main logo
620

Vânzarea cele mai mari companii energetice din Moldova se amână

Președintele Igor Dodon a anunţat că autorităţile ar investiga tranzacția de vânzare a grupului Gas Natural Fenosa în Moldova către Duet Private Equity Limited, parte a Duet Group, cu sediul la Londra.

Vânzarea cele mai mari companii energetice din Moldova se amânăFoto: stiri.md

„Azi am fost informat despre sursa reală de proveniență a banilor din această tranzacție, cât și despre proprietarii reali, care au luat decizia să intre în sectorul energetic... Zilele următoare vom fi unele discuții și cu investitorii, pentru a fi siguri  că sunt investitori reali şi că nu sunt riscuri asupra provenienţei banilor.. În următoarele zile vom finaliza investigațiile în acest sens pentru a lua decizia finală”, a declarat Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Amintim că pe 12 aprilie, compania spaniolă Naturgy, fosta Gas Natural Fenosa, a anunţat vânzarea, pentru 141 de milioane de euro, a distribuţiei şi furnizării de energie electrică din Republica Moldova, către fondul de investiţii Duet Private Equity Limited, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Ambele companii au anunţat că finalizarea tranzacției se prevede până în luna iunie 2019, odată cu preluarea integrală a controlului de către cumpărător.

Deocamdată însă tranzacţia nu este finalizată, iar anumite grupuri încearcă să stopeze vânzarea activelor.

Astfel aflăm că Electrica din România ar fi fost gata să dea pentru Gas Natural fenosa în Moldova doar 150 milioane de dolari, un preţ mai mic decât cel oferit de Duet. În plus circulă informaţii că şi anumite structuri din Rusia ar fi interesate de aceste active.

Menţionăm că pe pagina oficială a grupului Duet, în calitate de cofondator și președinte al fondului de investiții este menționat omul de afaceri turco-elvețian Henry Gabay.

În același timp în ultimul raport anual al Duet Private Equity Limited se precizează că aceasta "este o întreprindere subsidiară a Duet Group Limited, înregistrată în Hong Kong".

"Directorii consideră că entitatea este controlată de Duet Smyrna Limited, o companie, înființată în Insulele Virgine Britanice", se mai afirmă în raportul anual al Duet Private Equity Limited.

De notat că grupul Gas Natural Fenosa deţine două companii: una de distribuţie şi alta de furnizare şi care împreună în 2018 au avut o cifră de afaceri de circa 6 miliarde de lei şi un profit net de circa 435 milioane lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării