main logo
557

Vama anunță încasări la buget de peste 4,5 miliarde de lei

Serviciul Vamal raportează încasări la bugetul de stat de 4 miliarde 594 milioane de lei, în primul trimestru, cu 208,7 milioane de lei mai mari decât în aceeași perioadă din anul precedent, și mai multe facilități pentru agenții economici.

Vama anunță încasări la buget de peste 4,5 miliarde de lei

Veniturile vamale, facilitarea comerțului internațional sau fluidizarea traficului sunt doar câteva dintre domeniile care continuă să înregistreze o dinamică pozitivă, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Datele care confirmă această tendință au fost prezentate în cadrul unei ședințe de bilanț al activității Departamentului venituri și control vamal, convocată de directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. 

Valoarea exporturilor a crescut, în primul trimestru, cu 516,8 milioane de lei, până la 10,5 miliarde de lei, mai arată datele Serviciului Vamal. 

Mărfuri în valoare de circa 2,2 miliarde de lei au exportat deținătorii statutului de Exportator Aprobat, care îi exonerează pe titularii acestuia de obligativitatea obținerii certificatului de origine EUR-1, eliberarea căruia costă 6 euro. 

Totodată, datorită simplificărilor promovate de Serviciul Vamal, de acest statut pot beneficia și exportatorii sezonieri.

Directorul Vitalie Vrabie a solicitat continuarea promovării acestui instrument, de rând cu AEO (Agent Economic Autorizat) și PVD (vămuirea la domiciliu), astfel încât tot mai mulți antreprenori să beneficieze de facilitățile oferite de aceste certificate. 

În prezent, sunt înregistrați 117 agenți economici autorizați, 27 de Exportatori Aprobați și 77 de antreprenori care au permisiunea vămuirii la domiciliu.

Șefa Secției relații publice a Serviciului Vamal, Cristina Rău, precizează că de simplificări beneficiază și transportatorii de mărfuri sub acoperirea Carnetului TIR. 

Datorită aplicației TIR-EPD, lansate de Vamă la 18 martie 2019, aceștia pot depune declarații electronice prealabile de tranzit, ceea ce le reduce semnificativ timpul de așteptare în vamă. Noua aplicație a fost oferită de AITA, fiind implementată cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

Cu sprijinul Programului USAID, instituția planifică și implementarea unui sistem de programare a trecerii frontierei de către autocamioane, precum și lansarea Portalului Informațional Comercial (Trade Informational Portal) -  o platformă interactivă care va conține toate informațiile necesare unui agent economic implicat în comerțul extern. 

Dezvoltarea sistemelor informatice va fi accelerată și de implementarea noii versiuni a softului aplicativ ”Asycuda World”, care va permite integrarea unor serii de module, printre care NCTS și Ghișeul Unic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării