main logo
6492

Un tânăr a revenit în țară pentru o afacere: Venitul e peste cheltuieli

Ștefan Cojocari din orășelul Vadul lui Vodă s-a întors în Moldova, după ce mai mulți ani a muncit în Europa, ca să-și dezvolte propria afacere în apicultură.

Un tânăr a revenit în țară pentru o afacere: Venitul e peste cheltuieli

Tânărul albinar a început activitatea apicolă în 2017, fiind inspirat de prietenul său, apicultor, transmite Știri.md.

Muncind din pasiune față de albini, doar în câțiva ani, cu investiții proprii dar și cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM), a reușit să-și crească prisaca la peste o sută de stupi.

„Am decis să mă întorc acasă, în Moldova, cu scopul ferm de a dezvolta o afacere proprie. Nu planificam să fiu apicultor, dar am înființat afacerea apicolă datorită unui prieten, care deja era apicultor.

L-am ajutat mult în prisaca lui, mi-a plăcut procesul, mi-au plăcut albinele și atunci am decis să încerc și eu, ca să am resurse pentru a-mi întreține familia. Am început negocieri pentru procurarea stupilor în 2017, iar în 2018 am amplasat o mică prisacă la Vadul lui Vodă”, afirmă Ștefan Cojocari.

„Până la obținerea ajutorului din partea USAID APM de 80 de stupi verticali, aveam deja câteva zeci de familii de albine. Astăzi, deja mi-am mărit prisacă până la 160 de stupi cu familii de albini, dar voi continua să-mi extind prisaca”, povestește apicultorul.

Ștefan Cojocari afirmă că pentru a dezvolta o afacere apicolă nu este suficient să procuri stupi și familii de albine, ci este necesar să studiezi foarte mult. Apicultorul a participat la seminarele și vizitele de studiu organizate  de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), unde este membru.

Totodată, tânărul apicultor a beneficiat de asistența ANARM în accesarea subvențiilor pentru dezvoltarea afacerii apicole.

„Cunoștințele și experiență obținută în cadrul instruirilor mă ajută foarte mult  să sporesc productivitatea stupinei. Am observat că foarte mulți apicultori, la fel ca și mine, după fiecare instruire erau uimiți că e posibil de simplificat și de ușurat lucru în stupină, făcând totul într-un mod mai performant și cu rezultate mai bune.

Există multe nuanțe, pe care nu le cunoșteam înainte de instruiri: cum se fac tratările, cum să pregătesc albina de iernat etc.”,  spune tânărul apicultorul.

„În ultimii ani am acumulat experiența, am aflat detalii despre îngrijirea familiilor de albine și gestionara stupinei, dar nu încetez să studiez.

Anul 2021 este un  an bun. Cred că este primul an, când venitul a depășit cheltuielile. Comercializez în mare parte pe piața locală, prin intermediul rețelelor sociale. De asemenea, în anul curent, am participat  la târgul apicol organizat de ANARM, și sunt foarte mulțumit de rezultate”, susține apicultorul.

Pe viitor are planuri mari, în primul rând să-și extindă stupina până la  200 de familii, iar ulterior să-și amenajeze o construcție modernă cu depozit pentru a extrage mierea chiar lângă stupina.

Deși inițial a avut un plan de afaceri pentru cinci ani, cu suportul extern și multă muncă, Ștefan Cojocari și-a atins obiectivele în doar patru ani și nu regretă nici o clipă că a revenit în Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării