main logo
442

Victor Parlicov: Livrările reversive de gaze nu vor asigura securitatea energetică a ţării

Livrarea gazelor în Moldova din contul reversului nu va asigura securitatea energetică a ţării, consideră fostul director al Agenţiei de Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov.

Expert: Livrările reversive nu vor asigura securitatea energetică

Potrivit agenţiei Infotag, într-un interviu acordat ziarului "Moldavskie vedomosti", el a spus că "livrările reversive din UE nu rezolvă problemele de securitate energetică, ci oferă doar o alternativă într-o situaţie de criză", transmite Știri.md.

Potrivit lui, Kievul are o propunere pentru Chişinău: reversarea gazului din UE prin gazoductul Ananiev-Cernăuţi-Bogorodceni.

"Din depozitul subteran din Bogorodceni, Ucraina propune să pompeze gaze în regim reversiv în gazoduct din nordul Moldovei. Acesta va veni din Rusia în UE, apoi în Ucraina şi Moldova", a explicat el.

Parlicov afirmă că Ucraina propune Moldovei livrări de gaze prin "swap".

"Este vorba despre schimbul de livrări de gaze între cele trei părţi în baza unui contract. Ţara cumpărătoare, Moldova, primeşte fizic gaze din ţara intermediară, Ucraina. Mediatorul, în schimb, primeşte gaze din ţara vânzătoare, Rusia, de unde poate fi livrat fizic produsul", a spus el.

Parlicov consideră că natura livrărilor pentru Moldova este lipsită de importanţă, dar este important prin ce conducte va trece gazul şi cum va ajunge la consumator, lucru care ţine de securitatea energetică.

Expertul a subliniat că, în plan strategic, livrările reversive întâmpină mai multe probleme.

"În primul rând, sistemul de transport al gazelor naturale al RM este proiectat în aşa fel, încât gazul să fie preluat pentru Moldova din conducta transbalcanică, adică dinspre sud. Dacă gazul va începe să vină pe la nord, prin gazoductul Ananiev-Cernăuţi-Bogorodceni, sunt necesare modificări în sistemul de transport al gazelor. Şi abia atunci putem spera că Chişinăul va fi asigurat cu gaze în orele de vârf. În cadrul sistemului actual, acest lucru nu se va întâmpla, iar construirea unor noi reţele este costisitoare şi durează mult", a spus Parlicov, care consideră că Rusia, Ucraina şi Moldova au nevoie de gazoductul transbalcanic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării