main logo
617

Zeci de mașini încărcate cu producție așteaptă autorizațiile de export pentru Rusia

Transportatorii bat alarma privind numărul mic de autorizații de export în Federația Rusă.

Zeci de mașini încărcate așteaptă autorizațiile de export pentru Rusia

Deși s-a discutat cu partea rusă despre mărirea acestei cote până la 20 de mii de autorizații, există informații că vor fi eliberate doar o mie de autorizații. 

Situația devine și mai complicată în condițiile în care în stoc mai rămân doar două sute de autorizații, a declarat pentru IPN Vladimir Florea, președinte al Asociației Patronale Uniunea Transportatorilor și Drumarilor.

Autorizațiile pentru export în Federația Rusă au fost introduse acum trei ani, când a fost anulată procedura de export fără autorizări în direcție bilaterală. 

Actualmente, autorizații se cer pentru toate tipurile de marfă transportată. 

În primul an, au fost prevăzute 45 de mii de autorizații. Peste un an, numărul a fost redus la 18 mii, iar apoi a ajuns la 14 mii.

Potrivit lui Vladimir Florea, este o mare problemă pentru producătorii din țară. Subiectul a fost abordat și la Moscova, la nivel înalt. Moldova a solicitat să-i fie acordate până la 20 de mii de autorizații. 

Vladimir Florea spune că zilnic zeci de mașini încărcate cu producție, care trebuie să ajungă în Rusia, așteaptă autorizații de export. 

Un grup de lucru a plecat în Rusia pentru a solicita repetat mărirea numărului autorizațiilor de transport pentru Moldova, dar nu se cunoaște care va fi răspunsul.

Președintele Uniunii mai spune că sunt companii care au primit pe parcursul anului autorizații, însă nu le-au utilizat. 

Vladimir Florea face apel către ele să întoarcă autorizațiile pentru a putea fi oferite exportatorilor care au nevoie de acestea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării