main logo
467

Valoarea patrimoniului public al Moldovei este de 90,4 miliarde de lei

Valoarea de bilanț a patrimoniului public al Republicii Moldova, conform situației de la 1 ianuarie 2019, constituie 90,82 miliarde de lei, arată date ale Agenției Proprietății Publice (APP).

Valoarea patrimoniului public al Moldovei este de 90,4 miliarde de lei

Balanța anuală a patrimoniului public s-a majorat în comparaţie cu perioada respectivă a anului precedent cu 9,04 miliarde lei, ritmul creșterii fiind de 11,06%, inclusiv valoarea patrimoniului public al unităţilor administrativ-teritoriale s-a majorat cu 3,42 miliarde lei (în creştere cu 9,2%), iar al autorităților publice centrale s-a majorat cu 5,62 miliarde lei, ritmul creșterii fiind de 12,61%, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Potrivit datelor APP, patrimoniul public gestionat de autoritățile publice centrale (APC) are o valoare de bilanț de circa 50,24 miliarde lei, iar cel gestionat de unitățile administrativ-teritoriale - 40,58 miliarde lei.

Cele mai multe active se aflau în gestiunea Agenţiei Proprietăţii Publice - în valoare de circa 14 miliarde lei, Ministerul Apărării - 12 miliarde lei, primăria muncipiului Chişinău - 7,2 miliarde lei, în timp ce Centrul Serviciului Civil al Republicii Moldova mai puţin de 140.000 de lei.

Totodată Agenţia Proprietăţii Publice mai anunţă că în prima jumătate a acestui an din privatizare şi alte activităţi în bugetul de stat au fost achitate mijloace financiare în sumă de 191,57 milioane lei.

Astfel a fost privatizat pachetul de acțiuni al statului (90,9%) din SA „Tutun-CTC”, pentru care Le Bridge Corporation Limited SRL a achitat 167,76 milioane lei.

În perioada februarie - aprilie 2019, Agenția Proprietății Publice a asigurat procedurile aferente deetatizării acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică Moldindconbank.

Totodată APP a avizat studiile de fezabilitate pentru 5 proiecte de parteneriat public-privat şi a monitorizat contractele de parteneriat public-privat și concesiuni în derulare, înregistrate în Registrul patrimoniului public. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării