main logo
421

Veaceslav Negruța: Asistăm la scoaterea Moldovei, pe bucăți, în offshoruri

Au trecut 5 ani de la frauda bancară de 1 miliard de dolari, care a șocat comunitatea internațională și a crescut nivelul sărăciei în Republica Moldova până la disperare.

Negruța: Asistăm la scoaterea Moldovei, pe bucăți, în offshoruriFoto: adevarul.ro

Guvernul încă în funcție a pus povara fraudei uriașe (raportată la numărul mic de locuitori) pe spatele cetățenilor, înrobindu-i pentru următorii 25 de ani, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md

Deși condamnat în prima instanță, principalul suspect este în libertate și a ajuns deputat cu imunitate, prin acțiuni populiste. Autoritățile nu au recuperat niciun ban din miliardul furat, raportul detectivilor americani de la „Kroll” a fost secretizat și adăpostit la Procuratură, UE a stopat finanțarea țării din cauza rezistenței autorităților la reformele în domeniul justiției, iar produsele de primă necesitate costă de trei ori mai scump decât în UE în condițiile în care pensia multor bătrâni din Moldova abia dacă ajunge la 50 de euro.

Conform rapoartelor internaționale, 106 tineri pleacă zilnic din Moldova și nu se mai întorc. 57% dintre moldovenii rămași acasă ar pleca definitv din țară. Conform datelor oficiale, peste 800.000 de moldoveni (din cele 3,5 milioane) deja au plecat. Altfel spus, în fiecare oră, în Moldova se nasc 5 oameni, 6 mor, iar 4 pleacă peste hotare. Încotro se îndreaptă Moldova? Despre aceasta DW a discutat cu ex-ministrul moldovean al Finanțelor, Veaceslav Negruța, expert în cadrul Transparency International Moldova.

DW: Se întâmplă ceva straniu pe piața din Moldova după alegeri: cartofii s-au scumpit brusc cu peste 120%. Se fac deja bancuri pe tema asta. Carburanții s-au scumpit și ei substanțial. Avem informații că s-a dat dezlegare la amenzi cu nemiluita pentru încălcările fixate de camerele de monitorizare a traficului rutier... Ce se întâmplă? S-au terminat banii sau cineva își recuperează banii cheltuiți în alegeri?

Veaceslav Negruța:Tot ce vine în ajun de alegeri ca pomană, binefacere, „grijă” și ”protecție” - de regulă, după alegeri, costă înzecit. Autoritățile, din dorința de a se menține la putere cu orice preț, au făcut populismul politică de stat. Cu asta zăbovesc guvernanții cetățenii. Iar lumea e credulă și, inclusiv cei creduli – toți plătim costuri exagerate: fie că este vorba de cartofi sau carburanți, fie că este vorba de servicii publice, mai puține și de o calitate mai proastă. 

Amenzile și penalitățile trebuie să impună respect față de Lege, față de bunul și serviciul de uz comun. Iar dacă instituțiile de menținere a ordinii sunt folosite în rol de „colindători” care adună bani la buget pentru a astupa niște găuri cu orice preț – e grav. Impresia mea este că, totuși, cineva și anturajul său își face din nou plinul. Nu știu dacă pentru un eventual exit definitiv... Cert este că, după ce au stors din industrii, acum storc din fiecare produs în parte. Evident, interesul este unul privat - de acumulări de fonduri și mai mari, care să lucreze în interesul unui grup anume, care controlează Guvernul.

Dar de unde mai au moldovenii bani, că salariile sunt mizere și nici de muncă nu prea mai găsești? Cum l-ați face pe un străin să înțeleagă cât de stresantă e sărăcia în Moldova? Exponenții guvernului expirat spun că Moldova prosperă. Simt oamenii această prosperitate?

Cu prosperitatea e mai complicat. E una strigată la televizorul care vorbește de bine guvernarea, laudă nemeritat... E cu totul altceva când încercăm să înțelegem de ce rămânem în urma tuturor? Și asta e trist, pentru că cei de aici, care știu ce vor și au o minimă siguranță că ar putea reuși economic în alte părți – pleacă. Pleacă acolo unde li se oferă un mediu sigur de activitate, viată decentă și protecție socială lor și copiilor. 

Demografia este un indicator care ne arată ce ne așteaptă în viitorul nu prea îndepărtat, dacă nu schimbăm acum politicile în Republica Moldova. Pentru că populismul nu trebuie să fie politică de stat. Problema noastră e lipsa de perspectivă. Oamenii văd cum Moldova e scoasă pe bucăți în offshoruri, prin privatizări și așa-zise parteneriate publice-private, de către guvernanți. 

Aceștia facilitează amnistii de capitaluri murdare, vând cetățenia țării nu celor care vor munci și vor crea aici locuri de muncă, ci celor care au probleme în țările lor. Prosperitatea înseamnă nu pachetul cu hrișcă, nu concerte sau discursuri electorale, ci perspectiva de a-ți pune în aplicare aptitudinile profesionale sau antreprenoriale din care să poți să faci valoare adăugată, venit pentru familie, iar o parte să dai în formă de impozite. Nu e normal să stai cu mâna întinsă la mila unor indivizi obscuri.

Citește continuarea pe jurnal.md.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării