main logo
1782

Uniunea Europeană, piața principală de export al prunelor din Moldova

În acest an, recolta de prune din R. Moldova ar putea ajunge la 85.000 de tone. Potrivit datelor USAID Moldova, 70.000 de tone urmează să fie exportate și reprezintă peste 82,3% din întreaga recoltă.

Uniunea Europeană, piața principală de export al prunelor din Moldova

Astfel, circa 17.000 de tone de prune au fost deja exportate în perioada iulie – august, comparativ cu circa 10.900 de tone vândute pe piețele externe în perioada similară a lui 2022, transmite Știri.md.

Aproape 67% sau circa 11.340 de tone de prune din recolta anului curent au fost exportate pe piețele din Uniunea Europeană, precum cele din Germania, Austria și Croația, dar și în Marea Britanie.

În aceeași perioadă a lui 2022, pe piețele UE și Marea Britanie au fost exportate 6.442 de tone de prune.

USAID Moldova arată că cele mai exportate soiuri de prune din R. Moldova sunt Stanley, President și Cacanska Rana, cunoscute pentru aromele și calitățile lor gustative.

În 2022, peste 50% din livrările de prune au fost în statele UE, iar pentru a susține eforturile R. Moldova de valorificare a noilor piețe de export, UE a prelungit cu un an, în iulie, măsura de suspendare a taxelor și cotelor de import aplicabile pentru strugurii de masă, mere, cireșe, prune, roșii, usturoi și suc de struguri.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării