main logo
3399

Vești bune: Petrolul mai ieftin va trage în jos prețul carburanților

În analiza economică săptămânală, economistul Veaceslav Ioniță susține că, în anul 2023, carburanții se vor ieftini pe fundalul reducerii prețului la petrol.

Vești bune: Petrolul mai ieftin va trage în jos prețul carburanților

„În 2023, cel mai probabil, vom asista la o stabilizare a prețurilor. În contextul crizei regionale, am putea avea o ușoară creștere în februarie, dar tendința este că prețul la produsele petroliere pe plan global trebuie să scadă. Și în Republica Moldova vor scădea, deoarece factorii privind majorarea impozitelor și a marjei comerciale s-au epuizat”, a punctat Ioniță, transmite Știri.md cu referire la Bani.md.

Potrivit expertului, în decembrie 2022, prețul minim reglementat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a coborât până la 22,02 lei pentru un litru de benzină la procurare. Acum, în ianuarie 2023, a ajuns la 25,47 lei.

În 2020, când a scăzut puternic din cauza crizei mondiale, prețul trimestrial a ajuns la 15,16 lei. În iunie 2022 a atins maxima istorică, depășind 33 de lei pentru un litru. Ulterior, a fost înregistrată o scădere de preț constantă, ca în decembrie, prețul mediu lunar să ajungă sub 23 de lei litrul de benzină. Prețul mediu lunar pentru ianuarie 2023 este de 24,02 lei, cu 1,22 lei mai mult față de luna trecută.

Jumătate din prețul carburanților sunt impozite

Analistul economic a menționat că, în 2010, la un litru de benzină procurat de un posesor de autoturism se plătea 5,07 lei drept impozite. În 2022 – 10,47 de lei, iar în ianuarie 2023 – 10,67 lei, dintre care 7,20 lei merg în bugetul de stat, iar 3,47 lei merg în Fondul rutier.

„Piața produselor petroliere în ianuarie a fost marcată de creșterea marjei comerciale, rezultatul inflației din 2022; de creșterea accizelor indexate anual din cauza inflației. Chiar dacă plătim mai multe accize, Guvernul, cu acești bani, are o  putere de intervenție în reparația drumurilor mai slabă decât în 2022 sau 2021. Toate prețurile materialelor de construcție s-au scumpit cu mult mai mult decât rata accizei de care a fost influențată”, a menționat analistul economic.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării