main logo
319

Unde se află Moldova la capitolul economie bazată pe cunoaştere şi inovare

Estonia, Slovenia și Lituania ocupă primele trei locuri într-un nou indice al economiei bazate pe cunoaștere (KE) lansat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Moldova, în top economie bazată pe cunoaştere şi inovare

În acelaşi timp Republica Moldova are un scor de 4,33 sub media regiunii şi se află abia pe locul 26, în urma Georgiei, Rusiei, Armeniei, Mongoliei şi Albaniei, dar în faţa Ucrainei sau Bosniei şi Herţegovina, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Indicele măsoară performanța celor 38 de economii în care BERD investește, alături de economiile a opt ţări inovatori de frontieră, inclusiv SUA, Germania și Japonia.

Indicele face parte din noua abordare a BERD de a măsura progresul țărilor în funcție de șase calități ale unei economii de piață durabile: competitivă, rezistentă, verde, integrată, bine guvernată și incluzivă. Are patru piloni cu 38 de indicatori: Instituțiile pentru inovare, inclusiv deschiderea economică, mediul de afaceri și buna guvernanță.

Noile date privind modul în care țările progresează în dezvoltarea competențelor, tehnologiei și infrastructurii necesare pentru a furniza economii inovatoare vor oferi îndrumări importante atât pentru factorii de decizie, cât și pentru investitori.

"Aceasta este o inițiativă importantă care va ajuta țările noastre să identifice punctele lor forte și punctele slabe în inovare. O astfel de analiză imparțială este o condiție prealabilă pentru dezvoltarea orientării politice și orientarea investiției noastre", a declarat Mattia Romani, directorul general al BERD pentru economie, politică și guvernare.

Totodată el a adăugat că "nu există politici unice pentru a promova economia bazată pe cunoaștere".

"Mai degrabă, țările ar trebui să adopte reforme care să țină seama de stadiul dezvoltării economiei bazate pe cunoaștere", a precizat Romani. 

Estonia, care se situează pe primul loc, se descurcă foarte bine în domeniile instituțiilor de inovare și infrastructură TIC. Potrivit BERD, economiile cu instituții formale și informale bune sunt mai predispuse să se specializeze în industriile cu inovare intensivă, în timp ce un pilon cheie al oricărei economii bazate pe cunoaștere este infrastructura tehnologiei informației și comunicațiilor și utilizarea acesteia, deoarece acest lucru sprijină schimbul efectiv de cunoștințe.

Viteza de bandă largă și pătrunderea au un impact pozitiv asupra creșterii sub forma câștigurilor de productivitate, deoarece firmele inovatoare necesită din ce în ce mai mult o infrastructură TIC mai rapidă și mai sofisticată.

Alte țări care au performanțe bune în indice includ Letonia, Polonia, Croația, Slovacia și Ungaria, toate acestea făcând primele 10. Belarus, al cărui guvern a luat recent măsuri pentru îmbunătățirea climatului de inovare, se află pe locul 11 şi este lider în zona Europa de Est şi Caucaz, unde este inclusă Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării