieFoto: jurnal.md

Conform datelor NOAA, temperatura medie pentru anul 2021 a fost cu 1,51 grade Celsius mai ridicată decât media secolului XX, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

O analiză separată, realizată de NASA, a concluzionat de asemenea că 2021 este al 6-lea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, la egalitate cu anul 2018.

Ambele agenţii sunt de părere că această tendinţă de încălzire globală este în principal rezultatul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Anul trecut a fost cel de-al 45-lea an consecutiv în care temperatura globală au urcat deasupra mediei, ceea ce înseamnă că planeta nu a mai trecut printr-un an mai rece decât media din 1976. Mai mult decât atât, toţi anii din intervalul 2013 - 2021 se numără printre cei mai fierbinţi 10 ani din istoria măsurătorilor meteorologice, istorie care a început în 1880.

O analiză independentă realizată de organizaţia de cercetare Berkeley Earth ajunge la aceeaşi concluzie privind clasarea anului 2021 pe poziţia 6 în clasamentul celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor.

Sistemul european Copernicus pentru monitorizarea încălzirii globale a anunţat recent că ultimii şapte ani au fost cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor meteorologice. 

Anul 2021, la fel ca şi anii 2015 şi 2018, s-a numărat printre anii cei mai puţin călduroşi din aceşti ultimi şapte ani, conform datelor prezentate luni de serviciul Copernicus.

Europa a înregistrat însă cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteorologice - depăşind valorile înregistrate în verile anilor 2010 şi 2018 - şi atingând un record de temperatură de 48,8 grade Celsius, măsurat în Sicilia (cu 0,8 grade mai ridicat decât recordul precedent).

În plus, 2021 a fost marcat de evenimente meteorologice extreme - cum ar fi inundaţiile care au lovit puternic Belgia, Ţările de Jos şi Germania.

Pe coasta de vest a SUA şi în Canada, incendiile de vegetaţie au devastat arii extinse şi au afectat puternic calitatea aerului.

"Anul 2021 a fost încă un an cu temperaturi extreme, cu cea mai fierbinte vară înregistrată în Europa, valuri de căldură în zona mediteraneană, ca să nu mai amintim de temperaturile ridicate fără precedent înregistrate în America de Nord", a comentat directorul Copernicus, Carlo Buontempo.

Conform datelor NOAA, temperatura medie pentru anul 2021 a fost cu 1,51 grade Celsius mai ridicată decât media secolului XX, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

O analiză separată, realizată de NASA, a concluzionat de asemenea că 2021 este al 6-lea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, la egalitate cu anul 2018.

Ambele agenţii sunt de părere că această tendinţă de încălzire globală este în principal rezultatul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Anul trecut a fost cel de-al 45-lea an consecutiv în care temperatura globală au urcat deasupra mediei, ceea ce înseamnă că planeta nu a mai trecut printr-un an mai rece decât media din 1976. Mai mult decât atât, toţi anii din intervalul 2013 - 2021 se numără printre cei mai fierbinţi 10 ani din istoria măsurătorilor meteorologice, istorie care a început în 1880.

O analiză independentă realizată de organizaţia de cercetare Berkeley Earth ajunge la aceeaşi concluzie privind clasarea anului 2021 pe poziţia 6 în clasamentul celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor.

Sistemul european Copernicus pentru monitorizarea încălzirii globale a anunţat recent că ultimii şapte ani au fost cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor meteorologice. 

Anul 2021, la fel ca şi anii 2015 şi 2018, s-a numărat printre anii cei mai puţin călduroşi din aceşti ultimi şapte ani, conform datelor prezentate luni de serviciul Copernicus.

Europa a înregistrat însă cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteorologice - depăşind valorile înregistrate în verile anilor 2010 şi 2018 - şi atingând un record de temperatură de 48,8 grade Celsius, măsurat în Sicilia (cu 0,8 grade mai ridicat decât recordul precedent).

În plus, 2021 a fost marcat de evenimente meteorologice extreme - cum ar fi inundaţiile care au lovit puternic Belgia, Ţările de Jos şi Germania.

Pe coasta de vest a SUA şi în Canada, incendiile de vegetaţie au devastat arii extinse şi au afectat puternic calitatea aerului.

"Anul 2021 a fost încă un an cu temperaturi extreme, cu cea mai fierbinte vară înregistrată în Europa, valuri de căldură în zona mediteraneană, ca să nu mai amintim de temperaturile ridicate fără precedent înregistrate în America de Nord", a comentat directorul Copernicus, Carlo Buontempo.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate
12 ianuarie, 14:31
0
278

Scrutinul din vara lui 2021, prin ochii alegătorilor: Care sunt nemulțumirile

12 ianuarie, 14:31
0
278

73% din alegători sunt convinși că educația electorală contribuie la implicarea mai mare a cetățenilor în procesele electorale, potrivit unui sondaj PNUD.

Scrutinul din vara lui 2021, prin ochii alegătorilor: Care sunt nemulțumirileFoto: știri.md

Majoritatea alegătorilor (78%) cred că educația civică continuă în domeniul electoral este importantă pentru asigurarea alegerilor incluzive, transparente și corecte, arată un sondaj realizat după scrutinul parlamentar din vara lui 2021, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

73% din respondenți sunt siguri că educația electorală poate spori activismul cetățenilor în cadrul alegerilor. Totodată, majoritatea absolută a alegătorilor (96%) este convinsă că este important ca fiecare cetățean să participe la alegeri. Însă, doar 65% din respondenți recunosc că participă la alegeri de fiecare dată.

Sondajul de opinie a fost realizat de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice CIVIS, la cererea PNUD Moldova, în perioada august – septembrie 2021. La sondaj au participat 1.501 respondenți. 

Cercetarea prezintă rezultatele datelor colectate pentru alegerile parlamentare din iulie 2021. Analiza datelor se face în comparație cu sondajul populației generale pentru alegerile prezidențiale din 2020, cele parlamentare și locale din 2019.

96% din respondenții sondajului sunt mulțumiți de modul în care a fost gestionat, pe timp de pandemie, procesul de votare în ziua alegerilor parlamentare. 

92% din cei care au răspuns afirmă că s-au simțit în siguranță și au declarat că participând la alegeri au fost încrezători că nu se vor infecta cu virusul COVID-19. 

Comparativ cu alegerile prezidențiale din 2020, a crescut cu 15% ponderea alegătorilor care s-au simțit în siguranță foarte mare că nu se vor infecta. Conform respondenților, au fost respectate practic toate regulile anti-pandemice în ziua alegerilor, cu excepția utilizării pixului personal.

De asemenea, majoritatea celor care au participat la votare au rămas mulțumiți de toate aspectele organizării procesului electoral (peste 90%). 35% din respondenți (în creștere cu 2% față de sondajul precedent) doresc să se implice în procesul electoral în calitate de observatori, voluntari și funcționari electorali.

40% din respondenți au auzit sau au fost martori la încălcări pe durata perioadei electorale a alegerilor parlamentare 2021, în special cadouri electorale (bani, produse alimentare etc.). 8% din alegători au făcut referire la amenințări la locul de muncă privind opțiunea de vot în favoarea unui concurent electoral.

Studiul evidențiază și anumite deficiențe, cum ar fi că majoritatea secțiilor de votare deschise la parlamentare nu au fost dotate cu rampe de acces. Doar 35% din alegători au confirmat existența rampelor. Totuși, procentul acestora este în creștere cu 12% față de primul sondaj (parlamentarele 2019).

Doar 10% din respondenți cunosc toate actele în baza cărora se poate vota pe teritoriul țării. Doar 17% din alegători consideră că modul de finanțare a partidelor politice sau a concurenților electorali și a campaniilor electorale este destul de transparent.

A crescut procentul celor care cunosc despre posibilitatea de a verifica datele personale în listele electorale pe pagina web a CEC (cec.md) – 62% din respondenți, în creștere cu 12% față de studiul precedent. 29% (în scădere cu 3% față de studiul precedent) știu că pot verifica listele electorale și la secțiile de votare.

Cercetarea a fost realizată în baza unui eșantion reprezentativ la nivel național, acoperind atât zonele rurale, cât și cele urbane. Grupul-țintă a fost populația cu drept de vot, în vârstă de 18 ani, și mai mult din 314 localități. 70% din chestionare au fost realizate în limba română și 30% în limba rusă. Marja de eroare este de ± 2,6%.

Sondajul de opinie a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). 

Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia oficială a PNUD, a instituției finanțatoare sau a Guvernului Republicii Moldova.

Majoritatea alegătorilor (78%) cred că educația civică continuă în domeniul electoral este importantă pentru asigurarea alegerilor incluzive, transparente și corecte, arată un sondaj realizat după scrutinul parlamentar din vara lui 2021, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

73% din respondenți sunt siguri că educația electorală poate spori activismul cetățenilor în cadrul alegerilor. Totodată, majoritatea absolută a alegătorilor (96%) este convinsă că este important ca fiecare cetățean să participe la alegeri. Însă, doar 65% din respondenți recunosc că participă la alegeri de fiecare dată.

Sondajul de opinie a fost realizat de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice CIVIS, la cererea PNUD Moldova, în perioada august – septembrie 2021. La sondaj au participat 1.501 respondenți. 

Cercetarea prezintă rezultatele datelor colectate pentru alegerile parlamentare din iulie 2021. Analiza datelor se face în comparație cu sondajul populației generale pentru alegerile prezidențiale din 2020, cele parlamentare și locale din 2019.

96% din respondenții sondajului sunt mulțumiți de modul în care a fost gestionat, pe timp de pandemie, procesul de votare în ziua alegerilor parlamentare. 

92% din cei care au răspuns afirmă că s-au simțit în siguranță și au declarat că participând la alegeri au fost încrezători că nu se vor infecta cu virusul COVID-19. 

Comparativ cu alegerile prezidențiale din 2020, a crescut cu 15% ponderea alegătorilor care s-au simțit în siguranță foarte mare că nu se vor infecta. Conform respondenților, au fost respectate practic toate regulile anti-pandemice în ziua alegerilor, cu excepția utilizării pixului personal.

De asemenea, majoritatea celor care au participat la votare au rămas mulțumiți de toate aspectele organizării procesului electoral (peste 90%). 35% din respondenți (în creștere cu 2% față de sondajul precedent) doresc să se implice în procesul electoral în calitate de observatori, voluntari și funcționari electorali.

40% din respondenți au auzit sau au fost martori la încălcări pe durata perioadei electorale a alegerilor parlamentare 2021, în special cadouri electorale (bani, produse alimentare etc.). 8% din alegători au făcut referire la amenințări la locul de muncă privind opțiunea de vot în favoarea unui concurent electoral.

Studiul evidențiază și anumite deficiențe, cum ar fi că majoritatea secțiilor de votare deschise la parlamentare nu au fost dotate cu rampe de acces. Doar 35% din alegători au confirmat existența rampelor. Totuși, procentul acestora este în creștere cu 12% față de primul sondaj (parlamentarele 2019).

Doar 10% din respondenți cunosc toate actele în baza cărora se poate vota pe teritoriul țării. Doar 17% din alegători consideră că modul de finanțare a partidelor politice sau a concurenților electorali și a campaniilor electorale este destul de transparent.

A crescut procentul celor care cunosc despre posibilitatea de a verifica datele personale în listele electorale pe pagina web a CEC (cec.md) – 62% din respondenți, în creștere cu 12% față de studiul precedent. 29% (în scădere cu 3% față de studiul precedent) știu că pot verifica listele electorale și la secțiile de votare.

Cercetarea a fost realizată în baza unui eșantion reprezentativ la nivel național, acoperind atât zonele rurale, cât și cele urbane. Grupul-țintă a fost populația cu drept de vot, în vârstă de 18 ani, și mai mult din 314 localități. 70% din chestionare au fost realizate în limba română și 30% în limba rusă. Marja de eroare este de ± 2,6%.

Sondajul de opinie a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). 

Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia oficială a PNUD, a instituției finanțatoare sau a Guvernului Republicii Moldova.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate
10 ianuarie, 17:48
8
2 456

Ce spun moldovenii despre facturile la căldură pentru luna decembrie

10 ianuarie, 17:48
8
2 456

Facturile la căldură pentru luna decembrie riscă să lase moldovenii cu buzunarele goale.

Ce spun moldovenii despre facturile la căldură pentru luna decembrieFoto: știri.md

După ce au văzut cât vor trebui să achite pentru încălzire, unii spun că nu vor putea să-şi cumpere alimente sau să plătească alte servicii, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

De o surpriză neplăcută în factură a avut parte şi Irina Lencăuţan.

Femeia locuieşte împreună cu familia într-o casă de aproximativ 150 de metri pătraţi din municipiul Bălţi.

Aceasta va trebui să plătească pentru încălzire aproape 7 mii de lei, aproape dublu faţă de noiembrie.

"Am avut un şoc, pentru că noi în timpul zilei o ţinem la minimum căldura, doar noaptea o puneam un pic mai puternic. Noi ne-am aşteptat că va fi mai mare decât în noiembrie, dar nici 7 mii de lei. Noi avem copii mici, nu putem deconecta definitiv căldura, chiar nu ştiu cum vom face faţă."

Şi cei care au primit facturile de la Termoelectrica trebuie să scoată din portmonee mai mulţi bani.

Rodica Marcu locuieşte într-un bloc din sectorul Râşcani al Capitalei.

Spune că în această lună va fi nevoită să achite cu o mie de lei mai mult faţă de cea precedentă.

"Locuiesc în acest apartament de mai mulţi ani şi acum sunt şocată de facturile care vin la moment, ele sunt foarte mari. Nu ştiu cum o să ne isprăvim lunile viitoare, vor fi şi mai mari. Veniturile nu ne permit să acoperim toate cheltuielile."

Într-o situație similară se află şi această bătrână. Aşa cum pensia abia de-i ajunge pentru strictul necesar, ea spune că va plăti pentru încălzire la vară.

"Preţurile sunt mari, mai ales pentru pensionari, trebuie să achităm mai mult din jumătate de pensie. Luna aceasta a venit 1.400 de lei.

- Cum o să faceţi faţă?

- O să lăsăm plata pentru lunile de vară."

Din 1 ianuarie, moldovenii achită pentru un metru cub de gaz 11 lei. Consumatorii de la Termoelectrica plătesc pentru o gigacalorie 1.689 de lei.

Pe locuitorii din Bălți, conectați la CET-Nord, gigacaloria îi costă 1.834 de lei. Statul compensează parţial aceste facturi.

După ce au văzut cât vor trebui să achite pentru încălzire, unii spun că nu vor putea să-şi cumpere alimente sau să plătească alte servicii, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

De o surpriză neplăcută în factură a avut parte şi Irina Lencăuţan.

Femeia locuieşte împreună cu familia într-o casă de aproximativ 150 de metri pătraţi din municipiul Bălţi.

Aceasta va trebui să plătească pentru încălzire aproape 7 mii de lei, aproape dublu faţă de noiembrie.

"Am avut un şoc, pentru că noi în timpul zilei o ţinem la minimum căldura, doar noaptea o puneam un pic mai puternic. Noi ne-am aşteptat că va fi mai mare decât în noiembrie, dar nici 7 mii de lei. Noi avem copii mici, nu putem deconecta definitiv căldura, chiar nu ştiu cum vom face faţă."

Şi cei care au primit facturile de la Termoelectrica trebuie să scoată din portmonee mai mulţi bani.

Rodica Marcu locuieşte într-un bloc din sectorul Râşcani al Capitalei.

Spune că în această lună va fi nevoită să achite cu o mie de lei mai mult faţă de cea precedentă.

"Locuiesc în acest apartament de mai mulţi ani şi acum sunt şocată de facturile care vin la moment, ele sunt foarte mari. Nu ştiu cum o să ne isprăvim lunile viitoare, vor fi şi mai mari. Veniturile nu ne permit să acoperim toate cheltuielile."

Într-o situație similară se află şi această bătrână. Aşa cum pensia abia de-i ajunge pentru strictul necesar, ea spune că va plăti pentru încălzire la vară.

"Preţurile sunt mari, mai ales pentru pensionari, trebuie să achităm mai mult din jumătate de pensie. Luna aceasta a venit 1.400 de lei.

- Cum o să faceţi faţă?

- O să lăsăm plata pentru lunile de vară."

Din 1 ianuarie, moldovenii achită pentru un metru cub de gaz 11 lei. Consumatorii de la Termoelectrica plătesc pentru o gigacalorie 1.689 de lei.

Pe locuitorii din Bălți, conectați la CET-Nord, gigacaloria îi costă 1.834 de lei. Statul compensează parţial aceste facturi.

Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
10 ianuarie, 14:30
0
237

ANI: A început perioada de declarare a averilor pentru anul 2021

10 ianuarie, 14:30
0
237

Autoritatea Națională de Integritate informează că a început perioada de depunere a declarațiilor de avere și interese personale anuale.

ANI: A început perioada de declarare a averilor pentru anul 2021Foto: bani.md

Într-un comunicat remis presei, ANI anunță că a fost elaborat un nou Ghid pentru depunerea declarațiilor de avere și interese personale în formă electronică, reactualizat în baza noilor modificări legislative din 2021, transmite Știri.md.

Documentul este publicat pe pagina web a ANI în compartimentul „Depune Declarația Aici”, precum și în compartimentul „Ghiduri”.

Documentul reactualizat oferă subiecților declarării un sprijin rezultativ în procesul de completare și depunere a declarațiilor, începând cu etapa autentificării pe Portalul Declarațiilor, până la ultima acțiune care presupune semnarea declarației de avere și interese personale în formă electronică.

Totodată, în compartimentul ”Depune Declarația” este disponibil și formularul electronic al declarației de avere și interese personale, care a fost completat cu secțiuni noi privind declararea averii și intereselor personale. Astfel, demnitarii de stat și funcționarii publici își pot declara bunurile mobile și imobile, atât din țară, cât și din străinătate, indicând inclusiv valoarea reală de pe piață, dar și motivarea diferenței dintre valoarea bunului și valoarea de piață a bunului.

Aceștia sunt obligați să completeze și datele despre serviciile pe care le-au procurat în perioada de declarare, doar dacă acestea depășesc suma totală de zece salarii lunare medii pe economie. 

La declararea activelor financiare, subiecții declarării vor indica și informațiile despre bunurile virtuale, inclusiv valută virtuală, a căror valoare depășește zece salarii medii lunare pe economie.

Începând cu anul 2022, noul formular a fost testat de peste 70 de subiecți ai declarării, care și-au onorat obligațiunea de depunere a declarației de avere și interese personale la angajarea și/sau eliberarea din funcția publică sau au depus declarația anuală.

Reprezentanții ANI sunt disponibili pentru acordarea suportului necesar la completarea și depunerea declarațiilor de avere și interese personale la numerele de telefon: 0 22 820 620; 0 22 820 619; 0 22 820 606; 0 22 820 607; 0 22 820 622.

Amintim că data-limită de depunere a declarațiilor anuale este 31 martie. 

Pentru nedepunerea declarațiilor în termenele prevăzute de lege se aplică sancțiuni în mărime de la 3.000 la 4.500 de lei. 

Pentru nedeclararea averii, includerea incompletă sau incorectă a datelor din declarațiile de avere și interese personale, funcționarii riscă să devină subiecții unei proceduri de control sau ai unei cauze sub aspect penal/fiscal.

Într-un comunicat remis presei, ANI anunță că a fost elaborat un nou Ghid pentru depunerea declarațiilor de avere și interese personale în formă electronică, reactualizat în baza noilor modificări legislative din 2021, transmite Știri.md.

Documentul este publicat pe pagina web a ANI în compartimentul „Depune Declarația Aici”, precum și în compartimentul „Ghiduri”.

Documentul reactualizat oferă subiecților declarării un sprijin rezultativ în procesul de completare și depunere a declarațiilor, începând cu etapa autentificării pe Portalul Declarațiilor, până la ultima acțiune care presupune semnarea declarației de avere și interese personale în formă electronică.

Totodată, în compartimentul ”Depune Declarația” este disponibil și formularul electronic al declarației de avere și interese personale, care a fost completat cu secțiuni noi privind declararea averii și intereselor personale. Astfel, demnitarii de stat și funcționarii publici își pot declara bunurile mobile și imobile, atât din țară, cât și din străinătate, indicând inclusiv valoarea reală de pe piață, dar și motivarea diferenței dintre valoarea bunului și valoarea de piață a bunului.

Aceștia sunt obligați să completeze și datele despre serviciile pe care le-au procurat în perioada de declarare, doar dacă acestea depășesc suma totală de zece salarii lunare medii pe economie. 

