main logo
8710

Vinurile moldovenești, scoase de pe rafturile din România. Care e motivul

O parte din vinurile produse în Republica Moldova sunt scoase de pe rafturile reţelelor de magazine din România, a anunțat Elizaveta Breahnă, director interimar al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV).

Vinurile moldovenești, scoase de pe rafturile din România. Motivul

Potrivit șefei ONVV, motivul pare unul banal: inscripțiile de pe etichetele sticlelor de vin sau divin nu corespund normelor UE, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Vinurile nu au termen de valabilitate

"În momentul când exportaţi, toţi trebuie să cunoaşteţi legislaţia ţării importatoare... De două săptămâni avem dureri de cap şi aceasta a început nu azi şi nu ieri, dar de aproximativ 4 ani. Am mai avut o mare problemă anul trecut cu indicarea pe etichetă a termenului de garanţie sau de valabilitate. Nu are vinul termen de valabilitate şi termen de garanţie. Şi până azi mai sunt printre Dvs., care deşi legea nu vă obligă, voi îl arătaţi. Pentru aceasta de pe poliţele magazinelor sunt scoase vinurile Dvs.", a declarat Elizaveta Breahnă în cadrul Conferinţei Naţionale a Filierei Vitivinicole „Anul Vitivinicol 2021”.

Ea s-a adresat în special specialiştilor din domeniul vitivinicol care erau prezenţi la conferinţă, dar şi proprietarilor de vinării care cer ajutor de la autorităţi atunci când se pomenesc cu vinurile scoase de pe rafturi.

Moldovenii nu vor să producă vin cu IGP?

"Acum avem incident pe piaţa României... Nu producem vin cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). Nu vrem! Dar neapărat vrem să arătăm că strugurii sunt din zona Codru, Valul lui Traian... O să organizăm un seminar despre legislaţie, etichetare şi alte probleme. Reţineţi, vă rog: Codru, Valul lui Traian, Ştefan Vodă, Divin - acestea sunt patru indicaţii geografice protejate pe piaţa naţională, pe piaţa UE şi în alte state.

Nu avem voie să scriem mai mult nimic. Ciumai, voi arătaţi că strugurii sunt din plantaţiile din podgoria Ciumai, nu aveţi voie", a atenţionat şefa ONVV.

În acest sens, ea a adus drept exemplu Spania, unde o vinărie a falimentat din simplul motiv că pe etichetă a fost indicată greşit denumirea regiunii.

De notat că, în prezent, doar 9.937 de hectare de viţă-de-vie deţinute de 89 de producători sunt cu IGP. Altfel spus, doar 15% din plantaţiile de viţă-de-vie destinate producerii vinului sunt cu IGP.

Elizaveta Breahnă a menţionat şi o altă problemă: faptul că pe multe din etichetele producţiei vitivinicole este indicat Fabricat în Moldova, ceea ce creează confuzie cu vinurile cu indicație geografică Dealurile Moldovei şi aduc atingere regiunii viticole Moldova, ambele aparţinând României.

În scurt timp situaţia se va schimba şi pe etichete obligatoriu va urma să fie indicat "Produs în Republica Moldova" şi nu "Fabricat în Moldova". O lege în acest sens a fost adoptată de Parlament la finele lunii martie 2022.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării