main logo
3233

Va livra sau nu Gazprom gaze la formula de iarnă? Spînu: E mai avantajos

Deocamdată nu cunoaște dacă concernul rus Gazprom va livra către țara noastră gaze naturale conform contractului vechi, dar formula este mult mai avantajoasă.

Va livra sau nu Gazprom gaze la formula de iarnă? Spînu: E mai avantajos

Declarația a fost făcută în această seară de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Este evident că nu avem un răspuns cert din partea celor de la Gazprom, referitor la situația după 1 octombrie. Noi am reiterat poziția noastră că dorim ca acest contract să rămână în vigoare și să fie livrat gaz la formula conform contractului. De la 1 octombrie formula se schimbă și este mult mai avantajoasă pentru țara noastră. Eu contez pe faptul  că nu acesta va fi motivul și de fapt Gazprom va livram în continuare”, a declarat Spînu, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Amintim că în perioada 1 noiembrie-1 aprilie, când consumul este mare, prețul la gaz este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.

În perioada 1 aprilie-1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% – conform cotației gazelor naturale.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării