main logo
990

Unde-i miliardul? De la Unibank nu a fost recuperat niciun ban în 2020

În luna august 2020, rambursările totale cumulative la creditul de urgență de circa 14 miliarde lei, acordat de Banca Națională a Moldovei celor trei bănci falite în lichidare (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială) au constituit doar 6 milioane de lei, arate date ale Ministerului Finanțelor.

Unde-i miliardul? De la Unibank nu a fost recuperat niciun ban în 2020

Această cifră este de 5 ori mai mică decât cea înregistrată în luna iulie. Astfel viteza de recuperare a scăzut la doar 200.000 de lei pe zi, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

De la Unibank niciun ban 

Datele Ministerului Finanțelor relevă că dacă de la Banca de Economii și Banca Socială, se mai recuperează câte ceva resurse, apoi de la Unibank în decurs de 8 luni de zile niciun ban.

Asta chiar dacă la finele lunii martie 2020 în instanță se aflau 18 dosare pentru recuperarea a 3,14 miliarde de lei, inclusiv față de fosta conducerea a băncii acuzată de prejudicii de circa jumătate de miliard de lei.

Astfel în luna august de la Banca de Economii și Banca Socială au fost încasate câte aproximativ 3 milioane de lei, iar de la începutul anului 61 de milioane și respectiv 53 de milioane lei. 

Majoritatea banilor sunt încasați prin intermediul titlurilor executorii și procedurilor de insolvabilitate, inițiate contra datornicilor. Doar câteva sute de mii de lei provin din recuperări din vânzarea activelor proprii sau a activelor luate în posesie.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor până la 1 septembrie 2020, rambursările totale cumulative la creditul de urgență acordat de BNM în noiembrie 2014 și martie 2015, celor trei bănci falite în lichidare (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială) a constituit 2.513,78 milioane lei.

Această cifră este cu 116 milioane lei mai mare față de situația de la 1 ianuarie 2020.

Sechestre multe, bani puțini

Anterior atât președintele Igor Dodon, cât și premierul Ion Chicu s-au lăudat cu faptul că autoritățile ar fi reușit să recupereze și să sechestreze 6,3 miliarde de lei, doar pe intern, dublu cât până la începutul anului. 

În realitate se recuperează real: doar şase lei dintr-o mie pe care s-a pus sechestru. Astfel anul trecut Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) a raportat o cifră record de bunuri și active indisponibilizate, ca urmare a investigațiilor financiare paralele întreprinse: 803 bunuri/active a 139 de subiecți, în valoare de 2,61 miliarde lei (circa 150 milioane de dolari).

Din această sumă uriaşă au fost însă recuperate doar 15 milioane lei, adică de 172 de ori mai puţin decât s-a pus sechestru.

Cauza de bază este faptul că de la cele trei bănci nu mai este ce vinde, iar activele rămase nu se bucură de căutare sau prețul este de zeci de ori mai mic decât a fost inclus în bilanțurile băncilor.

Totodată sechestrele puse pe active de miliarde de lei, care ar fi aparținut lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor și a unor companii și persoane afiliate, nu semnifică că în scurt timp se vor transforma în bani care să ajungă la Ministerul Finanțelor și BNM.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării