main logo
936

Vadim Ceban: Volumul de gaze furnizate de Gazprom va fi livrat Transnistriei

Întregul volum de gaze furnizat de Gazprom Moldovei va fi livrat în regiunea transnistreană.

Vadim Ceban: Gazele furnizate de Gazprom vor fi livrate Transnistriei

Potrivit Infotag, preşedintele consiliului de administraţie al Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunţat acest lucru, marţi, pe canalul său de telegram, transmite Știri.md.

"În cadrul şedinţei comune a reprezentanţilor Moldovagaz şi Tiraspoltransgaz, desfăşurată pe 21 martie 2023, s-a decis revenirea, începând cu 22 martie, la consumul zilnic integral de gaze naturale furnizat de Gazprom pe malul stâng al Nistrului şi, de asemenea, a fost menţionată necesitatea transmiterii cererilor în termenul stabilit pentru revizuirea volumelor contractate", a spus Ceban.

El a explicat că, din cauza creşterii temperaturii aerului exterior, precum şi a reducerii cererii pentru achiziţionarea de energie electrică de către Energocom de la întreprinderea Moldavskaia GRES în a doua jumătate a acestei luni, consumul de gaze naturale pe malul stâng al Nistrul a scăzut semnificativ.

"Ca urmare, volumele contractate de gaze naturale au început să se acumuleze în contul de echilibrare operaţională (ОБС) la punctele de interconectare ale sistemelor de transport gaze din Ucraina şi Republica Moldova, contrar prevederilor acordului de cooperare semnat de operatori, conform cărora aceste conturi ar trebui să tindă spre "zero". Totodată, în temeiul obligaţiilor contractuale cu concernul Gazprom, abaterile de la volumele stabilite nu trebuie să depăşească limita maximă de "minus" 5%, în timp ce, conform calculelor, retragerea efectivă de gaze se ridica la "minus" 6,8%", a menţionat Ceban.

Potrivit lui, pentru a preveni încălcarea obligaţiilor contractuale cu Gazprom, Moldovagaz a primit gaze naturale neutilizate de Tiraspoltransgaz timp de 4 zile, în volum de 500.000 de metri cubi pe zi.

Această decizie a fost criticată marţi de ministrul energiei, Victor Parlicov, care consideră că acum republica ar trebui să consume gaze din rezerve, dar nu să le cumpere de la Gazprom. El a precizat că decizia de a cumpăra gaze de la Gazprom a fost luată de Moldovagaz fără acordul guvernului. Imediat după aceea, "Moldovagaz" a decis să-i livreze în continuare întregul volum de gaze de la Gazprom regiunii transnistrene, care nu plăteşte pentru gaze.

Ați depistat o greșeală Evidențiați cuvântul și apăsațictrl+enter

Raportați o greșeală

Eroare în text:......
Distribuie știreaDistribuie

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării