main logo
397

Veniturile din sectorul comunicațiilor electronice au scăzut

În trimestrul al treilea, volumul total al veniturilor provenite din activităţile desfăşurate în sectorul comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă şi fixă, Internet mobil şi fix, transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale) a totalizat 1,6 mlrd. lei ($94,1 mil.) şi a scăzut cu 4,2% faţă de perioada similară a anului trecut.

Veniturile din sectorul comunicațiilor electronice au scăzut

Potrivit agenţiei infotag cu referire la datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), scăderea a fost determinată de micşorarea vânzărilor pe trei segmente de piaţă: telefonie mobilă, telefonie fixă, transmisia şi retransmisia programelor audiovizuale. 

Astfel, vânzările pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă au scăzut cu 5,5% şi au alcătuit 826 mil. lei, pe cea a serviciilor de telefonie fixă s-au micşorat cu 19,7% şi au totalizat 137,3 mil. lei, iar pe cea a serviciilor de transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale s-au diminuat cu 3,8% şi au însumat 58,3 mil. lei.

În acelaşi timp, veniturile realizate din vânzarea serviciilor de Internet mobil şi Internet fix au crescut în această perioadă. Astfel, vânzările serviciilor de acces la Internet mobil au crescut cu 16% şi au însumat 280,7 mil. lei, iar cele realizate din vânzarea serviciilor de acces la Internet fix s-au mărit cu 6,9% şi au totalizat 321,4 mil. lei.

Cel mai mare venit mediu lunar per utilizator (ARPU) a fost înregistrat pe pieţele serviciilor de acces la Internet fix - de 177,7 lei, în creştere cu 1,4% faţă de perioada similară a anului precedent, acces la Internet mobil dedicat - de 78,1 lei (-1,1%), şi pe piaţa serviciului de telefonie mobilă - de 76,2 lei (-2%). Valoarea acestui indicator pe piaţa serviciului de televiziune contra plată a fost de 42,3 lei (-6%), iar pe piaţa serviciului de telefonie fixă de 40,8 lei (-17,3%).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării