main logo
1198

Unde ar putea ajunge impoztul pe venit achitat de persoanele fizice

Începând cu noul an fiscal, impozitele achitate de persoanele fizice ar putea ajunge în bugetele localității de domiciliu. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament.

Unde ar putea ajunge impoztul pe venit achitat de persoanele fiziceFoto: bizlaw.md

La fel, se propune să fie majorat volumul total colectat al impozitului pe venit din activitatea persoanelor fizice din sate și orașe, cu excepția orașelor de reședință de raion, din 75% în 100%, iar cele din orașele de reședință de raion din 20% în 50%, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md. 

O altă propunere se referă la defalcarea în bugetele locale a impozitului pe venit al persoanelor juridice, în mărime de 50%, colectat pe teritoriul unității administrative teritoriale unde își are activitatea. 

Potrivit proiectului, modificările sunt necesare pentru a majora bugetele locale prin o nouă redistribuire a impozitelor achitate de persoanele fizice și juridice.  În document se spune că includerea în categoria veniturilor bugetelor locale/municipale a impozitului din venitul persoanelor fizice la locul de domiciliu și a impozitului pe venit a persoanelor juridice va permite o creștere semnificativă a veniturilor bugetelor locale. 

În prezent, defalcările se fac în cote procentuale din impozitul pe venit al persoanelor fizice în bugetele locale unde își are sediul angajatorul și, respectiv, persoanele fizice muncesc. Prin urmare, 75% din impozitul achitat de persoanele fizice se duce în bugetele locale și 25% -  către bugetele raionale. Autorul documentului susține că în orașele mari o parte dintre angajați locuiesc în sate, acolo unde beneficiază de servicii publice și nu este relevant ca 25 la sută din impozitul achitat să fie defalcat în bugetul raional ca ulterior să fie repartizat bugetelor locale.

La fel, în prezent, autoritățile publice locale, nu au în competență stabilirea taxelor locale pentru agenții economici care au activitate de producere. În acest context, autorul precizează că acest fapt demonstrează că unele categorii de activități economice nu contribuie prin impozitele achitate la formarea bugetelor locale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării