main logo
853

Viceguvernator: Pentru acțiunile blocate de BNM există doar un scenariu

Pentru acţiunile blocate de autoritatea de reglementare există doar un scenariu - vânzarea acestora, consideră viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Ion Sturzu.

Viceguvernator: Pentru acțiunile blocate de BNM există doar un scenariuFoto: jurnal.md

Într-un interviu pentru Infotag el a spus că acest scenariu realist şi rezonabil presupune vânzarea pe piaţa publică a Moldovei a acţiunilor blocate ale FinComBank şi EnergBank, transmite Știri.md.

"Aceste acţiuni puse la vânzare vor fi vândute în conformitate cu condiţiile şi condiţiile prevăzute de legislaţia Moldovei. 

Este important ca noii acţionari să fie investitori oneşti, care se bucură de o încredere înaltă şi care îndeplinesc criteriile de calitate şi transparenţă prevăzute în legea cu privire la activitatea bancară", a spus bancherul.

Ion Sturzu a amintit că etapele înstrăinării acţiunilor bancare - anularea, emiterea, vânzarea şi răscumpărarea - sunt prevăzute clar de legea cu privire la activitatea băncilor.

"Procedura de răscumpărare se realizează în conformitate cu regulile prescrise. Nici BNM, nici o altă entitate de pe piaţa de capital nu poate depăşi cadrul legal.

Procedura de determinare a preţului acţiunilor scoase la vânzare pe piaţa reglementată, precum şi fluctuaţiile acestuia sunt clar prevăzute de lege", a spus el.

Viceguvernatorul a atras atenţia asupra faptului că toate prevederile, inclusiv preţurile stabilite de bancă pentru acţiunile nou-emise, sunt publice şi disponibile pentru orice persoană interesată.

"Fiecare cumpărător potenţial îşi stabileşte propria strategie de investiţii în conformitate cu aceste condiţii juridice", a spus Sturzu.

Întrebat dacă BNM are cereri din partea investitorilor pentru achiziţionarea activelor băncilor moldoveneşti, vicepreşedintele a spus: "Desigur!"

"Constatăm un interes din partea investitorilor în sectorul bancar. Şi acest lucru se datorează faptului că, în ultimii ani, sectorul a demonstrat că este stabil şi transparent", a concluzionat Ion Sturzu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării