main logo
427

Vartanean: Cauza principală a înghețării relațiilor cu UE ține de factorul intern

Gaik Vartanean, deputat din Fracțiunea Partidului Socialiștilor, consideră că Moldova, spre regret, pe tot parcursul existenței ei a avut nevoie de parteneri care să o ajute atât din punct de vedere tehnic, financiar, dar și prin furnizare de modele de dezvoltare.

Vartanean: Cauza înghețării relațiilor cu UE ține de factorul internFoto: Ipn.md

Cauza principală a înghețării relațiilor cu UE, spune Gaik Vartanean, ține de factorul intern. Opinia a fost exprimată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Resetarea relațiilor cu UE: motive, șanse, garanții”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, transmite Știri.md. 

„Bine că aceasta s-a terminat cu bine, că societatea moldovenească a găsit puteri și, în cadrul alegerilor, în proporție de circa 70%-80% s-a expus împotriva fostei guvernări, punând astfel o notă acțiunilor ei, inclusiv în contextul relațiilor cu partenerii externi”, a spus deputatul PSRM.

Socialistul consideră că sloganul de „integrare europeană” a servit drept paravan în spatele căruia fosta guvernare făcea lucruri urâte, iar partenerii europeni au obosit de permanentele declarații despre integrare europeană ale acesteia fără acoperire. „Este foarte bine că conjunctura actuală ne permite să spunem că se deblochează relațiile cu lumea externă, inclusiv cu Vestul și Estul. Fosta guvernare a găsit modalități de a obține bani de pe spatele propriului popor și a se izola de restul lumii”, a declarat politicianul. El spune că, în context, coaliția PSRM-ACUM constituie un consens între Vest și Est cu scopul de a transforma lucrurile din Republica Moldova în bine.

Gaik Vartanean susține că după ceea s-a întâmplat pe data de 8 iunie, și anume crearea majorității parlamentare dintre PSRM și Blocul ACUM, din partea partenerilor externi le-a fost transmis „un optimism atent”. Potrivit lui, majoritatea partenerilor externi au fost uimiți de faptul că „în această regiune, unde se atestă un război rece geopolitic”, s-a găsit o țară unde principalii jucători politici, cu orientare diferită, au găsit un consens. „Este pentru prima dată în 27 de ani de independență când guvernarea are o șansă să construiască instituții de stat și o economie puternică, având un consens pe interior și exterior. Totuși, susține deputatul, procesul de reformare va dura, deoarece încă în multe instituții de stat se mai regăsesc oamenii fostei guvernări și ei controlează procesele.

Deputatul declară că actuala guvernare nu are pacte secrete, nu are de împărțit instituții care nu se împart, lucru care, spune el, o deosebește de fosta guvernare, lucru văzut bine de partenerii de dezvoltare care îi oferă, în context, credit de încredere.

Deputatul socialist consideră că succesele Guvernului și ale Parlamentului vor fi succese comune, dar și responsabilitățile vor fi comune, dacă nu vor reuși să construiască contextul pentru o viață mai bună pentru cetățeni. Gaik Vartanean menționează că oamenii trebuie să înțeleagă că actuala guvernare este mult mai deschisă față de societate și este gata să-i ofere suport în toate sectoarele unde e necesar ajutorul ei. „Vrem să întoarcem oamenilor sentimentul că Moldova a ajuns în cursul său firesc de dezvoltare”, a spus deputatul.

Dezbaterile publice „Resetarea relațiilor cu UE: motive, șanse, garanții” constituie ediția a 114-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării