main logo
2485

Unde-i miliardul? Peste 100 de cauze penale şi 14 sentinţe de condamnare

Procuratura Anticorupție comunică despre faptul că Raportul Kroll a fost ridicat pe 22 martie de la Banca Națională a Moldovei (BNM), în calitate de document în dosarul fraudei bancare. Acesta conține 150 de file, redactate în limba engleză.

Unde-i miliardul: 100 cauze penale şi 14 sentinţe de condamnareUnde-i miliardul? 100 de cauze penale şi 14 sentinţe de condamnare

La solicitarea companiei Kroll, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție a semnat o scrisoare de confidențialitate, ceea ce presupune nedivulgarea datelor și informațiilor conținute în acesta, fiind posibilă utilizarea Raportului doar în activitatea profesională a Procuraturii Anticorupție, scrie mold-street.com.

Raportul Kroll este anexat la urmărirea penală

Totodată, Procuratura Anticorupție a solicitat Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să efectueze traducerea oficială a raportului, astfel încât să fie respectate specificațiile menționate de către compania Kroll în acest sens.

Procuratura Anticorupție precizează că raportul Kroll este anexat la urmărirea penală și este analizat minuțios de către procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție prin prisma materialelor cauzelor penale privind fraudarea băncilor Banca de Economii. Banca Socială şi Unibank.

Cauze penale şi sentinţe

Referitor la frauda bancară Procuratura Anticorupţie reaminteşte că în perioada anilor 2014 – 2015, au fost pornite urmăriri penale în 59 cauze penale, pe care valoarea prejudiciului cauzat instituţiilor financiare constituie 14.773.833.728 lei.

Au fost expediate în instanţa de judecată 10 cauze penale în privinţa la 17 persoane fizice şi 4 juridice; au fost pronunţate trei sentinţe de condamnare în privinţa la 5 persoane fizice şi o persoană juridică.

De asemenea în perioada anilor 2016-2017, au fost pornite urmăriri penale în 48 cauze penale ce vizează fapte infracţionale cu prejudicierea celor trei bănci (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank) în valoare totală de 1.660.645.298 lei.

Au fost expediate în instanţa de judecată trei cauze penale în privinţa la 5 persoane fizice; au fost pronunţate 11 sentinţe de condamnare în privinţa la 17 persoane fizice.

Ce au găsit specialiştii de la Kroll 

În acelaşi timp BNM anunță că, urmare a vizitei reprezentanților Kroll în Republica Moldova, a primit în mod oficial toate documentele de investigație ale consorțiului internațional Kroll și Steptoe & Johnson, care au fost transmise Procuraturii Anticorupție.

Documentele se referă la frauda care a dus la insolvabilitatea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson și-au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă moldovenești, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern, mai precizează BNM.

Banca Națională anunța anterior că în seara zilei de 6 martie 2018 a primit raportul final despre investigația fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. O sinteză a raportului de investigație, care dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns, a fost publicată pe 21 decembrie 2017 pe pagina web a BNM.

În sinteză se menționează că în total, între 2012 și 2014, cele trei bănci din Republica Moldova au acordat companiilor din Grupul Șor împrumuturi în valoarea de 2,88 miliarde de dolari. Cel puțin 77 de companii au format acest grup coordonat. Aceste fonduri au fost transferate în mod predominant pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o rețea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din Letonia.

Potrivit sintezei raportului Kroll, marea majoritate a conturilor au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locații off-shore precum Belize, BVI și Panama. Investigația arată că circa 185 milioane de dolari depistate până în prezent au fost depuse la alte bănci din Republica Moldova, decât cele trei falite, 63 milioane dolari în Cipru, 61 milioane în China și Hong Kong și 23 milioane dolari în Elveția.

Aproximativ 200 de milioane de dolari au fost transferate pe conturile mai multor bănci din Letonia, care au fost supuse în continuare unui mecanism complex de spălare a fondurilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării