Vladimir Bolea, vizită de lucru în raionul Florești: A discutat cu fermierii
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a întreprins joi o vizită de lucru în raionul Florești, unde a avut mai multe întrevederi cu fermierii locali pentru a discuta despre provocările actuale din sectorul agricol, în special în contextul condițiilor meteorologice nefavorabile.
În timpul vizitei, ministrul a inspectat mai multe câmpuri care, în ciuda condițiilor climaterice dificile, au rezistat și promit o recoltă ce va acoperi cheltuielile agricultorilor. În mod special i-au fost prezentate trei câmpuri care se aliniază recomandărilor specialiștilor pentru cultivarea în condiții de secetă și schimbări climatice, transmite Știri.md.
Agricultorul Artur Lesco i-a explicat vicepremierului că floarea-soarelui a fost semănată utilizând tehnologia mini-till, care a permis păstrarea umidității solului. Datorită acestei metode, el estimează o recoltă de peste 2,5 tone de semințe la hectar. Acesta a mai subliniat importanța selecției corecte a culturilor și utilizarea tehnologiilor avansate, care îi permit să facă față provocărilor climatice.
Vladimir Bolea a mai vizitat și un câmp de sorg, care a fost semănat mai târziu decât de obicei, din cauza lipsei inițiale de umiditate. Cu toate acestea, cultura a reușit să se dezvolte corespunzător, iar estimările indică o recoltă de 5-6 tone la hectar, ceea ce va acoperi costurile de producție și va asigura un profit rezonabil fermierului.
Agricultorul Artur Lesco a mai menționat că a recurs la irigarea unui câmp de porumb, iar după trei udări plantele arată promițător, cu o recoltă estimată de cel puțin opt tone de grăunțe la hectar.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, în discuțiile cu fermierii, aceștia au subliniat necesitatea utilizării eficiente a inputurilor agricole și a tehnologiilor moderne pentru a face față provocărilor climatice. Ei au accentuat importanța selecției hibrizilor rezistenți la secetă și boli, care nu doar că reduc riscul pierderilor, dar contribuie și la optimizarea costurilor de producție.