La declararea activelor financiare, subiecții declarării vor indica și informațiile despre bunurile virtuale, inclusiv valută virtuală, a căror valoare depășește zece salarii medii lunare pe economie.

Începând cu anul 2022, noul formular a fost testat de peste 70 de subiecți ai declarării, care și-au onorat obligațiunea de depunere a declarației de avere și interese personale la angajarea și/sau eliberarea din funcția publică sau au depus declarația anuală.

Reprezentanții ANI sunt disponibili pentru acordarea suportului necesar la completarea și depunerea declarațiilor de avere și interese personale la numerele de telefon: 0 22 820 620; 0 22 820 619; 0 22 820 606; 0 22 820 607; 0 22 820 622.

Amintim că data-limită de depunere a declarațiilor anuale este 31 martie. 

Pentru nedepunerea declarațiilor în termenele prevăzute de lege se aplică sancțiuni în mărime de la 3.000 la 4.500 de lei. 

Pentru nedeclararea averii, includerea incompletă sau incorectă a datelor din declarațiile de avere și interese personale, funcționarii riscă să devină subiecții unei proceduri de control sau ai unei cauze sub aspect penal/fiscal.

Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
9 ianuarie, 12:32
0
239

Băncile Wall Street se pregătesc să raporteze profituri record din 2021

9 ianuarie, 12:32
0
239

Cele mai mari bănci de pe Wall Street vor raporta luna aceasta profituri record pentru anul 2021, datorită comisioanelor uriașe din investiții bancare și a pierderilor mai mici decât se așteptau la credite în timpul pandemiei.

Băncile Wall Street se pregătesc să raporteze profituri record din 2021Foto: digi24.ro

Analiștii au avertizat că ar putea dura ani de zile pentru a repeta astfel de câștiguri uriașe, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Citigroup și JPMorgan Chase sunt primele bănci mari care vor publica rezultatele pentru trimestrul al patrulea, raportând pe 14 ianuarie. Ele sunt urmate de Goldman Sachs pe 18 ianuarie, iar apoi de Morgan Stanley și Bank of America pe 19 ianuarie.

Dintre acestea, analiștii prognozează că toate, cu excepția Citigroup, vor raporta cele mai mari profituri din istorie pentru întregul an, potrivit estimărilor Bloomberg și cifrelor istorice privind câștigurile de la S&P Capital IQ.

Perspectiva creșterii ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală în 2022 alimentează optimismul că băncile ar putea fi pregătite pentru un alt an puternic.

"Ne așteptăm ca acțiunile bancare să continue să depășească performanța pieței în 2022", a scris Jason Goldberg, analist la Barclays, într-o notă adresată clienților în această săptămână, scrie Mediafax.

Profiturile din 2021 au beneficiat de eliberarea rezervelor pe care băncile le-au pus deoparte pentru a acoperi eventualele pierderi cauzate de pandemie.

Pierderile s-au dovedit a fi mult mai mici. Analiștii Goldman estimează că cele șapte mari bănci pe care le acoperă, printre care se numără JPMorgan și Bank of America, au eliberat acum 36 de miliarde de dolari din cele 50 de miliarde de dolari pe care le alocaseră inițial în anticiparea pierderilor din credite.

De asemenea, băncile au beneficiat de comisioanele uriașe din investițiile bancare, fuziunile și achizițiile globale din 2021 atingând cele mai ridicate niveluri din toate timpurile înregistrate.

În acest moment, piața estimează un alt an bun pentru bănci. Acțiunile bancare din SUA au crescut cu 35% în 2021, potrivit analiștilor de la Deutsche Bank, depășind S&P 500, și au crescut din nou în primele zile ale anului 2022.

Analiștii au avertizat că ar putea dura ani de zile pentru a repeta astfel de câștiguri uriașe, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Citigroup și JPMorgan Chase sunt primele bănci mari care vor publica rezultatele pentru trimestrul al patrulea, raportând pe 14 ianuarie. Ele sunt urmate de Goldman Sachs pe 18 ianuarie, iar apoi de Morgan Stanley și Bank of America pe 19 ianuarie.

Dintre acestea, analiștii prognozează că toate, cu excepția Citigroup, vor raporta cele mai mari profituri din istorie pentru întregul an, potrivit estimărilor Bloomberg și cifrelor istorice privind câștigurile de la S&P Capital IQ.

Perspectiva creșterii ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală în 2022 alimentează optimismul că băncile ar putea fi pregătite pentru un alt an puternic.

"Ne așteptăm ca acțiunile bancare să continue să depășească performanța pieței în 2022", a scris Jason Goldberg, analist la Barclays, într-o notă adresată clienților în această săptămână, scrie Mediafax.

Profiturile din 2021 au beneficiat de eliberarea rezervelor pe care băncile le-au pus deoparte pentru a acoperi eventualele pierderi cauzate de pandemie.

Pierderile s-au dovedit a fi mult mai mici. Analiștii Goldman estimează că cele șapte mari bănci pe care le acoperă, printre care se numără JPMorgan și Bank of America, au eliberat acum 36 de miliarde de dolari din cele 50 de miliarde de dolari pe care le alocaseră inițial în anticiparea pierderilor din credite.

De asemenea, băncile au beneficiat de comisioanele uriașe din investițiile bancare, fuziunile și achizițiile globale din 2021 atingând cele mai ridicate niveluri din toate timpurile înregistrate.

În acest moment, piața estimează un alt an bun pentru bănci. Acțiunile bancare din SUA au crescut cu 35% în 2021, potrivit analiștilor de la Deutsche Bank, depășind S&P 500, și au crescut din nou în primele zile ale anului 2022.

Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
8 ianuarie, 21:13
1
457

Retrospectivă economică: 2021, anul inflaţiei şi al preţurilor majorate

8 ianuarie, 21:13
1
457

2021 a intrat în istoria economică a Republicii Moldova ca anul inflaţiei, în care s-au majorat preţurile la toate serviciile şi produsele de consum.

Retrospectivă economică: 2021, anul inflaţiei şi al preţurilor majorateFoto: știri.md

Analiştii economici spun că nici prima jumătate a anului 2022 nu va fi mai bună, iar preţurile vor continua să crească, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

În anul 2021, potrivit experţilor inflaţia a ajuns la 14,5 la sută, cea mai mare inregistrată în ultimii 18 ani.

Această inflaţie este condiţionată de creşterea preţurilor la produsele energetice, plus creşterea preţurilor la produselele alimentare cu 17,5 la sută, un record in ultimii 15 ani.

Potrivit BNS, cele mai mari preţuri medii de consum s-au înregistrat în lunile noiembrie/decembrie 2021.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Factorii de bază sunt produsele energetice, produsele elimetare transportul care scumpeşte celelete mărfuri drept rezultat avem această inflaţie galopantă, care loveşte in noi, plus avem şi specificul nostru autohton. Drept rezultat avem o creştere  a preţurilor."

Cel mai mult s-au scumpit ouăle de găină, legumele, cartofii, făina de porumb, zahărul, uleiul vegetal, untul, pâinea din făină de grâu, laptele şi produsele lactate , orezul, carnea de porc, de pasăre, de vită şi peştele.  

CREŞETEA PREŢURILOR, NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2021

Ouă de găină             - cu 11,4%
Legume                      – cu 10,0%
Făină de porumb        – cu 4,4%
Zahăr                          – cu 4,1%
Ulei vegetal                – cu 4,3%
Pâine                          – cu 2,8%
Lapte/produse lactate – cu 2,5%

Un alt record a fost înregistrată şi pe piaţa imobiliară unde preţurile au crescut ca ciupercile după ploaie.

În 2021 cel mai mult a crescut preţul apartamentelor vechi – este vorba de o majorare de până la 20 la sută.

Astfel, un metru pătrat într-un bloc vechi ajunge să coste şi 1000 de euro.

În acelaşi timp, un metru pătrat într-un bloc nou costă în jur de 800 - 900 de euro."

PREŢUL APARTAMETELOR ÎN CHIŞINĂU

BLOC VECHI                  BLOC NOU

1000 euro m2               800-900 euro m2

Veaceslav Ioniță, expert economic: „În acest an noi avem două recordul pe piaţa imobiliară, preţul la apartemente a crescut cel mai rapid din ultimii 13 ani şi doi, apartamentele noi depăşesc preţul maxim care a existat în 2008 când preţul unui apartament era de 867 euro, iar la sf. lui 2021 preţul unui apartament a ajuns la 900 de euro."

Viorel Gîrbu, expert economic: „A fost un an specific când economic am ieşit din acele restricţii pandemice, economia se află în dezechilibru piaţa imobiliară a reflectat acest dezechilibru. Bunurile imobiliare nu sunt bunuri care se vând sau se cumpăra aşa uşor şi atunci am asistat la o majorare, undeva de 10%”.

Majorările au fost condiţionate de mai mulţi factori.

Roveliu Buga, agent imobiliar: „Chişinăul nostru nu mai are pământuri pentru spaţii imobiliare, un al doilea moment ar fi prelungirea moratoriului de construcţie. Încă un motiv de ce s-au majorat preţurile, ar fi preţuri mai mari la materiale de construcţie în urma pandemiei. S-au vândut case şi în blocuri vechi, şi în blocuri noi. În egală măsură s-au majorat între 20-30%”.

Cea mai mare dramă a creşterii preţurilor în 2021, cetăţenii Republici Moldova au trăit-o în luna octombrie, când a crescut preţul gazelor naturale, până la 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz importat. Creşterea preţului de import a determinat majorarea de 2,4 ori a tarifului pentru consumatori casnici, de la 4,30 de lei la 11,08  lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Anul acesta am avut o situaţie mai puţin tipică pentru noi , în luna octombrie am plătit cel mai mare preţ la gaz  din istoria noastră de 790 de dolari. Vom finaliza anul cu preţul de 590 de dolari. Am inceput anul cu 127 de dolari, iar trimestrul patru anul trecut a fost 115 dolari, acum este de 5 ori mai mare”.

Potrivit BNS, în luna noiembrie a anului trecut serviciile comunale s-au scumpit faţă de luna octombrie. Preţul la gazul din reţea a crescut cu 80,6%, cel pentru încălzirea centralizată cu 18,7%, iar apa caldă s-a scumpit cu 11,4%.

CREŞTERI DE PREŢ LA SERVICIILE COMUNAL-LOCATIVE, NOIEMBRIE 2021

Gaz din reţea               – cu 80,6%
Încălzirea centralizată  – cu 18,7%
Apa caldă                     – cu 11,4%

Anul trecut, comerţul extern al Republici Moldova, a bătut toate recordurile şi a ajuns la 9,5 miliarde de dolari, cu 1,6 miliarde de dolari mai mult decât în 2020. Potrivit experţilor, creşterea se datorează majorării volumului exporturilor şi a importurilor.

Din volumul comerţului extern de 9,5 miliarde de dolari înregistrat în 2021, exporturile  constituie 2,8 miliarde dolari, cu 346 milioane de dolari mai mult decât în 2020. Peste 60 la sută din volumul total al exporturilor au ajuns pe piaţa europeană.

VOLUMUL EXPORTURILOR

Anul  2021   -   2,8 miliarde dolari
Anul 2020    -  2,4 miliarde dolari
Anul 2019    - 2,7 miliarde dolari

Sergiu Harea, preşedinte CCI: „Avem o creştere a exporturilor cu 23,6%. În UE deţinem 61,4% din volumul total al exporturilor. Pentru RM a fost un an bun agricol, datele statistice denotă o creştere în primele 10 luni o creştere a exporturilor anume la capitolul producţie agroalimentară la fel s-au pornit şi celelalte industrii care lucrează pentru automotive, procesare”.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „UE ne ajută cel mai mult în creşterea exporturilor noastre. Ţara numărul unu este România, urmată de Germania.  Acestea sunt 2 ţări care ne permit să creştem exportul cel mai mult. În acest an, un element important este că cresc exporturile în alte ţări decât UE şi CSI”.

A crescut rapid şi volumul importurilor a căror valoare a ajuns în 2021 la aproape 7 miliarde de dolari -  cu 1,2 miliarde mai mult decât în anul 2020.

VOLUMUL IMPORTURILOR

Anul 2021 -  6,7 miliarde dolari
Anul 2020 -  5,4 miliarde dolari
Anul 2019  - 5,8 miliarde dolari

Sergiu Harea, preşedinte CCI: „Au crescut foarte mult preţurile la produsele care sunt importate în RM, inclusiv pentru procesare, au crescut preţurile la resursele energetice şi toate acestea au dus la creşterea deficitului balanţei comerciale”.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Noi exportăm de 3 miliarde şi importăm de 7 miliarde avem o gaură de 4 miliarde care evident este acoperită din remitenţe, din împrumuturi.  Acest caz care arată că banii în loc să fie investiţi sunt mâncaţi de consumul populaţiei sub formă de credite şi produse de import arată cât e de bolnavă economia noastră. "

Un alt domeniu ce a marcat anul 2021, e sectorul IT, care a progresat spectaculos pentru al 5-lea an consecutiv. În ultimii ani, au fost create parcuri IT care au oferit şase mii de locuri de muncă noi, iar exportul de servicii IT în 2021 a ajuns la 325 de milioane de dolari şi a crescut de 5 ori faţă de acum 5 ani.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Cred că cifra ne va bucura şi va fi cu mult mai mare./ comparativ cu anii 2015/2016 avem pur si simplu o explozie a exporturilor de servicii IT. Am facut 2 lucruri bune. Sectorul IT demonstrează că atunci când guvernarea real vrea să facă ceva şi businessul raspunde imediat”.

Încă un domeniu în care s-au înregistrat progrese este sectorul agricol. Pentru prima dată, în ultimii 20 de ani, producţia din cadrul întreprinderilor agricole a depăşit-o pe cea din sectorul individual.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Producţia agricolă în acest an va fi cel puţin cu 30 la sută mai mare decât a fost anul trecut. Volumul producţiei agricole va depăşi 40 mldr lei. În sfârşit la noi, după ce s-au făcut investiţii, s-au dat subvenţii, după ce au fost susţinuţi agricultorii, inclusiv şi de către autorităţi, în sfârşit agricultura devine din agricultură de subzistenţă - în agricultură naturală, inclusă în circuit economic, care contribuie la valoare adăugată şi care este inclusă în tot ce înseamnă economia noastră naţională".

Într-un an în care preţurile la toate produsele şi servicii au crescut simţitor, salariile basarabenilor au rămas practic aceleaşi. Datele arată că 25% din salariaţii din Republica Moldova au un salariu de două ori mai mic decât cel mediu pe economie.

Astfel, fiecare al patrulea salariat din Republica Moldova are un salariu mai mic de 4,6 mii de lei. În acelaşi timp, 10 la sută din salariaţi au avut un venit mediu de 2850 de lei.

În acelaşi timp 8% din cei mai bine plătiţi salariaţi primesc o leafă de două ori mai mare decât media pe economie.

Aceasta însemnă că anul trecut, aproximativ 50 de mii salariaţi au primit cel puţin 18,4 mii de lei lunar. Şi pensiile au crescut. Autorităţile au majorat pensia minimă pentru limita de vărstă la 2 mii de lei şi indexarea pensiilor cu 3,86%.

Veaceslav Ioniță expert economic: „Chiar dacă salariul cetăţenilor noştri a crescut cu o mie de lei, el în realitate a fost mâncat de inflaţie, de aceea am putea spune că anul 2021 este un an cu creştere nominală a salariului însă în realitate puterea de cumpărare a populaţiei a rămas practic neschimbată, comparativ cu anul 2020".

Pentru anul 2022, Guvernul îşi propune să majoreze salariul mediu pe economie cu 700 de lei, până la 9.900 de lei. Totodată, a fost propusă majorarea cuantumului salariului minim garantat în sectorul real de la 2.935 de lei la 3.500 de lei, începând cu luna februarie. Experţii spun că  Republica Moldova ar trebui să preia experienţa României şi a Estoniei pentru revigorarea economiei.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „România este exemplu pentru noi, cum a fost la procesul de preaderare la UE veneau investiţii străine directe – 140 de mii de locuri de muncă create, asta ar însemna pentru R.Moldova 25 de mii de locuri de muncă anual. Greu imi imaginez, dar România a făcut lucrul acesta. A fost prima în UE şi a patra în lume după nr. de lucuri de muncă create pe câmp gol”.

Sergiu Harea, preşedinte CCI: „Sperăm ca proiectele investiţionale pe care să le dezvoltăm în anul 2022 să ne permită exportul mai mult a producţiei industriale, cu valoare adăugată să ne gândim ca să producem o parte din ceea ce importăm aici, în ţară, pentru a deschide locuri noi de muncă şi a nu importa inflaţie în ţara noastră”.

Legea bugetului de stat pentru anul 2022 prevede venituri de 50,1 miliarde lei, cu 9,2% mai mari decât în 2021. În acelaşi timp cheltuielile vor ajunge la 65,2 miliarde de lei, în creştere cu 13,2% faţă de anul trecut. Deficitul bugetar va atinge 15,1 miliarde de lei.

Analiştii economici spun că nici prima jumătate a anului 2022 nu va fi mai bună, iar preţurile vor continua să crească, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

În anul 2021, potrivit experţilor inflaţia a ajuns la 14,5 la sută, cea mai mare inregistrată în ultimii 18 ani.

Această inflaţie este condiţionată de creşterea preţurilor la produsele energetice, plus creşterea preţurilor la produselele alimentare cu 17,5 la sută, un record in ultimii 15 ani.

Potrivit BNS, cele mai mari preţuri medii de consum s-au înregistrat în lunile noiembrie/decembrie 2021.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Factorii de bază sunt produsele energetice, produsele elimetare transportul care scumpeşte celelete mărfuri drept rezultat avem această inflaţie galopantă, care loveşte in noi, plus avem şi specificul nostru autohton. Drept rezultat avem o creştere  a preţurilor."

Cel mai mult s-au scumpit ouăle de găină, legumele, cartofii, făina de porumb, zahărul, uleiul vegetal, untul, pâinea din făină de grâu, laptele şi produsele lactate , orezul, carnea de porc, de pasăre, de vită şi peştele.  

CREŞETEA PREŢURILOR, NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2021

Ouă de găină             - cu 11,4%
Legume                      – cu 10,0%
Făină de porumb        – cu 4,4%
Zahăr                          – cu 4,1%
Ulei vegetal                – cu 4,3%
Pâine                          – cu 2,8%
Lapte/produse lactate – cu 2,5%

Un alt record a fost înregistrată şi pe piaţa imobiliară unde preţurile au crescut ca ciupercile după ploaie.

În 2021 cel mai mult a crescut preţul apartamentelor vechi – este vorba de o majorare de până la 20 la sută.

Astfel, un metru pătrat într-un bloc vechi ajunge să coste şi 1000 de euro.

În acelaşi timp, un metru pătrat într-un bloc nou costă în jur de 800 - 900 de euro."

PREŢUL APARTAMETELOR ÎN CHIŞINĂU

BLOC VECHI                  BLOC NOU

1000 euro m2               800-900 euro m2

Veaceslav Ioniță, expert economic: „În acest an noi avem două recordul pe piaţa imobiliară, preţul la apartemente a crescut cel mai rapid din ultimii 13 ani şi doi, apartamentele noi depăşesc preţul maxim care a existat în 2008 când preţul unui apartament era de 867 euro, iar la sf. lui 2021 preţul unui apartament a ajuns la 900 de euro."

Viorel Gîrbu, expert economic: „A fost un an specific când economic am ieşit din acele restricţii pandemice, economia se află în dezechilibru piaţa imobiliară a reflectat acest dezechilibru. Bunurile imobiliare nu sunt bunuri care se vând sau se cumpăra aşa uşor şi atunci am asistat la o majorare, undeva de 10%”.

Majorările au fost condiţionate de mai mulţi factori.

Roveliu Buga, agent imobiliar: „Chişinăul nostru nu mai are pământuri pentru spaţii imobiliare, un al doilea moment ar fi prelungirea moratoriului de construcţie. Încă un motiv de ce s-au majorat preţurile, ar fi preţuri mai mari la materiale de construcţie în urma pandemiei. S-au vândut case şi în blocuri vechi, şi în blocuri noi. În egală măsură s-au majorat între 20-30%”.

Cea mai mare dramă a creşterii preţurilor în 2021, cetăţenii Republici Moldova au trăit-o în luna octombrie, când a crescut preţul gazelor naturale, până la 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz importat. Creşterea preţului de import a determinat majorarea de 2,4 ori a tarifului pentru consumatori casnici, de la 4,30 de lei la 11,08  lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Anul acesta am avut o situaţie mai puţin tipică pentru noi , în luna octombrie am plătit cel mai mare preţ la gaz  din istoria noastră de 790 de dolari. Vom finaliza anul cu preţul de 590 de dolari. Am inceput anul cu 127 de dolari, iar trimestrul patru anul trecut a fost 115 dolari, acum este de 5 ori mai mare”.

Potrivit BNS, în luna noiembrie a anului trecut serviciile comunale s-au scumpit faţă de luna octombrie. Preţul la gazul din reţea a crescut cu 80,6%, cel pentru încălzirea centralizată cu 18,7%, iar apa caldă s-a scumpit cu 11,4%.

CREŞTERI DE PREŢ LA SERVICIILE COMUNAL-LOCATIVE, NOIEMBRIE 2021

Gaz din reţea               – cu 80,6%
Încălzirea centralizată  – cu 18,7%
Apa caldă                     – cu 11,4%

Anul trecut, comerţul extern al Republici Moldova, a bătut toate recordurile şi a ajuns la 9,5 miliarde de dolari, cu 1,6 miliarde de dolari mai mult decât în 2020. Potrivit experţilor, creşterea se datorează majorării volumului exporturilor şi a importurilor.

Din volumul comerţului extern de 9,5 miliarde de dolari înregistrat în 2021, exporturile  constituie 2,8 miliarde dolari, cu 346 milioane de dolari mai mult decât în 2020. Peste 60 la sută din volumul total al exporturilor au ajuns pe piaţa europeană.

VOLUMUL EXPORTURILOR

Anul  2021   -   2,8 miliarde dolari
Anul 2020    -  2,4 miliarde dolari
Anul 2019    - 2,7 miliarde dolari

Sergiu Harea, preşedinte CCI: „Avem o creştere a exporturilor cu 23,6%. În UE deţinem 61,4% din volumul total al exporturilor. Pentru RM a fost un an bun agricol, datele statistice denotă o creştere în primele 10 luni o creştere a exporturilor anume la capitolul producţie agroalimentară la fel s-au pornit şi celelalte industrii care lucrează pentru automotive, procesare”.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „UE ne ajută cel mai mult în creşterea exporturilor noastre. Ţara numărul unu este România, urmată de Germania.  Acestea sunt 2 ţări care ne permit să creştem exportul cel mai mult. În acest an, un element important este că cresc exporturile în alte ţări decât UE şi CSI”.

A crescut rapid şi volumul importurilor a căror valoare a ajuns în 2021 la aproape 7 miliarde de dolari -  cu 1,2 miliarde mai mult decât în anul 2020.

VOLUMUL IMPORTURILOR

Anul 2021 -  6,7 miliarde dolari
Anul 2020 -  5,4 miliarde dolari
Anul 2019  - 5,8 miliarde dolari

Sergiu Harea, preşedinte CCI: „Au crescut foarte mult preţurile la produsele care sunt importate în RM, inclusiv pentru procesare, au crescut preţurile la resursele energetice şi toate acestea au dus la creşterea deficitului balanţei comerciale”.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Noi exportăm de 3 miliarde şi importăm de 7 miliarde avem o gaură de 4 miliarde care evident este acoperită din remitenţe, din împrumuturi.  Acest caz care arată că banii în loc să fie investiţi sunt mâncaţi de consumul populaţiei sub formă de credite şi produse de import arată cât e de bolnavă economia noastră. "

Un alt domeniu ce a marcat anul 2021, e sectorul IT, care a progresat spectaculos pentru al 5-lea an consecutiv. În ultimii ani, au fost create parcuri IT care au oferit şase mii de locuri de muncă noi, iar exportul de servicii IT în 2021 a ajuns la 325 de milioane de dolari şi a crescut de 5 ori faţă de acum 5 ani.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Cred că cifra ne va bucura şi va fi cu mult mai mare./ comparativ cu anii 2015/2016 avem pur si simplu o explozie a exporturilor de servicii IT. Am facut 2 lucruri bune. Sectorul IT demonstrează că atunci când guvernarea real vrea să facă ceva şi businessul raspunde imediat”.

Încă un domeniu în care s-au înregistrat progrese este sectorul agricol. Pentru prima dată, în ultimii 20 de ani, producţia din cadrul întreprinderilor agricole a depăşit-o pe cea din sectorul individual.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Producţia agricolă în acest an va fi cel puţin cu 30 la sută mai mare decât a fost anul trecut. Volumul producţiei agricole va depăşi 40 mldr lei. În sfârşit la noi, după ce s-au făcut investiţii, s-au dat subvenţii, după ce au fost susţinuţi agricultorii, inclusiv şi de către autorităţi, în sfârşit agricultura devine din agricultură de subzistenţă - în agricultură naturală, inclusă în circuit economic, care contribuie la valoare adăugată şi care este inclusă în tot ce înseamnă economia noastră naţională".

Într-un an în care preţurile la toate produsele şi servicii au crescut simţitor, salariile basarabenilor au rămas practic aceleaşi. Datele arată că 25% din salariaţii din Republica Moldova au un salariu de două ori mai mic decât cel mediu pe economie.

Astfel, fiecare al patrulea salariat din Republica Moldova are un salariu mai mic de 4,6 mii de lei. În acelaşi timp, 10 la sută din salariaţi au avut un venit mediu de 2850 de lei.

În acelaşi timp 8% din cei mai bine plătiţi salariaţi primesc o leafă de două ori mai mare decât media pe economie.

Aceasta însemnă că anul trecut, aproximativ 50 de mii salariaţi au primit cel puţin 18,4 mii de lei lunar. Şi pensiile au crescut. Autorităţile au majorat pensia minimă pentru limita de vărstă la 2 mii de lei şi indexarea pensiilor cu 3,86%.

Veaceslav Ioniță expert economic: „Chiar dacă salariul cetăţenilor noştri a crescut cu o mie de lei, el în realitate a fost mâncat de inflaţie, de aceea am putea spune că anul 2021 este un an cu creştere nominală a salariului însă în realitate puterea de cumpărare a populaţiei a rămas practic neschimbată, comparativ cu anul 2020".

Pentru anul 2022, Guvernul îşi propune să majoreze salariul mediu pe economie cu 700 de lei, până la 9.900 de lei. Totodată, a fost propusă majorarea cuantumului salariului minim garantat în sectorul real de la 2.935 de lei la 3.500 de lei, începând cu luna februarie. Experţii spun că  Republica Moldova ar trebui să preia experienţa României şi a Estoniei pentru revigorarea economiei.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „România este exemplu pentru noi, cum a fost la procesul de preaderare la UE veneau investiţii străine directe – 140 de mii de locuri de muncă create, asta ar însemna pentru R.Moldova 25 de mii de locuri de muncă anual. Greu imi imaginez, dar România a făcut lucrul acesta. A fost prima în UE şi a patra în lume după nr. de lucuri de muncă create pe câmp gol”.

Sergiu Harea, preşedinte CCI: „Sperăm ca proiectele investiţionale pe care să le dezvoltăm în anul 2022 să ne permită exportul mai mult a producţiei industriale, cu valoare adăugată să ne gândim ca să producem o parte din ceea ce importăm aici, în ţară, pentru a deschide locuri noi de muncă şi a nu importa inflaţie în ţara noastră”.

Legea bugetului de stat pentru anul 2022 prevede venituri de 50,1 miliarde lei, cu 9,2% mai mari decât în 2021. În acelaşi timp cheltuielile vor ajunge la 65,2 miliarde de lei, în creştere cu 13,2% faţă de anul trecut. Deficitul bugetar va atinge 15,1 miliarde de lei.

Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
6 ianuarie, 17:21
5
3 619

În chitanțele din ianuarie compensația va fi aplicată pentru două luni

6 ianuarie, 17:21
5
3 619

În municipiul Chișinău, compensația pentru luna noiembrie – oferită de autoritățile locale la efectuarea plăților pentru resursele energetice și serviciile comunale în perioada rece a anului – va fi inclusă în factura pentru luna decembrie.

În chitanțele din ianuarie compensația va fi aplicată pentru două luniFoto: ipn.md

Astfel, în chitanțele care vor veni în ianuarie va fi aplicată atât compensația pentru luna noiembrie, cât și cea pentru luna decembrie, a precizat pentru IPN Ion Burdiumov, șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare (DGLCA), transmite Știri.md.

Persoanele care au beneficiat de acest ajutor în anii precedenți trebuie să-și reconfirme cererile de acordare a compensației doar în cazul în care au avut loc modificări în veniturile sau în componența familiei.

Ion Burdiumov a precizat că sunt eligibile pentru aceste compensații familiile al căror venit lunar per persoană, pentru anul fiscal precedent datei depunerii cererii, nu a depășit 3.000.

În cazul familiilor tinere, venitul lunar per persoană nu trebuie să depășească 5.000 de lei.

Compensația constituie 40% din suma calculată conform tarifului în vigoare pentru agentul termic.

În cazul locuințelor încălzite cu gaze sau alte surse energetice, compensația constituie 500 de lei lunar pentru o familie.

Astfel, în chitanțele care vor veni în ianuarie va fi aplicată atât compensația pentru luna noiembrie, cât și cea pentru luna decembrie, a precizat pentru IPN Ion Burdiumov, șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare (DGLCA), transmite Știri.md.

Persoanele care au beneficiat de acest ajutor în anii precedenți trebuie să-și reconfirme cererile de acordare a compensației doar în cazul în care au avut loc modificări în veniturile sau în componența familiei.

Ion Burdiumov a precizat că sunt eligibile pentru aceste compensații familiile al căror venit lunar per persoană, pentru anul fiscal precedent datei depunerii cererii, nu a depășit 3.000.

În cazul familiilor tinere, venitul lunar per persoană nu trebuie să depășească 5.000 de lei.

Compensația constituie 40% din suma calculată conform tarifului în vigoare pentru agentul termic.

În cazul locuințelor încălzite cu gaze sau alte surse energetice, compensația constituie 500 de lei lunar pentru o familie.

Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
6 ianuarie, 08:54
4
1 023

Topul celor mai vândute cărți în 2021: Ce preferă să citească moldovenii

6 ianuarie, 08:54
4
1 023

S-a citit mult în 2021, spun angajații librăriilor din țară. În topul celor mai vândute cărţi se regăseşte povestea celui mai mare dezastru nuclear "Cernobâl", dar şi romanul "Temă pentru acasă" de Nicolae Dabija.

Topul celor mai vândute cărți în 2021: Ce preferă să citească moldoveniiFoto: Cărturești

"Cea mai vândută carte online a fost cartea "Cernobîl". Ea conţine detalii şi informaţii care au fost culese de jurnalistul şi autorul acestei cărţi, timp de 10 ani. Cea mai vândută carte în librării a fost "Temă pentru acasă" de Nicolae Dabija, mai ales după decesul scriitorului", a menţionat Elena-Loredana Ichim, specialist marketing, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Librarii afirmă că şi cărţile pentru adolescenţi au fost la mare căutare.

"Colecţia de cărţi "Harry Potter" cu toate aventurile de acolo rămâne unul dintre cele mai solicitate romane. La fel, "Flori pentru Algernon" sau "Fahrenheit 451 de grade", rămân în top vânzări 2021, iar din literatura motivaţională "Tată bogat. Tată sărac", a spus Mariana Pagu, librar-șef la o librărie din Capitală.

Anul trecut au crescut vânzările on-line. Cu toate astea, numărul celor care au cumpărat din librării a rămas la fel de mare ca şi în anii precedenţi.

"Uneori comand cărți online, le aduce curierul, dar uneori vreau să mă uit la carte, să o deschid şi să văd care este fontul, cum este tradusă, cum sunt paginile, hârtia", a spus o cititoare.

"Eu citesc pe suport de hârtie, dar fac comanda online, în librărie de exemplu când vin să iau o carte, comanda, mă uit ce mai este", a afirmat o altă cititoare.

"Citesc romane, chiar şi cărți clasice. Online sunt reduceri mari şi eu am comandat. În librării nu prea sunt reduceri", a menţionat o cititoare.

"Cea mai vândută carte online a fost cartea "Cernobîl". Ea conţine detalii şi informaţii care au fost culese de jurnalistul şi autorul acestei cărţi, timp de 10 ani. Cea mai vândută carte în librării a fost "Temă pentru acasă" de Nicolae Dabija, mai ales după decesul scriitorului", a menţionat Elena-Loredana Ichim, specialist marketing, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Librarii afirmă că şi cărţile pentru adolescenţi au fost la mare căutare.

"Colecţia de cărţi "Harry Potter" cu toate aventurile de acolo rămâne unul dintre cele mai solicitate romane. La fel, "Flori pentru Algernon" sau "Fahrenheit 451 de grade", rămân în top vânzări 2021, iar din literatura motivaţională "Tată bogat. Tată sărac", a spus Mariana Pagu, librar-șef la o librărie din Capitală.

Anul trecut au crescut vânzările on-line. Cu toate astea, numărul celor care au cumpărat din librării a rămas la fel de mare ca şi în anii precedenţi.

"Uneori comand cărți online, le aduce curierul, dar uneori vreau să mă uit la carte, să o deschid şi să văd care este fontul, cum este tradusă, cum sunt paginile, hârtia", a spus o cititoare.

"Eu citesc pe suport de hârtie, dar fac comanda online, în librărie de exemplu când vin să iau o carte, comanda, mă uit ce mai este", a afirmat o altă cititoare.

"Citesc romane, chiar şi cărți clasice. Online sunt reduceri mari şi eu am comandat. În librării nu prea sunt reduceri", a menţionat o cititoare.

Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter

Loading...