123
0
Usatîi asigură că piața metalelor uzate este în proces de demonopolizare
123
0

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi dă asigurări că piața metalelor uzate este în plin proces al demonopolizării.

Mai exact, Usatîi menționează că 11 operatori au primit licență pentru activitate pe piața metalelor uzate, transmite Știri.md cu referire la Agora.md

Totuși, din noiembrie 2019, nimeni nu a reușit să exporte fier uzat. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Cutia Neagră, la TV8.

Potrivit ministrului Economiei, 11 agenți noi au primit licență de activitate pe piața metalelor uzate. Alți trei agenți economici sunt în așteptarea acestor licențe, cererile fiind la etapa de examinare.

Usatîi susține că a avut loc o ședință de lucru, convocată de premierul Ion Chicu, unde au participat noii operatori, reprezentanții ministerului, dar și cei de la ANTA.

„La colectare totul e bine. Încă sunt constrângeri mai ales la exporturi. Asta din motiv că metalul uzat este considerat deșeuri. Discutăm, în prezent, cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului”, a explicat ministrul și a confirmat că din noiembrie 2019, niciun operator nu a reușit să scoată din țară fierul uzat colectat.

S-a menționat că există probleme și în privința celor de la ANTA. „Dintr-o parte nu am depistat situații. dar e clar că inspectorul oprește „Dă bani!” zice, când vede supraîncărcare. Și se pornește corupția. Cred că am depășit situația”, a explicat Usatîi. Problema, în opinia sa ar putea fi rezolvată prin implementarea sistemelor de cântărire în mișcare, fără implicarea persoanelor în oprire.

Amintim că reprezentanții companiilor licențiate în colectarea și exportul metalelor uzate au declarat în cadrul ședinței convocate de prim-ministrul Ion Chicu că după implementarea acțiunilor de demonopolizare, costul metalelor uzate a crescut.

Scopul întâlnirii a fost de a examina evoluția procesului de demonopolizare a pieței. Atunci, Chicu a dispus formarea unui grup de lucru care va colecta problemele și va identifica soluții pentru ele, asigurând deplin respectarea cadrului legal național, în special respectarea cerințelor menite să protejeze drumurile naționale.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter