main logo
344

Uniunea Europeană susține un proiect de dezvoltare în sudul țării

Mai multe evenimente publice de prezentare a profilurilor investiţionale s-au desfăşurat pe parcursul săptămânii curente la Consiliile raionale Taraclia, Basarabeasca, Cimișlia și Leova.

Uniunea Europeană susține un proiect de dezvoltare în sudul țăriiFoto: joblist.md

Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului "Poarta de sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor" finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei "Primarii pentru creștere economică", transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Reprezentanți ai autorităților publice, serviciilor desconcentrate din aceste raioane, antreprenori, reprezentanți ai societății civile, alte persoane interesate au discutat despre modalităţile cât mai eficiente de promovare a regiunii de sud a Republicii Moldova. Profilurile investiționale elaborate și prezentate sunt rezultatul unui proces de lucru participativ, cu implicarea specialiștilor din cadrul consiliilor raionale, a primăriilor, Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), cu suportul unui expert contractat în cadrul proiectului.

Prin elaborarea profilului investițional, ca instrument de promovare a investițiilor în economia regiunii, s-a reușit lansarea procesului de inventariere a obiectelor, bunurilor din proprietate publică și privată, care pot deveni oferte investiționale și care urmează a fi promovate în rândul potențialilor investitori, atât străini, cât și autohtoni. Drept instrument de promovare a ofertelor colectate va fi utilizată o pagină web care urmează a fi creată în cadrul proiectului și care în continuare va fi gestionată de Agenția de Dezvoltare Regională Sud.

Procesul de colectare a ofertelor investiționale de la proprietari și de promovare a acestora printre investitori, prin intermediul paginii web create, va continua și după finalizarea proiectului. Astfel, ADR Sud va asigura durabilitatea proiectului finanțat din sursele UE. Per total, în acest exercițiu de analiză a oportunităților investiționale ale Regiunii de Dezvoltare Sud au fost colectate și vor fi promovate în rândul investitorilor 82 de oferte investiționale, inclusiv 20 terenuri, 53 clădiri, opt infrastructuri de sprijin în afaceri din regiune, precum și o ofertă de parteneriat în afaceri.

În perioada următoare, se vor desfășura încă trei evenimente de acest fel, în raioanele Ștefan Vodă, Cantemir și Cahul. După care va urma prezentarea Catalogului investițional pentru Regiunea de Dezvoltare Sud în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud.

Proiectul "Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor" a fost elaborat și lansat anul trecut, în cadrul unui proces participativ la nivel regional, cu implicarea reprezentanților din toate cele opt raioane din sudul ţării. 

Programul este finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul Inițiativei "Primarii pentru creștere economică" și implementat de Consiliul raional Cimișlia, în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și ADR Sud. Costul proiectului este de 336 mii de euro, cu o perioadă de implementare de 18 luni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării