195
0
Vama va implementa un sistem de programare pentru trecerea mai rapidă
195
0

Serviciul Vamal demarează proiectul de implementare a sistemului de programare a trecerii frontierei de către autocamioane, ce va face mai rapidă traversare a frontierei.

Foto: customs.gov.md

 Memorandumul de Înțelegere privind implementarea acestui sistem a fost semnat joi, 6 iunie, de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, și directorul Programului USAID, Douglas Muir, transmite Știri.md

Potrivit Serviciului Vamal, principiul de funcționare a noului sistem de programare va fi similar celui aplicat în mai multe state europene. 

Mai exact, transportatorii de mărfuri își vor putea rezerva în prealabil timpul de traversare a frontierei, ceea ce va reduce substanțial aglomerările și va fluidiza traficul. Aplicația va putea fi accesată prin intermediul tuturor dispozitivelor electronice disponibile (calculator, tabletă, telefon mobil).

În același timp, Serviciului Vamal îi revine sarcina de a asigura infrastructura și echipamentele necesare pentru implementarea sistemului, în regim de testare, la postul vamal ”Sculeni”, care, actualmente, înregistrează una dintre cele mai mari valori de trafic. Instituția va examina posibilitățile de aplicare a programului și în alte posturi vamale cu flux sporit.

”Această susținere ne ajută să avansăm considerabil în implementarea conceptului de ”frontiere inteligente”, care reprezintă un deziderat pentru administrațiile vamale din întreaga lume. Și asta deoarece, o gestionare inteligentă a frontierelor înseamnă nu doar accelerarea fluxurilor de mărfuri și persoane, dar și o administrare eficientă a riscurilor inerente traficului transfrontalier”, a declarat Vitalie Vrabie.

În acest context, directorul Vămii a menționat noua versiune a aplicației TIR-EPD (declararea prealabilă a tranzitului sub acoperirea carnetului TIR), lansată cu susținerea Programului USAID la 18 martie curent. Aplicația online de procesare a trimiterilor poștale internaționale urmează a fi oferită prin intermediul aceluiași Program. 

Cu sprijinul USAID va fi lansat Portalul Informațional Comercial, o platformă interactivă care va conține toate informațiile necesare unui agent economic implicat în comerțul extern.

Citește și
article image
Un moldovean și un cetățean turc, prinși cu acte false la...
0
57
article image
Situația la frontieră: 4 tentative de trafic ilicit de...
0
74
article image
Situația la frontieră: Acte false și tentative de trecere...
0
135
article image
Situația la frontieră: Două persoane în conflict cu legea,...
0
80