main logo
4876

Vadim Ceban explică de ce tariful de 13 lei la gaz nu este posibil

Președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că pentru ca tariful la gazele naturale pentru consumatori să coboare la 13 lei, gazul trebuie să fie procurat la jumătate de preț.

Vadim Ceban explică de ce tariful de 13 lei la gaz nu este posibil

Mai exact, o mie de metri cubi ar trebui să coste circa 350 de dolari, comparativ cu 768 de dolari cât s-a plătit în medie în primele opt luni ale anului curent, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Prețul mediu anual de achiziție a gazelor naturale, bazat pe volumele reale și prețul de achiziție în ultimele opt luni ale anului 2023, este de 768 de dolari pentru o mie de metri cubi. Aceasta în timp ce tariful actual este calculat în baza prețului mediu anual în mărime de 750 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze”, a precizat Vadim Ceban.

Potrivit lui, reieșind din structura tarifului actual și indicatorii stabiliți pentru 2023, pentru a ajunge la tariful de 13 lei este necesar ca în trimestrul patru gazele naturale să coste circa 350 de dolari mia de metri cubi.

Comentariile lui Vadim Ceban vin contextul declarațiilor expertului în energetică Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la SA „Moldovagaz”. Acesta consideră că în câteva luni tariful la gazele naturale va coborî sub 13 lei. În opinia sa, o ieftinire va fi înainte de sezonul de încălzire, iar încă una – în ianuarie.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării